Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

Mnoho seniorov, ale aj mladších ľudí sa pýta na posledné zmeny v dôchodkoch a ako to ovplyvní ich príjmy. Najviac sa dnes zaujímajú o rodičovský dôchodok alebo o dĺžku dôchodkového veku. Od 1. januára 2023 totiž začne platiť viacero zmien v penziách, keďže parlament schválil balík zmien v prvom pilieri z dielne ministerstva práce.

06.11.2022 15:20
Jozef Mihál, Ide o pravdu, Foto:
debata (71)

Za rok 2023 dostanú penzisti jednu sumu z rodičovského dôchodku naraz. Ak budú 3 deti zarábať 1000 eur v hrubom, ich rodič na dôchodku dostane po 45 eur mesačne. Za rok dostane tento rodič zhruba 540 eur naraz niekedy na konci roka 2024, vypočítava vplyv novinky rodičovského dôchodku exminister práce Jozef Mihál.

Seniorov zaujíma, či im rodičovský dôchodok (rodičovský bonus) zvýši príjmy a, naopak, či deťom z príjmu ubudne. Ako to teda je?

Väčšine poberateľov starobného dôchodku sa ich dôchodok zvýši. Pretože od roku 2023 budú okrem doterajšieho starobného dôchodku, vdovského, dostávať ešte naviac aj rodičovský dôchodok, ktorý bude vypočítaný z toho, aké odvody platili do Sociálnej poisťovne ich deti v roku 2021. V podstate už teraz si môžu poberatelia starobného dôchodku vypočítať, aký bude ich rodičovský dôchodok.

VIDEO: Jozef Mihál v Ide o pravdu vysvetľuje smršť zmien v dôchodkoch.

Video

Dostanú peniaze automaticky na účet? Musia o niečo žiadať? Vypĺňať nejaké formuláre?

Nastavené je to vcelku elegantne z pohľadu byrokracie, ktorá sa zvyčajne spája s novinkami. Tu to bude veľmi jednoduché, pretože Sociálna poisťovňa má všetky potrebné údaje. Vie si spárovať deti s rodičmi. A veľmi dobre vie, či tá dcéra a či ten syn počas roka 2021 platil odvody do Sociálnej poisťovne. A keď platili, tak z akých vymeriavacích základov. To znamená, že toto všetko je to, čo poisťovňa potrebuje na výpočet rodičovského dôchodku. Viac netreba. Čiže dôchodcovia nemusia podávať žiadosti a niekam chodiť.

Vie sa už, koľko peňazí to bude a v akých intervaloch ich dostanú? Rok 2023 by mal byť iný ako tie ostatné.

Áno, je to tak. V roku 2023 sa to bude rozbiehať. Sociálna poisťovňa potrebuje trochu času. Bolo to schválené veľmi narýchlo. V ďalších rokoch sa rodičovský dôchodok bude vyplácať každý mesiac. Dôchodca dostane svoj dôchodok a rovno k tomu aj rodičovský. Ale až od januára 2024. Budúci rok to bude tak, že Sociálna poisťovňa by mala niekedy v decembri 2023 jednorazovo vyplatiť celú sumu dôchodku za celý rok. Čiže nie každý mesiac, ale 12 mesačných platieb sa spočíta do jednej väčšej sumy a tá bude vyplatená predpokladám niekedy v decembri.

Jozef Mihál Čítajte viac Mihál ukázal, koľko peňazí dostanú rodičia z daňového bonusu. Budú to stovky eur, no nie pre každého

Spolu s 13. a 14. dôchodkom to môžu byť celkom pekné Vianoce pre niektorých dôchodcov.

Zrejme to tak bude. Budú vyplatené 14. dôchodky a rodičovské dôchodky. Potom prídu voľby, takže to budete vidieť, ako príslušné osoby budú chodiť, že – pozrite sa, milí dôchodcovia, čo sme pre vás zabezpečili. Takže to bude veľmi efektné a elegantné.

Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Čítajte viac Soták z Podbrezovej: Zamestnancom dáme tisíc eur, platy sme dvihli o 16 percent, plyn aj elektrinu máme nakúpenú

Takže je v tom tak trochu politická ekonómia?

Ja si myslím, že áno.

