Peniaze za pár sekúnd pošlete do celej Európy. Existujú však výnimky vrátane susedov Slovenska

V utorok odštartovala na Slovensku veľká novinka v platbách. Tri najväčšie slovenské banky - VÚB banka, Tatra banka (spolu s Raiffeisen bankou) a Slovenská sporiteľňa - spustili systém okamžitých platieb. Vďaka tomu viete poslať peniaze z vášho účtu na iný v priebehu niekoľkých sekúnd - skôr ako by ste stihli nahlas prečítať IBAN adresáta.

01.02.2022 17:15
mobil, smartfón, peniaze, Android, zlodej, SMS,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Banky, ktoré novinku odštartovali, majú 59-percentný podiel na všetkých aktuálnych úhradách a 53-percentný podiel na počte účtov, na ktoré sa už dajú poslať peniaze do niekoľkých sekúnd,” hovorí expert platobných systémov Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Holička.

Zahraničné prevody sa zjednodušia

Významným benefitom je podľa Holičku aj urýchlenie zahraničných transakcií. Takéto platby totiž tiež spadajú pod okamžité platby. Jednoducho a rýchlo tak môžete uhradiť majiteľovi prenájom ubytovania v apartmáne v Taliansku, poslať vreckové potomkom študujúcim v Británii, alebo aj naopak, prispieť na účet rodičom, hoci žijete a pracujete v Nemecku.

muž, žena, manželia, kreditná karta, debetná karta, platba Čítajte viac Peniaze na účte do pár sekúnd. Banky spúšťajú okamžité platby. Kto ich bude mať zadarmo a kto si priplatí?

„Jedinou podmienkou je, aby v danej krajine bola banka, ktorej klientovi chcete peniaze poslať, zapojená do systému,” pripomína odborník NBS. Všetky platby odoslané do zahraničia prebiehajú v eurách a medzi bankami v rámci európskych krajín, ktoré sa k systému prihlásili. „Do systému okamžitých platieb je aktuálne zapojených vyše 2 300 bánk v 26 krajinách,” vyčíslil Michal Kopecký, senior PR špecialista Slovenskej sporiteľne. Presný zoznam zapojených bánk je možné nájsť na webovej stránke European Payments Council.

zväčšiť Mapa okamžitých platieb v Európe. Do systému sa... Foto: European Payments Council
mapa okamžitých platieb Mapa okamžitých platieb v Európe. Do systému sa zapojilo už 2328 (60 percent) európskych bánk.

Zoznam však nemusíte prehľadávať manuálne. „Naši klienti si nemusia pamätať, či posielajú peniaze do banky, ktorá systém podporuje. Pre lepší klientsky komfort vykonáme pri zadaní príkazu automatickú kontrolu za nich a okamžitú platbu umožníme len v prospech banky, ktorá túto platobnú službu poskytuje,” približuje Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky.

Video
Ide o peniaze: S Olegom Pittnerom (Slovenská banková asociácia) o okamžitých platbách. Odvysielané 15. 12. 2021.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #okamžité platby