Jeseň slovenským hotelom nepomohla, naplno sa prejavila druhá vlna

Stále menej a menej hostí. Až takmer o 80 percent menej turistov mali hotely, penzióny či chaty na Slovensku v októbri. Celkovo sa v nich tento mesiac ubytovalo 119-tisíc ľudí. Ukázali to údaje Štatistického úradu.

22.12.2020 09:21 , aktualizované: 14:38
debata

„Naďalej aj počas októbra vytvárali návštevnosť najmä domáci turisti, predstavovali až 84 zo 100 ubytovaných,“ vyčísľujú štatistici. No aj ich počet sa medziročne dramaticky znížil. Ešte výraznejšie sa v októbri prepadla návštevnosť z cudziny. V októbri prišlo na Slovensko len necelých 19-tisíc zahraničných návštevníkov, vlani až vyše 206-tisíc.

Cestovný ruch je podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marka Harbuľáka spolu s leteckým priemyslom najviac postihnutým odvetvím. „Na Slovensku odhadujeme medziročný pokles tržieb približne na úrovni 50 percent,“ hovorí.

Zdá sa, že ani zima slovenský turizmus z tohtoročnej biedy nevytrhne. Ľudia sú opatrní, mnohí si zimnú dovolenku pre obavy z nákazy odpustili. Zavážilo však aj to, že do poslednej chvíle nebolo jasné, aké budú protipandemické opatrenia.

Dopyt nie je ani zďaleka taký ako po minulé roky, potvrdil Harbuľák. „Ľudia už majú skúsenosť s neustále sa meniacimi pravidlami, a preto prestali plánovať dovolenky,“ hovorí. Akú-takú nádej podľa neho necháva povolenie lyžovačiek, no mestské hotely to nezachráni.

zväčšiť
infograf-cestovny ruch

Najviac lákal sever krajiny

„Veľmi nám pomohlo leto, ktoré pokrylo škody z jari,“ hovorí majiteľka penziónu a apartmánov Moravica v Liptovskom Jáne Michaela Homolová. Tá na prežitie penziónu minula všetky rezervy. Pôvodne za ne chcela dostavať kongresové centrum.

To, že hotely a strediská môžu fungovať aj v lockdowne, majiteľku penziónu potešilo. „Naplnené máme víkendy no bála som sa, že to úplne uzatvoria,“ povedala Homolová. Našli sa však aj takí čo rezervácie zrušili, no bolo ich minimum.

Svojich ľudí však Homolová neprepúšťala. „Moji zamestnanci ako jedni z mála majú celú mzdu na výplatnej páske,“ hovorí. Na prežitie využila aj pomoc od štátu – a to na mzdy a nájomné. Pomoc však bola podľa nej veľmi zdĺhavá. Homolová už požiadala aj o dotáciu z dielne rezortu dopravy. Medziročne jej tržby klesli o dvestotisíc eur.

Spomedzi ôsmich krajov iba jediný, Žilinský kraj, zaznamenal v októbri pokles menší ako 70 percent. Návštevnosť v Trenčianskom kraji zase ako-tak ťahali kúpele. V ostatných župách to bolo horšie. Pokles počtu návštevníkov tu medziročne prekročil 70 percent. Pričom najhoršie to bolo v októbri na západe krajiny, kde bolo oproti minulému roku až o 83 percent menej hostí. Práve tu sa naplno prejavil prepad hostí z cudziny.

Zachráni sezónu lyžovačka?

Na svah sa dá podľa vyhlášky hygienikov od 14. decembra len s negatívnym testom – no nie starším ako 72 hodín. Mnohé strediská to neodradilo, niektoré testujú aj vo vlastnej réžii.

„Všetky opatrenia, ktoré odzneli, budeme rešpektovať,“ hovorí Alžbeta Giláni z Snowparadise Veľká Rača Oščadnica. A hoci sú podľa nej splniteľné, svahy v stredisku zostávajú zatvorené pre zlé podmienky. Stredisko zatiaľ podľa informácií na svojom webe nepočíta s otvorením lyžiarskej sezóny ani počas Vianoc. Pre privysoké teploty nie je totiž možné ani zasnežovať. Na otvorenie sa však chystajú. „Odberové miesta plánujeme zriadiť priamo v stredisku a takisto aj priamo v obci Oščadnica bude odberové miesto v novootvorenom neštátnom zdravotníckom zariadení Medmedical Klinik,“ hovorí Giláni. Bufety budú podľa nej fungovať len cez okienko.

Od utorka testujú priamo pod svahmi strediská Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso. Ešte minulý týždeň o tom informovala spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR). Presné časy aj prípadné poplatky za testovanie nájdu hostia na webových stránkach stredísk.

Aj napriek zriadeniu testovacích bodov odporúča riaditeľ stredísk TMR na Liptove Igor Mráz ľuďom otestovať sa ešte pred cestou. „Dostanú sa bez zdržiavania na svah alebo na ubytovanie, vyhnú sa možným čakacím dobám,“ vysvetlil. Okrem toho v prípade pozitívneho testu môžu situáciu riešiť ihneď a doma bez komplikácií s cestovaním, do­dal.

Turisti môžu využiť aktuálne šesť testovacích miest v podhorí Vysokých Tatier a 11 na príchode do Jasnej z Liptova alebo Horehronia. Oblastné organizácie cestovného ruchu koordinujú i vznik ďalších odberných miest v turistických lokalitách tak, aby boli pripravené už pred sviatkami. V súčasnosti sú v prevádzke lyžiarske strediská Jasná, Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, v prevádzke je aj pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok a visutá lanovka na Lomnický štít.

Najhorší rok pre cestovný ruch?

Radikálne obmedzenia cestovania na národnej, ale aj medzinárodnej úrovni rovnako zásadne ovplyvnili aj súhrn návštevnosti od začiatku roka. Za desať mesiacov roku 2020 sa v zariadeniach CR ubytovalo viac ako tri milióny návštevníkov. Medziročne tak ide o viac ako 44-percentný prepad.

Pričom počet domácich hostí sa za desať mesiacov roka medziročne znížil o viac ako tretinu, pri turistoch z cudziny to bolo o viac ako 61 percent.

Podľa posledných údajov k októbru 2020 slúžilo cestovnému ruchu celkovo 4 333 ubytovacích zariadení. K dispozícií bolo 69,5-tisíc izieb a 182-tisíc lôžok. Počet izieb v porovnaní s októbrom 2019 klesol o 1,2-tisíc – teda o 1,8 percenta. Počet lôžok klesol v októbri medziročne o 3,8-tisíc – teda o dve percentá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #prepad #návštevnosť #hotely #pandémia