Rok 2021? Práca bude vzácnejšia, turizmus sa zmení a gastrolístky sa dostanú do pásma ohrozenia

Dočkajú sa ženy rovnakých platov, aké zmeny čakajú Zákonník práce, ale aj ako bude vyzerať dovolenka po novom. Na všetky tieto otázky odpovie Nový rok už čoskoro. Pozrite si výber najzaujímavejších noviniek roku 2021.

01.01.2021 08:00
debata (25)

Brusel chce rovnaké platy

Nepomer platov mužov a žien v Európskej únii by mala pomôcť vyriešiť smernica Európskej komisie o platovej transparentnosti. Tú plánovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová do 100 dní od nástupu do funkcie. Jej vydanie sa však nakoniec posunulo až na rok 2021. Smernica by mala pomôcť vyriešiť stály 16-percentný nepomer medzi platmi mužov a žien v únii.

Len aby sa nezabudlo Slovenky zarábajú až o pätinu menej ako ich kolegovia. Zadarmo tak kvázi robia už od 22. októbra. Rozdiel v prémiách bol tento rok dokonca 45-percentný. Podľa prieskumu Európskej konfederácie odborových zväzov Slovenky svojich mužských kolegov dobehnú v platoch až v roku 2097. Ministerstvo práce vidí cestu v motivácii zamestnávateľov a v Akčnom pláne rovnosti medzi ženami a mužmi a rovnosti príležitostí, ktorý pripravuje. Otázne je, čo sa dá od viac ako konzervatívneho ministerstva čakať.

Vymenia gastrolístky peniaze?

Možnosť vybrať si medzi hotovosťou a klasickými stravnými lístkami by mala prejsť parlamentom hneď začiatkom roka. Hovorí o tom novela Zákonníka práce z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina)

Novela má tiež zaviesť zásadné zmeny v nároku na prácu z domu. Tá by mala byť o niečo flexibilnejšia. Zmenami prejde aj zloženie tripartity, v ktorej budú po novom sedieť tri organizácie zastupujúce firmy a tri za pracujúcich. Krajniak chce okrem toho zmeniť podmienky zakladania odborov v podnikoch, do ktorých budú môcť vstúpiť len zamestnanci danej firmy. Väčšina zmien by mala začať platiť od marca budúceho roka.

Cestovný ruch ako poznáme skončil

Očkovací preukaz, vyššie ceny, menšie možnosti. Zdá sa, že pandémia úplne zmení turizmus známy z posledných rokov. Masy turistov, lacné letenky, viac dovoleniek počas roka, budú minulosťou. Už teraz ohlásilo susedné Poľsko, že výnimku z karantény budú mať ľudia po očkovaní. O podobnom postupe sa nechalo počuť aj viacero aeroliniek. O očkovaní ako bráne k „normálnemu životu“ hovoria aj politici. Chtiac či nechtiac sa tak treba pripraviť na to, že takzvaný Covid pas sa stane skutočnosťou. Pri ochote ľudí sa očkovať, je možné, že pláže budú v lete poloprázdne. Rátať treba aj menšími možnosťami ubytovania, mnohí prevádzkari už teraz lamentujú, že zimu neprežijú. Počítať tak treba aj s vyššími cenami.

Štátny mýtny systém aj nový úrad

V marci by sme mali poznať víťaza mýtneho tendra. Nový mýtny systém bude fungovať na satelitnej báze a jeho prevádzka postupne prejde úplne pod kontrolu štátu. Vznikne preň aj nový mýtny úrad. Ďalšie čiastkové tendre pre mýtny systém budú vyhlásené v januári a apríli. Ešte začiatkom decembra minulého roka vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť tender na nového dodávateľa. Hodnota zákazky je 60 miliónov eur vrátane päťročnej opcie. Celý systém by mal postupne prejsť pod správu diaľničiarov.

Ťažké časy pre kariéru

Domáce firmy môžu v budúcom roku čakať ešte ťažké časy. Mnoho z nich prežíva len na dočasne pandemickej štátnej pomoci. Kvôli vládnym opatreniam však mnoho z nich prichádza o značnú časť tržieb a príjmov. Podľa prieskumov tiež slovenský trh práce v úvode budúceho roka čaká utlmenie náborových aktivít. S prepúšťaním zamestnancov počíta viac ako desatina domácich firiem. Nových ľudí pritom plánuje naberať len zlomok z nich. Rásť tak môže nezamestnanosť, ktorá sa už od marca zvýšila o viac ako dve percentá. Pribudne aj podnikov v konkurze, insolvencii a zrušených či pozastavených živností.

