Fitnescentrá pravdepodobne budú odškodnené. Európsky súd prijal ich sťažnosť

Európsky súd pre ľudské práva prijal žalobu fitnescentier. Je možné, že ich slovenská vláda bude musieť odškodniť. Pre protipandemické opatrenia totiž museli byť zatvorené. Na sociálnej sieti o tom informovala Únia fitness centier Slovenska.

22.12.2020 11:37 , aktualizované: 23.12.2020 11:28
debata (50)

Prvé pojednávanie má byť podľa rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva 5. marca budúceho roka. Vláda má dovtedy dovtedy čas stretnúť sa s majiteľmi fitnescentier a dospieť k dohode, vysvetľuje Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. „Európsky súd pre ľudské práva dáva časovú lehotu na mimosúdne odškodnenie,“ hovorí. Majiteľov posilňovní vyzýva, aby sa do nej pridali, iba tak budú mať na odškodné nárok.

„Vláda SR sa v prvom rade musí so stanoviskom Európskeho súdu pre ľudské práva oboznámiť a právne ho zanalyzovať,“ informoval tlačový odbor Úradu vlády SR. Ďalší postup zvolí na základe výsledkov právnej analýzy, dodal tlačová odbor.

Bude výsledkom aj zmena legislatívy?

„Európsky súd ľudské práva sa začal zaoberať individuálnou sťažnosťou porušenia práv fitness centier,“ hovorí pre denník Pravda právnik Jozef Bari. Preto aby sa Európsky súd ľudské práva (ESPĽ) vôbec zaoberal sťažnosťou musí podľa neho posúdiť veľmi vysoké formálne náležitosti prijateľnosti sťažnosti. Zdá sa, že to Únia fitness centier Slovenska úspešne splnila, dodáva právnik.

Znamená to, že Európsky súd pre ľudské práva individuálnu sťažnosť nepovažuje za neprijateľnú, čo oznámil aj vláde SR, ktorú podľa právnika už vyzval k zaujatiu stanoviska. „Ak vláda alebo fitnescentrá nepristúpia k uzavretiu zmieru respektíve vzájomnej dohode o odškodnení, ESPĽ bude rozhodovať o tom ci obmedzením fitnescentier opatreniami vlády SR neboli porušené práva fitnescentier podľa dohovoru,“ hovorí Bari.

Ak posilňovne v tomto spore uspejú, vysvetľuje – Slovenská republika bude povinná prijať také opatrenia, ktoré budú eliminovať vznik obdobného porušovania práva. „A taktiež bude povinná vyplatiť spravodlivé zadosťučinenie teda odškodnenie sťažovateľom,“ dodal Bari.

Žaloba z júla

Žalobcovia sú vlastníkmi fitnescentier, ktoré boli uzavreté od marca do júna 2020. A to na základe opatrení Úradu verejného zdravotníctva v prevencií šírenia vírusu Covid-19. Majitelia tvrdia, že takto utrpeli majetkovú ujmu, stratili príjem a klientelu, píše sa v žiadosti na Európskom súde pre ľudské práva. Tú má denník Pravda k dispozícii.

Únia fitness centier Slovenska ešte v júli podala na štát žalobu za diskrimináciu, ušlý zisk a odškodnenie prevádzky. V žalobe žiadala od štátu zaplatiť všetky svoje náklady za obdobie, keď museli byť povinne zatvorené. Len straty z jari sa podľa únie pohybujú v miliónoch.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #fitnescentrum #vláda SR #Európsky súdny dvor