Tvrdíte, že deťom, ktoré prispejú svojim rodičom, nič neubudne. Základná idea rodičovského dôchodku bola rozprávka o troch grošoch. Niečo dávam deťom, niečo rodičom, niečo si nechávam pre seba a tak ďalej. Ako to bude napokon, kto zaplatí ten rozdiel?

Všade sa prezentuje, že deti budú dávať časť svojich odvodov rodičom, ako v rozprávke o troch grošoch. Jeden z grošov syn dával svojmu otcovi, ktorý už bol starý a nemohol pracovať. Tá rozprávka je veľmi pekná a všetci si ju pamätáme, ale tu to tak nie je. Keď si zoberiete systém druhého piliera, tak tým, ktorí sú v druhom pilieri, časť ich odvodov nejde do Sociálnej poisťovne. Ona to len preleje na ich osobné dôchodkové účty a o tieto sumy sa zníži dôchodok z prvého piliera. Tam to takto funguje. Čo si dávam do druhého piliera, o to menej budem mať na dôchodku z prvého.

V prípade rodičovského bonusu to tak nebude. Povedzme, že ja ako pracujúce dieťa mám mamu, má 82 rokov. Ja platím odvody do sociálnej poisťovne. Ona vypočíta na základe mojich odvodov výšku rodičovského dôchodku mojej mamy. To aj dostane, ale ja osobne to nepocítim na nižšom dôchodku v budúcnosti. Ani o euro nebudem mať nižší dôchodok.

zväčšiť Foto: Ivan Majerský
Jozef Mihál, Ide o pravdu,

Príde nejaký bohatý strýko, ktorý to zatiahne? Niekde tie peniaze budú chýbať.

Asi tak nejako. Asi tak je to s tými bohatšími, a tí by mali spozornieť. Pretože oni platia viac odvodov a vyššie dane. Jednoducho tých 300 miliónov ročne, čo systém bude potrebovať na výplatu rodičovského dôchodku seniorom. Sociálna poisťovňa to skrátka musí niekde vo svojom rozpočte nájsť. Zjednodušene povedané, my všetci, ktorí pracujeme, platíme odvody a dane, sa so svojimi odvodmi a daňami poskladáme na tú potrebnú sumu 300 miliónov eur, ktorú potom poisťovňa prerozdelí podľa nejakého kľúča poberateľom rodičovských dôchodkov. Aj mladý človek, ktorý nemá rodičov v dôchodkovom veku, tak aj z jeho odvodov sa budú financovať rodičovské dôchodky pre niektorých úplne cudzích ľudí.

Tí, ktorí napríklad nemajú rodičov ešte v dôchodkovom veku, ich peniaze bude Sociálna poisťovňa prerozdeľovať. Čo to znamená, zvýšia sa im aj odvody?

Nie, nie, na druhej strane sa žiadne odvody zvyšovať nebudú. V balíčku schváleného zákona sú iné opatrenia. Parlament pred pár týždňami schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Veľmi dôležitú, súčasťou ktorej je aj zavedenie rodičovského dôchodku. Ale pozor, súčasťou sú aj opatrenia, ktoré nebudú veľmi populárne, a ktoré ľudia nebudú mať radi. Pretože z niečoho sa rodičovské dôchodky financovať musia. Tých 300 miliónov Sociálna poisťovňa niekde musí nájsť. Čo sa všetko mení? Zvyšuje sa dôchodkový vek, čiže ľudia pôjdu neskôr do dôchodku, a tak niečo poisťovňa ušetrí.

To znamená, že sa zrušil dôchodkový strop vo výške 64 rokov?

Je to predsa v ústave. Tá hovorí, že nad 64 rokov je strop dôchodkového veku. To už nie je pravda. Aj ústava bola zmenená, spolu s ňou aj zákon o sociálnom poistení. Postihne to ročníky 1967 a mladšie. Tí už budú do dôchodkového veku postupne odchádzať o niečo neskôr.

To je jedna zmena negatívna pre ľudí. Ďalšia zmena bude vo vzorci novo priznávaného dôchodku. Bude menej výhodný, ako bol doteraz. Aj na tom Sociálna poisťovňa niečo ušetrí. Noví dôchodcovia dostanú dôchodok o niekoľko eur nižší, ako keby neboli tieto zmeny. Sprísňujú sa pravidlá pre požiadanie o predčasné dôchodky, to je ďalší zdroj pre Sociálnu poisťovňu, lebo menej ich bude vyplácať.