Ostatne stačí sa obzrieť do minulého roka. Zamestnanosť v Európskej únii sa v roku 2020 za šesť mesiacov prepadla najstrmejšie od jej vzniku – dostala sa tak na 7,5 percenta. Počet pracovných miest, ktoré od roku 2013 postupne vzrástli o 15 miliónov, sa tak odrazu prepadli takmer o polovicu. Ak schéma štátnych pomocí nebude pokračovať či bude prikrátka, o prácu môže prísť ďalších vyše 14 miliónov ľudí. Najviac zasiahnuté sú krajiny na juhu Európy, ktoré už v minulosti čelili vážnym sociálno-ekonomickým problémom. Najvýraznejší pokles je vidno aj medzi mladými vo veku 15 až 24 rokov, pracovníkmi na voľnej nohe, ale aj tými, ktorí sa narodili mimo únie.

Čo ďalšie treba čakať v roku 2021

  • Od januára začne platiť povinnosť zberu kuchynského bioodpadu v obciach a mestách. Prvý polrok dostali mestá na adaptáciu, pokutovanie v prípade nedodržiavania zákona začne až od júna. Výnimku do roku 2023 dostala len Bratislava a Košice, ktoré vlastnia zariadenie na energetické zhodnocovanie odpadu.
  • Európsky súd pre ľudské práva prijal žalobu fitnescentier. Je možné, že ich slovenská vláda bude musieť odškodniť. Prvé pojednávanie má byť podľa rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva 5. marca budúceho roka. Vláda má dovtedy dovtedy čas stretnúť sa s majiteľmi fitnescentier a dospieť k dohode.
  • V roku 2021 sa počíta s predložením návrhu na zavedenie trvalého kurzarbeitu, ktorý by mal začať platiť od roku 2022. Ministerstvo práce vytvoriť v Sociálnej poisťovni nový fond, do ktorého budú z odvodov prispievať zamestnávatelia, zamestnanci aj živnostníci. Z poistenia by sa malo nahrádzať 80 percent mzdy zamestnanca v čase obmedzenia prevádzky, ktorú firma nevie alebo nemôže ovplyvniť.
  • Slovensko dostane z európskeho Fondu spravodlivej transformácie 459 miliónov eur na ukončenie ťažby uhlia a ozdravenie oblastí zaťažených ťažkým priemyslom, vrátane hornej Nitry. Tá z týchto peňazí dostane približne polovicu. Peniaze sú určené na tvorbu nových pracovných miest, pritiahnutie investorov a rekvalifikáciu zamestnancov.
  • Od nového roka ma únia nový sedemročný rozpočet do roku 2027. Je o 16 miliárd vyšší ako ten, na ktorom sa pôvodne dohodli členské štáty ešte v júli. Spoločne s Plánom obnovy tak dosiahne hodnotu 1,8 bilióna eur a stane sa najväčším balíkom peňazí, aký kedy únia financovala. Slovensko by z rozpočtu malo dostať 13 miliárd eur.
  • Fajčiari si od januára priplatia. Po novom cena cigariet poskočí až trikrát. O 40 centov vo februári 2021, o 20 centov o rok neskôr a o ďalších 20 v roku 2023. Spotrebná daň na bezdymové tabakové výrobky stúpne od januára o 72 percent, rok nato o 21 percent a v roku 2023 o 17 percent. Nárast ceny bude takmer rovnaký ako pri klasických cigaretách. Nové vedenie ministerstva financií si od návrhu sľubuje 102,1 milióna eur.
  • Začať by mala dostavba zriaďovacej stanice Žilina – Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina.
  • V prvej polovici roka 2021 sa očakáva predloženie ústavného zákona o dôchodkovom systéme do parlamentu. Ide o zákon z dielne rezortu práce, ktorý má vo všeobecnosti formulovať zmeny v penziách. Návrh prešiel vlani medzirezortným pripomienkovým konaním, kde si vyslúžil vyše 500 pripomienok.
  • Banky sú aj napriek pandémii v dobrej kondícii. Zásadnejšie problémy im však môžu spôsobiť zlyhané úvery podnikov a domácností. Tie môžu nastať práve pre pandemický odklad splátok úverov, ktoré končia začiatkom roka 2021. Finančným inštitúciám hrozia straty z nesplácaných úverov až do výšky 800 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #gastrolístky #zákonník práce #tripartita #Nový rok #Milan Krajniak #2021