Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

Od 1. januára 2023 nastáva niekoľko dôležitých zmien v dôchodkovom systéme. Reformou prejde prvý aj druhý pilier. Parlament pred koncom roka 2022 totiž schválil dve novely z dielne ministerstva práce.

26.12.2022 00:00
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (20)

V prvom pilieri sa ruší strop pre vek odchodu do dôchodku, po novom sa nadviaže na strednú dĺžku života. Prichádza tiež rodičovský dôchodok. V druhom pilieri sa udeje tiež niekoľko významných zmien. Niektoré začnú platiť neskôr ako od januára 2023.

Vladimír Putin Čítajte viac Päť udalostí roku 2022: Putinova vojna rozbila trh s energiami a Európu zobudila z pohodlného sna

Sociálna poisťovňa pripravila veľký prehľad zmien, ktoré začnú platiť už od Nového roka. Rozdelila ich do troch hlavných okruhov. Prvý sa týka prvého piliera – zmien v systéme vypočítavania dôchodkového veku, valorizácie či tzv. rodičovského bonusu. Druhý okruh tém sa venuje druhému pilieru – zmrazeniu príspevkov či zmien vyplácania nasporenej sumy. Tretí okruh je zameraný na nové dávky.

Denník Pravda spracoval najväčšie zmeny, ktoré začnú platiť od 1. januára 2023.

ZMENY V PRVOM PILIERI

1. Valorizácia dôchodkov

Od Nového roka nastane valorizácia, teda zvýšenie dôchodkov, priemerne o 11,8 percenta. Dôchodcovia nemusia o nič žiadať, automaticky sa im penzie zdvihnú. O zvýšení dostanú písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im prvýkrát vyplatia v januári 2023 aj s doplatkom zvýšenia. Zvýšenie sa týka všetkých druhov dôchodkov – starobných, predčasných starobných, invalidných a pozostalostných dôchodkov.

Krajniak Čítajte viac Prichádzajú 14. dôchodky. Kedy presne dorazia, čo treba spraviť a aká bude ich výška?

Ak však suma dôchodku bude aj po valorizácii nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa naďalej zvýši sumu dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Keďže sa suma minimálneho dôchodku od 1. januára 2023 nemení, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v nezmenenej sume (teda minimálny dôchodok, ktorý je pre neho po valorizácii dôchodku finančne výhodnejší).

Príklad valorizácie

Dôchodca k 31. decembru 2022 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 333,30 eura. Od 1. januára 2023 sa mu zvýšil – valorizoval – jeho starobný dôchodok o 39,40 eura na sumu 372,70 eura. Táto suma je vyššia ako suma minimálneho dôchodku, preto mu Sociálna poisťovňa od 1. januára 2023 bude vyplácať starobný dôchodok v sume 372,70 eura.

2. Rodičovský dôchodok (Rodičovský bonus)

Od januára budú dostávať rodičia pracujúcich detí z 1,5 percenta ich platu. Novinka v podobe rodičovského dôchodku sa vzťahuje na rodičov, ktorí dosiahli dôchodcovský vek alebo sa dostali do výsluhového dôchodku.

1,5 percenta z platu dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie, prizná Sociálna poisťovňa biologickému rodičovi alebo osvojiteľovi poistenca automaticky bez toho, aby bolo potrebné podať akúkoľvek žiadosť alebo vyhlásenie. Rodičovský dôchodok dieťaťu nezvyšuje jeho odvody do Sociálnej poisťovne a ani nezníži jeho budúci dôchodok.

Dieťa poberateľa dôchodku, ktoré chce prispievať náhradným rodičom alebo si želá vylúčiť priznanie rodičovského dôchodku svojim rodičom, musí svoj úmysel oznámiť Sociálnej poisťovni. V roku 2023 príde pred koncom roka jedna celková suma, v ďalších rokoch bude rodičovský dôchodok súčasťou pravidelnej mesačnej výplaty dôchodku. Nie všetci ho dostanú. Napríklad rodičia detí pracujúcich v zahraničí nie. Nedostanú ho ani tí rodičia, ktorí nemajú deti.

