Krajniak zmenil penzie cez ústavu. Budú férovejšie?

Odstránenie diskriminácie či skôr vytváranie ďalších? A dokonca aj s dlhom pre budúce generácie. Práve takto sa v skratke dajú zhrnúť zmeny v dôchodkovom systéme z pera ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Po novom sa tak do ústavy dostal nielen individuálny dôchodkový strop v dĺžke 40 odpracovaných rokov, ale i ministrova „srdcovka“ – rodičovský bonus. Novinka umožní deťom prispievať z daní či odvodov na penzie svojim rodičom.

21.12.2020 06:00
debata (163)

Obe novinky prešli ešte na začiatku decembra parlamentom cez pozmeňovacie návrhy spolu s novelou ústavy z dielne rezortu spravodlivosti. Zákon minulý týždeň podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Dôchodkovými prílepkami sa v podstate zruší dôchodkový strop na úrovni 64 rokov. Ten zaviedla minulý rok bývalá vláda. Ekonómovia už vtedy hovorili o diere vo verejných financiách v hodnote stoviek miliónov eur.

Čo spraví so systémom Krajniakov individuálny dôchodkový strop? Podľa analytika spoločnosti INESS Radovana Ďuranu zabudol minister práce ľuďom pripomenúť, že skorší odchod do penzie znamená aj menej peňazí. „Dôchodok bude znížený tak, aby predčasný dôchodca a dôchodca, ktorý odíde do penzie podľa všeobecného veku odchodu do dôchodku, vyčerpali počas dôchodkového obdobia rovnakú sumu,“ vysvetľuje Ďurana.

Pri spomínaných 40 rokoch by išlo oproti súčasne platnému dôchodkovému veku o rozdiel aj päť rokov. Keď niekto začne pracovať už od plnoletosti, do penzie bude môcť odísť v 58 rokoch. V praxi to znamená, že výška predčasného dôchodku bude o 20 až 25 percent nižšia, upozorňuje Ďurana. O tomto sa veľmi nehovorí, dodáva. Ďalším problémom sú časté zmeny v dôchodkovom systéme za posledné roky. Naposledy sa dôchodky reformovali v roku 2004.

Koniec diskriminácie ľudí s deťmi? Skôr ďalšia nespravodlivosť, upozorňuje ekonóm z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ján Šebo. Rodičovský bonus budú totiž poberať len penzisti s pracujúcimi deťmi. Musia však robiť na Slovensku, zvyšní zo systému vypadnú. „Ide o ľudí, ktorých deti pracujú v zahraničí alebo nežijú, aj keď značnú časť kariéry mohli prispievať do slovenského dôchodkového systému,“ vysvetľuje Šebo.

Video
Ekonóm Ján Šebo z UMB Banská Bystrica o dôchodkovej reforme a II. pilieri.

Nový člen rodiny? Štát

Rodičovský bonus už dlhodobo Krajniak vyzdvihuje ako svoju prioritu. Podľa jeho slov má vyriešiť diskrimináciu ľudí, ktorí vychovávali deti. Okrem toho, že do nich investovali peniaze, obetovali aj pár rokov z pracovného života. Ide predovšetkým o matky, ktoré majú preto nízke penzie. Teraz im to podľa ministra práce majú deti vrátiť. V nevýhode budú najmä pracujúce rodiny s deťmi, ktorým sa zníži príjem a zvýši sa tak riziko chudoby, upozorňuje Šebo.

Dôvod je jednoduchý, niekto to musí zaplatiť. Štát totiž bude prichádzať o príjem z daní a odvodov, ktoré sa nakoniec môžu zvyšovať. „Do systému treba vrátiť viac zásluhovosti a predvídateľnosť,“ hovorí Šebo. Krajniakov bonus podľa neho vytvára pravý opak, a opraviť sa len tak jednoducho nedá. „Medzigeneračná solidarita v rámci rodiny určite patrí medzi spôsoby zabezpečenia dôchodcov, ale do toho by sa už štát cez systém dôchodkov nemusel starať,“ myslí si Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Mal by to nechať na rodinách, dodal. Do základov reformy sa aj tak okrem bonusu dostala zmena, po ktorej sa má rodičom na dôchodku kompenzovať výchova dieťaťa. Rezort práce bude musieť zmeniť výpočet budúcich penzií rodičom, ktorí čerpali materskú, otcovskú a rodičovskú dovolenku. Ako presne to bude vyzerať spolu s rodičovským bonusom, zatiaľ nie je jasné. Ekonómovia sa však zhodujú, že systém bude nakoniec vždy niekoho zvýhodňovať a niekto bude zase prerábať.

Skôr znamená menej

Vypustenie fixného stropu na dôchodkový vek je podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša správny krok. „Zastropovanie vôbec nezohľadňovalo očakávané starnutie obyvateľstva, a tým zhoršovalo udržateľnosť dôchodkového systému aj verejných financií,“ hodnotí Goliaš. Tento problém má sčasti vyriešiť automatické určovanie dôchodkového veku podľa strednej dĺžky života. Pracovné hodiny by sa pri zmenách v zákonoch mali zastaviť po 40 rokoch v zamestnaní.

Podľa ministra práce ide o sociálne spravodlivejší systém dôchodkového veku. „Ľuďom, ktorí celý život tvrdo pracujú, chceme garantovať, aby mohli odísť aj skôr do dôchodku,“ komentoval schválený návrh Krajniak s tým, že odídu do penzie ešte v čase, keď si ju budú môcť užiť. Nad týmto návrhom krúti hlavou Ďurana. „Ide v podstate o stanovenie hranice, kedy môže človek odísť do predčasného dôchodku,“ myslí si analytik. Dnes je to po 15 rokoch poistenia.

Krajniak podľa neho zabudol dodať, že ľudia môžu mať pri skoršom odchode do penzie aj menšie dôchodkové dávky. Ešte predtým napríklad štát platil dôchodkové poistenie aj za ľudí na úrade práce či za študentov. Návrh tak rozdelí budúcich dôchodcov na víťazov a porazených. Vo výhode budú tí, ktorým na dôchodok prispel štát, aj keď nepracovali alebo keď študovali. Na druhej strane však budú ľudia, ktorých zákon na úrade práce či v škole nezachytil.

(Ne)udržateľné, neprepočítané

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) už viackrát avizoval, že ústavné zmeny sú len základom dôchodkovej reformy. Konkrétne opatrenia budú upravovať až klasické zákony. Napriek tomu chýbajú prepočty. A to nielen o tom, koľko bude reforma dôchodkov stáť, ale aj kto to nakoniec zaplatí. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) bude drahý najmä rodičovský bonus. Ten zvýši celkové výdavky na dôchodky. Problémy spôsobí aj odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch.

Podľa RRZ by mal rezort tieto nástroje ešte prehodnotiť, inak budú mať výrazne negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť systému. Štátu tak bude v oboch prípadoch zostávať v priebežnom dôchodkovom systéme menej peňazí na vyplácanie súčasných aj budúcich penzií. „Dnes sa nedá presne určiť, aký dosah budú mať zmeny na verejné financie. Závisí to od konkrétnej formulácie v zákonoch, ktoré vláda pripraví,“ hovorí riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #penzie #dôchodkový systém #Milan Krajniak #dôchodkový strop #reforma dôchodkov