Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

Vysoké ceny zasiahli sektor energetiky útokom a následky turbulencií trhu pociťujú domácnosti, firmy, ale aj samosprávy. Zdražovanie totiž ukázalo, že v systéme je diera - štát reguláciou ochraňuje domácnosti a malé podniky. Ale samosprávy, pod ktoré patria školy, domovy dôchodcov či mnohé bytovky, zákon nechráni. Stávajú sa z nich takzvané zraniteľné neregulované subjekty. Kritické sú aj čísla: podľa zástupcov samospráv sa problém týka 80 percent slovenských miest a obcí, tisícov zariadení a viac ako 100-tisíc domácností.

03.02.2022 17:49
Výbor pre hospodárske záležitosti galek kremský Foto: ,
Rokovanie Výboru pre hospodárske záležitosti, 3. február 2022
debata (14)

„Odhady finančných prostriedkov, ktoré budú potrebné na to, aby sme znížili tie najnegatívnejšie dosahy, sú okolo 200 miliónov eur na rok," vyčíslil na štvrtkovom zasadnutí Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady SR štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS). Rezort podľa neho spolu s ministerstvom financií dohodu na riešení našiel. Detaily však prezradia najskôr v pondelok na koaličnej rade.

„Budem urgovať ministerstvá hospodárstva, financií, školstva aj životného prostredia. Treba urýchlene prijať konkrétne riešenia," povedal pre Pravdu predseda výboru Peter Kremský (OĽaNO) na poslednej minuloročnej schôdzi výboru. Aj štvrtkové stretnutie však zostalo s otvoreným koncom. Jedným z dôvodov bolo, že na výbor sa opäť nedostavil žiaden zástupca rezortu financií. Ďalšie kolo rokovania výboru sa má konať o týždeň.

Žijeme v čase búrky

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dostal za úlohu, aby pripravil opatrenia, ktoré zabránia zdražovaniu energií pre domácnosti o viac ako 25 percent oproti roku 2020. „Žijeme v období, kde je aktuálne búrka, priam až víchrica na trhoch. Nemôžeme preto očakávať, že na Slovensku bude svietiť slnko. Opatrenia, ktoré sme urobili hlavne v druhej polovici minulého roka, ale vyústili do toho, že zraniteľní odberatelia boli uchránení od toho najhoršieho,” zdôraznil predseda ÚRSO Andrej Juris.

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Potvrdil, že aj domácnosti platia viac, no násobne menej, ako sú ceny na trhoch. „Neidentifikovali sme ale žiadnu konkrétnu koncovú cenu pre odberateľov, ktorá by presiahla 25-percentný limit stanovený výborom v decembri," spresnil a pripomenul, že v Česku aj ceny pre domácnosti vyskočili viac ako o 60 percent, štvornásobne viac ako na Slovensku, podobne to je aj v Rakúsku. Napriek tomu ale pripravujú balík opatrení pre ľudí spadajúcich do kategórie energetickej chudoby, ktorý predstavia na jeseň.

Rokovanie Výboru pre hospodárske záležitosti,... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Výbor pre hospodárske záležitosti autor: Robert Huttner Rokovanie Výboru pre hospodárske záležitosti, 3. február 2022

Najviac problémov aktuálne eviduje ÚRSO v oblasti tepla. Cenový rozdiel v rámci Slovenska je totiž aj v regulovanej oblasti mimoriadne výrazný. „Čo sa týka domácností, dodávka tepla zo systémov centrálneho zdroja tepla (CZT) na Slovensku je zabezpečovaná do cca 11-tisíc bytových domov, s celkovým počtom cca 650-tisíc bytov, v ktorých býva viac ako 1,8 milióna obyvateľov,“ vyčíslil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Z toho asi 100-tisíc domácností má dodávky od teplární, ktoré zvyšovali ceny o viac ako 20 percent, čo sa v praxi pretavuje do desiatok eur mesačne viac na každú domácnosť – len kompenzácia týchto cien by predstavovala podľa ÚRSO sedem miliónov eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #teplo #elektrika