3. Zmeny v predčasných dôchodkoch

Zmena na nárok na predčasný dôchodok je platná už od novembra 2022. Nárok vzniká iba vtedy, ak je suma predčasného starobného dôchodku vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo predstavuje mesačne 375,10 eura mesačne. Na porovnanie, od októbra 2022 to bola suma 281,40 eura mesačne.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert z plánu obnovy: Zmeny v dôchodkoch sú dobré, som zvedavý na emócie z rodičovského bonusu

Od Nového roka sa na predčasný dôchodok vzťahuje ďalšia možnosť, a to odísť do dôchodku už po 40 odpracovaných rokoch. Do tohto obdobia sa však nepočíta doba štúdia, doba nezamestnanosti alebo doba politického či odborného školenia, doba dodatočného doplatenia poistného na dôchodkové poistenie za dobu štúdia a doba na úrade práce. Započítava sa napríklad čas strávený na materskej dovolenke. Zjednodušene, ak záujemca o predčasný dôchodok od ukončenia svojej strednej školy v 18 rokoch išiel rovno do zamestnania a celých 40 rokov nebol na PN alebo napríklad bez práce, tak do predčasného dôchodku môže odísť už v 58 rokoch.

Všetko má svoj háčik a aj odchod do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch. Záujemca bude mať krátený dôchodok o 0,3 percenta za jeden mesiac, preto sa neodporúča odísť do predčasnej penzie.

4. Zmena aktuálnej dôchodkovej hodnoty

Kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota (ADH) pravidelne k 1. januáru stúpala o rast priemernej mzdy, po novom pôjde o rast len o 95 percent priemernej mzdy. Od 1. januára 2023 sa na účely určenia indexu úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty použije len 95 % z medziročnej zmeny priemernej mesačnej mzdy v treťom štvrťroku. Aktuálna dôchodková hodnota na rok 2023 je 16,4764 eura.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

Aktuálna dôchodková hodnota však napriek kráteniu bude vyššia ako tá tohtoročná, čiže nové dôchodky budú vyššie. Keby ale nezačala platiť jej úprava, nové penzie by boli ešte vyššie. „To je zmena, ktorá negatívne ovplyvní budúce dôchodky,“ uviedol expert na dôchodky a exminister práce za SaS Jozef Mihál v relácii Ide o pravdu.

5. Dôchodkový strop končí

Po novom sa vek odchodu do dôchodku nadviaže na strednú dĺžku života. Táto zmena nepríde v roku 2023. V ňom bude stále platiť odchod do dôchodku v 64 rokoch – čiže do ročníka 1966 narodenia poistenca, ako to zastropoval Smer za jeho vlády.

Po novom však v roku 2024 sa zvyšovanie dôchodkového veku nadviaže na strednú dĺžku života – čiže od poistencov narodených v roku 1967. Znižovanie dôchodkového veku o šesť mesiacov za každé vychované dieťa, maximálne len o 18 mesiacov za tri deti, ostáva zachovaná. Ak bude stredná dĺžka života rásť, bude rásť aj vek odchodu do dôchodku. Ak ale bude klesať, aj do dôchodku sa pôjde skôr.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

Dôchodkový vek ustanoví všeobecne záväzným právnym predpisom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky na päť rokov dopredu. Prvýkrát sa tak stane v roku 2024 a ustanoví sa dôchodkový vek poistencov narodených v roku 1967, informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Odborníci na dôchodky z Oranžovej obálky už prepočítali na základe súčasných údajov, kedy by mali ísť ročníky 1967 a mladšie do penzie. Tak napríklad pani Zuzana, ktorá sa narodila v roku 1980, nevychovala ani jedno dieťa, sa do dôchodku dostane ako 66-ročná.

ZMENY V DRUHOM PILIERI

Aj druhý pilier prejde zásadnými zmenami. Aktuálne si v ňom sporí asi 1,75 milióna sporiteľov, ktorí tam majú uložených vyše 11,75 miliardy eur.

