Kollárovci na poslednú chvíľu prišli s novinkou. Nižšia DPH pre vleky a akvaparky, SaS vytiahla karty a protestuje

Hnutie Sme rodina sa na poslednú chvíľu snaží v parlamente pretlačiť dočasne zníženú daň z pridanej hodnoty (DPH) na lanovky a vleky.

08.11.2022 12:59 , aktualizované: 14:58
kollár Foto:
Predseda NR SR Boris Kollár.
debata (61)

Pozmeňovací návrh poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) prišiel k vládnemu návrhu novely o DPH. Zníženie dane z 20 na 10 percent navrhuje do 30. apríla 2023.

Znížená sadzba dane sa uplatňuje „na prepravu osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, na sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení na vykonávania športu a na vstupné do umelých kúpalísk.“

SR NRSR 71. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Smršť ekonomických zmien. Poslanci majú na stole niekoľko zásadných zákonov v dôchodkoch a daniach

Predseda Sme rodina Boris Kollár je majiteľom lyžiarskeho strediska Park Snow na Donovaloch.

Na návrh okamžite zareagovala opozičná strana SaS. Vytiahla hlasovacie karty a návrh označila za „hulvátsky“. „Poslanci koalície si v parlamente robia, čo chcú a na poslednú chvíľu predkladajú pozmeňovacie návrhy, ktoré sú jednak zlé a ich predkladanie je v rozpore s rokovacím poriadkom, zákonom a aj ústavou,“ reagujú poslanci za SaS.

hajšelová, kollár Čítajte viac Vyše 1,7 milióna dôchodcov príde o desiatky až stovky eur. Kollárova poslankyňa pretlačila zásadnú zmenu

SaS sa preto rozhodla, že sa nebude zúčastňovať ďalšieho znásilňovania legislatívneho procesu a pomáhať koalícii robiť si z parlamentu cirkus na pretláčanie nevyzretých či dokonca škodlivých návrhov.

S ďalším pozmeňovacím návrhom prišiel na poslednú chvíľu aj poslanec OĽaNO Gyorgy Gyimesi. „Poslanec Gyimesi zase na poslednú chvíľu predloženým pozmeňovákom pomáha bankám. Je to jednoznačne prílepok, ktorým otvára úplne iný zákon, čo je v rozpore so všetkými pravidlami aj ústavou. A samozrejme, všetko bez doložiek vplyvu, na hulváta,“ kritizuje SaS Gyimesiho iniciatívu.

Proti návrhu sa postavili aj poslanci občiansko-demokratickej platformy hnutia OĽaNO. Jej člen Kristián Čekovský (OĽaNO) na sociálnej sieti upozornil, že zníženie DPH si zaslúžia mnohé oblasti, no legislatívny proces počíta aj s verejnou diskusiou, ktorá v tomto prípade chýbala.

Podpredseda strany Dobrá voľba a Umiernení Alojz Hlina si myslí, že ide o „neskutočnú drzosť neskutočného politického chrapúňa“. „Boris Kollár a jeho slávna Sme rodina predložila návrh na zníženie DPH pre vleky a lanovky. Neskutočné. To je taká drzosť, ako keby cez pandémiu žiadali daňové úľavy donáškové služby,“ napísal na sociálnej sieti Hlina.

Hlina upozornil, že strana Sme rodina prednedávnom „zarezala“ zníženú DPH pre gastro, keď nepodporila návrh SaS. „Nezahlasovali, ale len pár týždňov nato nebránilo Kollárovi v priamom prenose v televízii povedať, že gastru by pomohla znížená DPH. A aby toho nebolo málo, teraz do parlamentu predložia zníženú DPH na lanovky a vleky,“ zdôraznil Hlina.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Sme rodina #vleky