Top 5 správ týždňa: Zdražovanie tepla, okamžité platby aj priepastné rozdiely v dôchodkoch

Minulý týždeň sa v ekonomike niesol v znamení zdražovania. Ceny za energie rastú, palivá čaká vyššia daň a prekvapili aj priepastné rozdiely v dôchodkových úsporách. Príjemne však prekvapilo spustenie okamžitých platieb.

06.02.2022 17:01
dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Desiatky, ale niekde až stovky percent. To je nárast cien na nových účtoch za teplo pre stovky až tisícky domácností na Slovensku. Prudké zdražovanie komodít na trhoch sa totiž premietlo aj do poplatkov za vykurovanie a teplú vodu.

Celý článok nájdete tu.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek kremský Čítajte viac Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

Takmer milión ľudí dostalo na začiatku roka veľmi smutnú správu. Ich dôchodky mohli byť radikálne vyššie

Slabé zhodnotenie nepokrývajúce ani infláciu, či dokonca strata. Zhruba 930-tisíc ľudí na Slovensku v týchto dňoch dostáva veľmi zlé správy. Prišli im mailom alebo poštou. Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) doručujú výpisy z účtov z druhého piliera za minulý rok. Informujú sklamaných sporiteľov, že ich dôchodkové úspory stratili na hodnote.

Celý článok nájdete tu.

mobil, sledovanie, telekomunikácie Čítajte viac Pri tovaroch sa to neskončilo. Rastú už aj ceny služieb. Internet, televízia či paušál vyjdú pre niektorých drahšie

Brusel dáva zbohom špinavým palivám. Benzín, nafta či plyn sa zrejme vyššej dani nevyhnú

Už na budúci rok by mohli začať platiť nové pravidlá o zdaňovaní energie. Zatiaľ čo tzv. špinavšie palivá budú zdanené vyššou sadzbou, tie čistejšie sa dočkajú zvýhodnenia. Nafta, benzín aj plyn sa tak zrejme nevyhnú vyššej dani.

Celý článok nájdete tu.

sulik auto expo dubaj Čítajte viac Elektromobily alebo vodík? Trh rozhodne, reaguje Sulík

Vysokoškolák, mladý či starý. Pozrite si, aký dôchodok z I. a II. piliera budete mať, rozdiely vo fondoch sú obrovské

Najväčšiu pozornosť financiám zvykneme venovať začiatkom nového roka. Súvisí to jednak s novoročnými predsavzatiami a prísľubom si efektívnejšie sporiť, ale aj s povinnosťou dôchodkových správcovských spoločností informovať sporiteľov v II. pilieri, ako sa ich úsporám na dôchodok počas uplynulého roka darilo.

Celý článok nájdete tu.

dôchodca, senior Čítajte viac ANKETA: Mám 45 rokov, všetky úspory v II. pilieri v dlhopisoch. Mám ich presunúť? Ak áno, ako treba postupovať?

Peniaze za pár sekúnd pošlete do celej Európy. Existujú však výnimky vrátane susedov Slovenska

V utorok odštartovala na Slovensku veľká novinka v platbách. Tri najväčšie slovenské banky – VÚB banka, Tatra banka (spolu s Raiffeisen bankou) a Slovenská sporiteľňa – spustili systém okamžitých platieb. Vďaka tomu viete poslať peniaze z vášho účtu na iný v priebehu niekoľkých sekúnd – skôr ako by ste stihli nahlas prečítať IBAN adresáta.

Celý článok nájdete tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #zdražovanie #energetika