Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

Novela zákona o sociálnom poistení priniesla v prvom pilieri veľké zmeny. Viacero z nich začne platiť už od januára 2023. Azda najväčšou z nich, je koniec zastropovania veku odchodu do penzie. Vek odchodu do dôchodku tak už nebude pevne určovať tabuľka, po novom ho určí tzv. automat nadviazaný na strednú dĺžku dožitia.

15.12.2022 05:00
Milan Krajniak, minister práce Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak. Ilustračné foto.
debata (113)

„Napríklad ľuďom, ktorí sa narodili v roku 1993 sa dôchodkový vek zvýši približne o tri roky oproti ročníku narodenia 1966. Inak povedané, za 27 rokov vzrastie dôchodkový vek o 3 roky, teda každý rok približne o 1,3 mesiaca,“ konštatuje tím Oranžovej obálky – iniciatívy, ktorá sa zaoberá dôchodkovým systémom, za ktorou stoja ľudia z oblasti dôchodkovej politiky, finančnej matematiky a ekonomiky.

Ak ale bude stredná dĺžka dožitia klesať, bude sa znižovať aj vek odchodu do penzie. „To znamená, že ak stredná dĺžka dožitia v momente dosiahnutia dôchodkového veku oproti súčasnosti bude klesať, prejaví sa to aj na spomalení rastu dôchodkového veku, a naopak,“ vysvetľuje tím Oranžovej obálky.

Napríklad pani Zuzana, ktorá sa narodila v roku 1980, nevychovala ani jedno dieťa, sa do dôchodku dostane ako 66 ročná.

Pani Ľudmila sa narodila v tom istom roku, ale vychovala jedno dieťa. Tá svoj dôchodkový vek dosiahne o pol roka skôr.

Video
Elektronický účet poistenca neznie ako sexi produkt. Ale môže vám zachrániť dôchodok

Ak by aj naďalej platil súčasný stav, Zuzana by šla do penzie v 64 rokoch a Ľudmila po dosiahnutí 63,5 rokov.

Aj po novele sa bude ženám, ale aj mužom, ktorí vychovali dieťa, dôchodkový vek znižovať o pol roka za každé dieťa.

Naviazanie penzijného veku na automat ekonómovia vítajú. Pomôže stabilizovať dôchodkový systém. Pribúda totiž ľudí, ktorí budú dôchodky poberať a ubúda tých, ktorí budú pracovať.

Automat na vek odchodu do penzie

  • Ročníkom narodeným v roku 1967 a mladším už bude vek odchodu do penzie rásť automaticky podľa strednej dĺžky života.
  • Pravidlá začnú platiť 1. januára 2023.
  • Zachované zostane skracovanie dôchodkového veku podľa počtu vychovaných detí. Pri výchove jedného sa odchod skráti o šesť mesiacov, pri dvoch o 12 mesiacov a pri troch a viac maximálne o 18 mesiacov.

ADH bude nižšia

Druhou veľkou zmenou je krátenie aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ADH). Ide o jednu z troch dôležitých veličín potrebných na výpočet budúcej penzie. Ďalšími sú zárobky a počet odpracovaných rokov. Pri výpočte „ádéháčky“ sa berie do úvahy priemerná mzda za tretí štvrťrok tohto roku a priemerná mzda za tretí štvrťrok minulého roku. Ich podiel sa vynásobí tohtoročnou aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Zmenou od januára je, že kým do konca tohto roka sa jej hodnota zvyšovala o 100-percentný rast priemernej mzdy, po novom pôjde už len o 95 percent.

Aký vplyv to bude mať na penzie samotné? „Dôchodky nebudú absolútne nižšie, ale budú relatívne nižšie v pomere k mzde, v akom sa priznávajú dnes,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu expert na dôchodky z plánu obnovy Ján Šebo. Zmena výpočtu dôchodkovej hodnoty bude do budúcnosti znamenať nižšie sumy priznávaných dôchodkov vo vzťahu k mzde.

Sociálna poisťovňa stanovila sumu aktuálnej dôchodkovej hodnoty na budúci rok na 16,4764 eura. Vďaka nej porastú nové penzie o desiatky eur. „Aktuálna dôchodková hodnota je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky v danom roku. Na výpočet penzie sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Ak teda nárok na dôchodok vznikne v roku 2023, použije sa dôchodková hodnota 16,4764 eura,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Ide o pravdu, Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak po reforme dôchodkov: Ak má niekto plat od 900 eur vyššie, nech ide do II. piliera, oplatí sa mu to

Aktuálna dôchodková hodnota však napriek kráteniu bude vyššia ako tá tohtoročná, čiže nové dôchodky budú vyššie. Keby ale nezačala platiť jej úprava, nové penzie by boli ešte vyššie. „To je zmena, ktorá negatívne ovplyvní budúce dôchodky,“ uviedl expert na dôchodky Jozef Mihál v relácii Ide o pravdu.

„V praxi to znamená, že ak penzistovi vychádzal v roku 2022 dôchodok v sume 661,70 eura pred valorizáciou, tak výpočet penzie na budúci rok vďaka novej sume aktuálnej dôchodkovej hodnoty bude 720,50 eura pred valorizáciou,“ priblížil navýšenie dôchodku vďaka novej sume ADH Martin Kontúr.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #dôchodky #penzie #dôchodkový vek #automat