Pri tovaroch sa to neskončilo. Rastú už aj ceny služieb. Internet, televízia či paušál vyjdú pre niektorých drahšie

Ľudia už v obchodoch na vlastnej koži mohli pocítiť výrazné zdražovanie tovarov. K nim sa však postupne pridávajú aj zvyšujúce sa ceny za poskytované služby. Hlbšie do vrecka siahnu ľudia najnovšie aj v prípade platieb za telefón, televíziu či internet. Telekomunikačné spoločnosti sa bránia, že dôvodom cenovej úpravy je rastúca miera inflácie spojená s výrazným rastom cien energií.

06.02.2022 15:52
mobil, sledovanie, telekomunikácie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (39)

Niektorí operátori dvíhajú ceny plošne, iní zasa len za časť svojich služieb. V poslednej skupine sú nakoniec tí, ktorí zatiaľ prepisovaniu cenníka úspešne odolávajú. Otázkou ostáva – dokedy?

Za vyššie ceny výhody

Najväčší slovenský operátor Orange sa rozhodol zdvihnúť cenník služieb na všetkých troch frontoch – paušály, televízia a internet. Zmena nastane 5. marca a dotkne sa nových aj starých klientov. S vyššou cenou služieb zákazník na druhej strane získa výhody. Užije si tak napríklad vyšší objem dát, rýchlejší internet či väčšiu bezpečnosť.

„Nové služby obsahujú vyšší objem dát, vyššie prenosové rýchlosti či už sťahovania alebo odosielania dát vrátane rýchlostí po prečerpaní predplatených gigabajtov a zároveň aj po prečerpaní predplatených dát možnosť bezplatného pokračovania v surfovaní nižšou rýchlosťou,“ hovorí Martin Hromkovič, riaditeľ úseku marketingu pre rezidenčných zákazníkov a značky spoločnosti Orange Slovensko. Novinky podľa neho prinášajú tiež nový štandard on-line ochrany na úrovni siete, aká na slovenskom telekomunikačnom trhu nemá obdobu. Televízne služby na druhej strane ponúknu viac kanálov a automaticky bude ich súčasťou aj on-line videopožičovňa.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek kremský Čítajte viac Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

Ak si to rozmeníme na drobné, tak paušály zdražejú o jedno až tri eurá mesačne. Doterajšie paušály „Go“ od marca nahradí nové portfólio služieb „Go Safe“. Orange poukazuje na to, že za vyššie ceny ponúkne viac štandardných dát a novú službu s názvom Online ochrana, ktorá poskytne zvýšenú ochranu údajov, hesiel a citlivých informácií klientov. Televízne balíčky pôjdu hore o 1,9 eura mesačne. Výmenou za to sprístupní videopožičovňu a do vyšších balíčkov pridá aj nové kanály. Vyššia cena neobíde ani internetové balíčky, ktoré budú drahšie približne o jedno euro mesačne. Viaceré programy na druhej strane dostanú vyššie prenosové rýchlosti.

Skresanie bonusu

Operátor O2 musel tiež zareagovať na dramatický rast cien energií, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mobilných sietí a tvoria významnú časť jeho nákladov. „V O2 sme sa však rozhodli nejsť v tomto roku cestou plošného zvyšovania cien našich produktov, ale úpravou výšky jedného z bonusov, ktorým si zákazníci mohli znížiť svoje faktúry,“ vysvetľuje kroky operátora jeho hovorca Ján Kalafut. Po novom sa tak zníži pre zákazníkov Digitálny bonus o polovicu. Zmeny nastanú od 22. februára.

„O2 vo februári upraví výšku Digitálneho bonusu, ktorým si digitálni zákazníci môžu znižovať svoje faktúry, na novú úroveň vo výške 1 eura. Dôvodom takejto zmeny je pokračujúci rast cien v ekonomike, ako aj avizovaný skokový rast nákladov na energie,“ píše O2 vo svojom stanovisku. Telekomunikačná spoločnosť zvyšovala ceny svojich služieb pred necelými dvoma rokmi vo všetkých fakturovaných službách o dve eurá mesačne. Zároveň spustila Digitálny bonus, ktorý znižoval poplatky o dve eurá. Pre tých, čo splnili podmienky pre bonus, ostala cena služieb nezmenená. Digitálny bonus má podľa operátora motivovať ľudí na digitálne a ekologické správanie.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #operátori #telekomunikácie