Pripomeniem aj, čo som tu tak nepriamo naznačil, a to druhý pilier. Do druhého piliera, čo je 1,5-milióna ľudí platiacich odvody, tak tie by sa mali postupne zvyšovať a od roku 2024 by mali byť na finálnej sume 6 percent. Čiže 6 percent z hrubej mzdy malo ísť na druhý pilier. Postupné zvyšovanie príspevkov do druhého piliera sa zabrzdilo asi o tri roky. Takže ľudia si budú menej odkladať na dôchodok do druhého piliera. A to je pre poisťovňu ďalší zdroj peňazí.

Čo všetko bude ovplyvňovať výšku rodičovského dôchodku?

Sociálna poisťovňa sa pozrie na dôchodcu, koľko detí má, koľko platili odvodov v roku 2021, z akej mzdy a na každé dieťa sa vypočíta 1,5 percenta dôchodkov pre rodiča z priemernej mesačnej mzdy. Príklad: Dôchodca má syna, ktorý v roku 2021 platil odvody do Sociálnej poisťovne z priemernej mzdy 1 000 eur mesačne. Čiže 1,5 percenta je 15 eur, a tých 15 eur mesačne bude dostávať rodič na dôchodku. Kto má tri deti a každé zarába 1 000 eur, tak 15 eur sa vynásobí tromi, to je 45 eur. Za rok 2023 dostanú penzisti jednu sumu naraz. Ak to budú tri deti, dostane po 45 eur mesačne. Za rok dostane tento rodič zhruba 540 eur naraz niekedy na konci roka 2023.

Rodič teda bude vedieť, koľko dieťa zarába.

Na to sa ma tiež pýtajú a boh vie, aké vzťahy majú v rodine. Je to však holý fakt. Rodič si z toho bude môcť odvodiť, aký bol v roku 2021 príjem detí alebo dieťaťa. Keď je však detí viac, rodič dostane jednu sumu a v tom sa asi ťažko vyzná. No keď má jedináčika, ľahko zistí, koľko zarába.

Čo môže dieťa urobiť, ak nemá dobrý vzťah s rodičmi?

Pokiaľ je vzťah v rodine taký, že dieťa bude chcieť ako keby vytrestať rodičov, aby nedostali rodičovský dôchodok, na to existuje mechanizmus. Takéto dieťa bude mať do konca februára 2023 možnosť vyplniť špeciálny formulár, ktorý je na webe Sociálnej poisťovne a bude aj na jej pobočkách. Následne ho odovzdá Sociálnej poisťovni, a tým pádom povie, že ten a ten rodič nemá za mňa dostávať rodičovský dôchodok.

Mechanizmus je jednoduchý, pokiaľ ide o biologického rodiča. V prípade tzv. náhradných rodín, osvojených detí a podobne to až také jednoduché nie je. Poisťovňa takéto údaje nemá a nemá ich ako získať. Tam je potrebné, aby dieťa vyplnilo formulár a oznámilo Sociálnej poisťovni, že ten a ten nebiologický rodič má za mňa dostávať rodičovský dôchodok.

zasobnik lng zemny plyn polsko Čítajte viac Zverejnili ceny elektriny a plynu v krajinách EÚ: Slovensko dopadlo relatívne dobre, pozrite si tie rozdiely

Dostanú rodičovský dôchodok aj penzisti detí, ktoré žijú v zahraničí, prípadne sú invalidní alebo žiadne deti nemajú?

Niektorí budú mať možno o 90 eur na dôchodku viac, niektorí budú mať, bohužiaľ, čistú nulu. V systéme rodičovských dôchodkov je veľmi veľa dier a naozaj sa čudujem ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi, že ich nezaplátal, pretože sa to dalo.

Systém má odmeniť rodiča za to, že vychoval dieťa a ako sa hovorí, že ho dobre vychoval. To znamená, že pracuje, nie je na úrade práce, platí odvody a čím viac zarába, tým vyšší bude rodičovský dôchodok rodiča. To je na prvý pohľad veľmi sympatické. Lenže si zoberte obrovskú chybu, ktorá tam je. Ak to dieťa je v službách ministerstva vnútra, ministerstva obrany, napríklad v polícii, pôsobí ako hasič, záchranár, člen horskej služby či vojak, tak platí odvody do špeciálneho systému. Z týchto odvodov sa žiadny rodičovský príspevok odvádzať nebude.