6. Zmrazenie príspevkov

Aktuálne platná sadzba príspevkov do druhého piliera, ktorú sporiteľ odvádza zo svojich odvodov prostredníctvom Sociálnej poisťovne do svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS), vo výške päť a pol percenta, zostane zachovaná aj v rokoch 2023 a 2024.

kollár Čítajte viac Kollárovci na poslednú chvíľu prišli s novinkou. Nižšia DPH pre vleky a akvaparky, SaS vytiahla karty a protestuje

Sadzba príspevkov do II. piliera sa pôvodne mala postupne zvyšovať od roku 2023 na 5,75 percenta a v roku 2024 na šesť percent hrubej mzdy zamestnanca alebo vymeriavacieho základu živnostníka. Na základe novely príslušného zákona sa však sadzba zvýši na 5,75 % až od roku 2025 a bude v takej istej výške platná aj v roku 2026. Na šesť percent narastie až v roku 2027. Čiže sľúbených šesť percent sa sporiteľ dočká až o tri roky neskôr.

7. Koniec akceptačných listov

S nástupom Nového roka tiež zanikne povinnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o vydanie akceptačného listu. Ten slúži napríklad na zmenu DSS. Po novom, ak bude chcieť sporiteľ prestúpiť do inej DSS, list už nebude potrebovať. Sporiteľ teda bude môcť prestúpiť len na základe prestupovej zmluvy. Obmedzenie, ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Kontúr, však bude spočívať v obmedzení týchto prestupov. Prestup medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami bude totiž možný najskôr rok od uzatvorenia prvej zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení a následne pol roka od posledného prestupu.

8. Výplata z druhého piliera po novom

Referenčná suma pre výplatu dôchodku z druhého piliera na budúci rok bude 521,30 eura. Táto výsledná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne – teda z prvého piliera. 521,30 eura je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia – teda z druhého piliera, programovým výberom.

krajniak Čítajte viac Dôchodok vyšší o stovky eur a bez zdanenia? Ako sa budú vyplácať penzie po novom?

Prvým krokom k výplate úspor z druhého piliera je požiadanie o dôchodok. Dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) následne rozdelí úspory sporiteľa na dve rovnaké polovice. Povedzme, že tam má budúci penzista nasporených 20-tisíc eur. Tieto peniaze sa rozdelia na dve „kôpky“.

Prvá časť úspor, teda 10-tisíc eur, bude určená na tzv. programový výber. V čase žiadosti o dôchodok by už celá táto časť peňazí mala byť v dlhopisovom fonde. Druhá časť je určená na doživotný dôchodok. Táto časť peňazí bude ešte v čase žiadosti o penziu v akciových, teda rizikových, fondoch a postupne sa bude presúvať do dlhopisových, teda menej rizikových, fondov.

V ďalšom kroku určí DSS dobu vyplácania programového výberu, teda prvej kôpky peňazí, ako polovicu doby dožitia platnú pre aktuálny vek klienta. Dnes je to približne 7 až 8 rokov. DSS tiež určí výšku mesačnej platby, ktorá sa následne bude prehodnocovať každoročne, pretože peniaze v tejto časti sa budú ďalej zhodnocovať. Ak úspory porastú, upraví sa aj mesačná výplata smerom nahor.

Medzitým DSS bude postupom času presúvať druhú polovicu úspor, teda časť pre doživotný dôchodok, do dlhopisových fondov, vysvetľuje predseda predstavenstva DSS Allianzu Miroslav Kotov. Táto druhá polovica sa bude teda aj počas penzie zhodnocovať. Inými slovami, peniaze budú pre penzistu stále pracovať.

Až keď sa dovypláca prvá časť úspor z programového výberu, sporiteľ si zakúpi druhú časť peňazí, teda časť pre doživotný dôchodok.