Ešte trošku smutnejšie príbehy sú, ak dieťa je invalidné, nepracuje či je choré. Taký rodič by si zaslúžil špeciálne ocenenie, že vychoval dieťa a nemal to jednoduché, osud rodiny je smutnejší. V tomto prípade rodičovský dôchodok buď nebude, alebo bude veľmi skromný.

Niektorí tvrdia, že toto má povzbudiť rodičov mať deti, pretože budú mať vyšší dôchodok. Tak si teraz vezmite napríklad situáciu, keď dôchodca má dcéru a tá dcéra privedie na svet ďalšiu dcéru. Tá dcéra, keďže sa rozhodla mať ďalšie dieťa a prispieť tak k lepšiemu demografickému rozvoju na Slovensku, čo by sme mali oceniť, tak ona tým pádom nepracuje, lebo je doma s dieťaťom. Je poistencom štátu, štát za ňu niečo platí, ale veľmi málo. V tomto prípade rodičovský dôchodok, ktorý mohol byť napríklad 20 eur mesačne, padá na 9 alebo 10 eur. Rodičovský dôchodok sa znižuje takému rodičovi, keď má dieťa na materskej dovolenke a vychováva mu vnuka či vnučku. Ak deti žijú niekde v cudzine, ale v rámci Európskej únie, kde máme mať rovnaké práva, tak za takéto dieťa rodič nedostane z rodičovského bonusu nič.

zväčšiť Foto: Ivan Majerský
Jozef Mihál, Ide o pravdu,

Pozrime sa na tento zámer z hľadiska verejných financií. Zacitoval by som prezidentku Konfederácie odborových zväzov Moniku Uhlerovú, ktorá povedala, že naviazaním na strednú dĺžku života môže hroziť budúcim poberateľom tohto predčasného starobného dôchodku zhoršenie sociálnej situácie, čo následne môže mať negatívny vplyv na výdavky štátu v oblasti štátnej sociálnej pomoci. Prijatie tejto právnej úpravy bude mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na udržateľnosť dôchodkového systému. Súhlasíte s tým?

Nie celkom súhlasím, pretože tomu vyjadreniu nie celkom rozumiem. Neviem, či to skôr nespája s tým novo zavádzaným predčasným dôchodkom za 40 odpracovaných rokov, pretože ten je práve ďalšou zaujímavou novinkou, na ktorú sa ľudia pýtajú. Nový predčasný dôchodok môže čerpať aj šesťdesiatnik, ktorému chýbajú 4 roky do dôchodku. Takýto dôchodok naozaj zaťaží rozpočet Sociálnej poisťovne. Je tam síce také to penalizovanie, krátenie za predčasný odchod do penzie. Ešte nikto nám neukázal výpočty, že do akej miery mu ho skráti.

Druhá vec, čo pani prezidentka, myslím, namieta, je zvyšovanie dôchodkového veku. Určite je to pre ľudí zlá správa a sťažujú sa na to, prečo sa má znova zvyšovať. Je to jeden z argumentov strážcov kasy, ktorí hovoria, že na to, aby bol dôchodkový systém udržateľný, tak odchod do dôchodku sa musí posunúť na vyšší vek. Na druhej strane ale tým, že niekto pôjde neskôr do dôchodku, ak teda bude dlhšie pracovať, tak jeho dôchodok bude vyšší. Je to však zbytočné hovoriť niekomu, kto sa cíti opotrebovane, staro, má rôzne choroby a podobne. Na to bol práve vymyslený a zavedený predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch. Ten môžu za relatívne priaznivých podmienok využiť aj dnešní šesťdesiatnici. Ak ale, poviem to natvrdo, makali, 40 rokov platili odvody a neboli chorí.

Materská dovolenka sa k 40 odpracovaným rokom započítava?

Áno. Nezapočítava sa úrad práce ani vysoká škola.

Mňa vo výroku pani prezidentky zaujala tá časť, ktorá hovorí o negatívnom vplyve na udržateľnosť dôchodkového systému. Aj ja som mal predstavu, že rozdiel peňazí (300 miliónov eur) sa zaplatí zo štátneho rozpočtu alebo nejakým iným spôsobom. Ale ak sa to má všetko variť v jednom pretlakovom hrnci, ktorý sa volá Sociálna poisťovňa, tak uvidíme, či tam pritečie aj dostatok peňazí zo štátneho rozpočtu.