9. Jednorazový výber sa zdaní

Reforma druhého piliera ponechala možnosť vytiahnuť si polovicu úspor naraz. No jednorazový výber sa zdaní. Nie však už od roku 2023, ale o rok neskôr. Vybrať naraz sa bude dať prvá časť, teda polovica peňazí pre programový výber. V súčasnosti približne 64 percent sporiteľov poberá celý dôchodok alebo aspoň jeho časť programovým výberom v jednej splátke. Iba zanedbateľný objem úspor sa pritom vypláca v pravidelných splátkach v dlhšom horizonte.

kreston, obnova ukrajiny, kremský peter Čítajte viac Nečakané zdanenie dôchodkových úspor. Matovičov poslanec pretláča zásadnú novinku

ZMENY V DÁVKACH

10. Nová výška nemocenského

V roku 2023 budú poistenci po splnení zákonných podmienok dostávať zo Sociálnej poisťovne vyššie maximálne sumy štyroch druhov nemocenských dávok: nemocenské, materské, tehotenské a ošetrovné. Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2023, maximálna výška jeho nemocenského na deň bude predstavovať 43,8 eura. Pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci tak Sociálna poisťovňa vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 313,90 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to bude 1 357,70 eura.

Maximálne denné materské dosiahne hodnotu 59,7 eura. Znamená to, že materské bude Sociálna poisťovňa vyplácať maximálne vo výške 1 791,70 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci alebo vo výške 1 851,40 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.

Podobne vzrastie aj maximálna výška dávky tehotenského. Jej maximálna denná suma bude predstavovať 11,9 eura. To znamená, že budúce mamičky dostanú najviac 358,40 eura mesačne pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci, respektíve 370,30 eura mesačne pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci.

Maximálne denné ošetrovné v roku 2023 bude predstavovať hodnotu 43,8 eura. Dávka ošetrovné (nie pandemické ošetrovné), ktorú Sociálna poisťovňa podľa zákona vypláca najviac za 14 dní, tak dosiahne maximálnu výšku 613,20 eura.

11. Otcovská dovolenka

Už od novembra 2022 môže o dávku otcovské požiadať otec, ktorý ju po splnení zákonných podmienok môže poberať najviac 14 kalendárnych dní v období šiestich týždňov po narodení dieťaťa. „V prípade, ak dieťa alebo matka s dieťaťom sú v tomto období hospitalizované, toto obdobie sa predlžuje o obdobie hospitalizácie,“ spresnil hovorca poisťovne Kontúr.

SR schôdza vláda 99. rokovanie Igor Matovič Čítajte viac Matovičov balíček triafa vedľa. Päť bodov, ktoré treba zlepšiť, aby sa rodilo viac detí

Nová žiadosť o dávku otcovské/materské má názov Žiadosť iného poistenca o materské, tlačivo je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Žiadosť tak klient vybaví aj bez kontaktovania pobočky. Ak nemá možnosť žiadosť si vytlačiť, poskytne mu ju ktorákoľvek pobočka Sociálnej poisťovne.

12. Nová výška poistného

Tieto zmeny sa týkajú najmä samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), dobrovoľne poistených osôb (DPO) alebo zamestnancov. Tí budú od januára 2023 platiť viac. Minimálne a maximálne poistné pre živnostníkov a DPO od 1. januára 2023 sa zvyšuje takto: minimálny vymeriavací základ sa zvyšuje na 605,50 eura a maximálny vymeriavací základ sa zvyšuje na 8 477 eur.

Minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO je od 1. januára 2023 v sume 200,72 eura a maximálne poistné pre povinne poistenú SZČO v sume 2 810,11 eura. Minimálne poistné pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, je od 1. januára 2023 vo výške 212,83 eur.

Informáciu zo Sociálnej poisťovne o novej výške poistného dostanú SZČO, ktorých sa to týka, v priebehu januára 2023 listom alebo do e-schránky, ak ju majú aktivovanú. Poistné v novej výške potom prvý raz zaplatia do 8. februára 2023 (to je za január 2023).

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dávky #penzie #2023