Celý kolobeh peňazí v Sociálnej poisťovni je veľmi komplikovaný mechanizmus. Tí, čo kritizujú druhý pilier, používajú jeden veľmi dobrý argument. Musím uznať, že druhý pilier vyčerpáva zdroje zo Sociálnej poisťovne, to je pravda. Pretože 1,5-milióna sporiteľov, ktorí 5, v budúcnosti 6 percent svojich odvodov posielajú cez Sociálnu poisťovňu na svoje dôchodkové účty v druhom pilieri, tak tie peniaze poisťovni chýbajú. Keby druhý pilier neexistoval, tak rozpočet Sociálnej poisťovne by mohol byť vyšší. Mohla byť kondícia Sociálnej poisťovne lepšia. Možno by sa mohli inak zvyšovať dôchodky.

Na obranu II. piliera pripomeniem, že je to vlastne nástroj, ktorý pomôže súčasnej strednej generácii. Pretože tok príjmov a výdavkov v poisťovni aký je dnes, bude v budúcnosti výrazne horší. Aby stredná generácia mala slušné dôchodky, preto si sporí v druhom pilieri. Chybou je, že my nemáme systémovo vyriešené zadotovanie diery. To sú stovky miliónov eur. V lepších časoch chýba menej, v horších viac. Musí to dotovať masívnejšie štát. Chýba tu systémový pohľad na túto problematiku, aby sa súčasní dôchodcovia necítili ukrátení.

A ja im rozumiem. Zoberte si, čo sa deje s valorizáciou dôchodkov. To je čistá katastrofa. Čo sa deje v systéme invalidných dôchodkov, to je ďalšia katastrofa. Sú to veci, ktoré treba opraviť.

Ja si nemyslím, že II. pilieru prospelo to, ako bol na začiatku nastavený. Deväť percent to bolo a bola to veľká diera, ktorá sa vytvorila. Potom prišlo na 4 percentá a teraz to stúpa o pol percenta. Možno v tomto bol zásadný problém.

Diera bola veľká a náhrada neprišla. To sa musí uznať.

Čo vlastne dôchodkové správcovské spoločnosti s tými peniazmi, ktoré si u nich ľudia odkladajú, robia?

Pozor, správcovské spoločnosti konajú tak, ako im to prikazuje zákon. Tu urobila chybu predchádzajúca Ficova vláda. Sporiteľov premiestnila bez ich súhlasu do garantovaných fondov. Mohli mať zaujímavý výnos cez indexové fondy, ale mnohí z nich, ktorí sa tam dostali a ani o tom nevedeli, nik im to ani nevysvetlil, tak tí prišli o nemalé prostriedky, ktoré mohli teoreticky už dnes mať. Teraz sa chystajú ďalšie zásahy do druhého piliera, časť z nich je pozitívna, ale časť z nich je taká, že sa nestačím diviť. Či ľuďom už nestačí vytrestanie do II. piliera nekvalifikovanými zásahmi štátu a musia prísť ďalšie zlé zásahy? Tí ľudia za to nemôžu.

Dá sa 13. a 14. dôchodok brať ako forma pomoci pri zdražovaní a vysokej inflácii? Pomáha im vláda dostatočne?

Rast cien sa začal pred rokom na jeseň. Je tu problém s energiami, obavy, čo bude ďalej, a valorizácia má byť až v januári 2023. Čiže viac ako rok po tom, čo ceny začali dramaticky rásť. Je to po prvé neskoro a po druhé je 11,8 percenta málo. Keď sa pozrieme na dôchodcovskú infláciu, ako rastú ceny bývania, za lieky, dnes je okolo 14, 15 percent a ide stále hore. Valorizácia síce na prvý pohľad vyzerá úžasne – že 11,8 percenta. Ale je to absolútne nedostatočné a neskoré. Celý systém valorizácie je zlý a neviem prečo toto, čo sa deje, neotvorilo vláde oči. Valorizácia mala byť skôr, povedzme už po prvom štvrťroku, to by Sociálna poisťovňa v pohode prepočítala.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Mihál #penzie