Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Desiatky, ale niekde až stovky percent. To je nárast cien na nových účtoch za teplo pre stovky až tisícky domácností na Slovensku. Prudké zdražovanie komodít na trhoch sa totiž premietlo aj do poplatkov za vykurovanie a teplú vodu.

02.02.2022 18:33
plyn, potrubie, odpočet Foto:
Ilustračné foto.
debata (231)

Zhruba trom štvrtinám slovenských domácností teplo zdražie priemerne do 5 eur za mesiac. Ďalším 15 percentám vyskočia ceny za teplo od 5 do 19 eur.

No vo zvyšných domácnostiach môžu byť koncové účty niekoľkonásobne vyššie. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) tvrdí, že to bude najmenej o 19 eur. Realita z praxe však ukazuje, že to môžu byť desiatky, ale aj stovky eur navyše.

„Cena plynu pre domové kotolne vzrástla v priemere o 50 až 100 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, v niektorých bytových domoch sa však musia obyvatelia pripraviť až na 350-percentný nárast,“ upozorňuje výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBH) Anna Krajčiová.

Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov Čítajte viac Priekupníctvo s teplom? Treba to riešiť, hovorí zástupca bytových domov

Niektoré z týchto domácností tak dnes stoja pred dvoma veľkými problémami. Ak sú pripojené na centrálne zásobovanie z teplární a nestihli nakúpiť lacno, naplno pocítia zdražovanie plynu na burze. Alebo majú vysokú spotrebu a regulátor ich neochráni.

ZBH zastrešuje 160-tisíc bytov, pričom 90 percent z nich chráni štátna regulácia. No tie, ktoré do nej nespadajú, si priplatia. Krajčiová hovorí napríklad o 11 400 bytoch v Nových Zámkoch. Tým teplo poskočí o takmer 26 percent, čo vychádza na jednu domácnosť mesačne o 16,5 eura viac. V Trenčíne ľuďom zásobovaným centrálnym teplom poskočia účty o 37 percent. Na druhej strane, 16-tisíc domácností v Trnave sa poteší, ich cena tepla zostane rovnaká ako vlani.

Krajčiová upozorňuje, že výška cien závisí od mnohých ukazovateľov. Napríklad od druhu používaného paliva, od zmluvného vzťahu s dodávateľom plynu, od toho, či ide o domovú kotolňu alebo dodávku tepla z centrálneho zdroja, od podielu paliva na celkovej cene tepla či od spotreby tepla a teplej vody v jednotlivých domácnostiach.

Komplikácie hlásia aj bytovky s vlastnými kotolňami. Ak spotrebujú viac ako 100 megawatthodín tepla ročne, prepadajú cez sito regulácie a dodávateľ im naúčtuje trhové ceny, ktoré šli medziročne nahor aj o 300 percent.

Vývoj trhovej ceny zemného plynu Foto: ÚRSO
296 vyvoj-trhovej-ceny-zemneho-plynu Vývoj trhovej ceny zemného plynu

„V nejakej domácnosti ide o desiatky eur, inde o stovky eur. Záleží na veľkosti a počte bytov v dome, ako sa to dotkne konkrétnej domácnosti. No poznáme prípady, kde došlo k navýšeniu o 105 eur mesačne, čo je prípade dôchodcov viac ako nežiaduce a nekomfortné,“ hovorí pre Pravdu Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov.

Nové, niekoľkonásobne vyššie cenové výmery už chodia spoločenstvám vlastníkov bytov a nebytových priestorov a bytovým domom po celom Slovensku od januára. Aj keď sú to nehnuteľnosti, kde bývajú rodiny s deťmi či seniori, bytovky s vlastnou kotolňou sú z pohľadu plynární firemnými zákazníkmi. A tých štát nechráni. „Nemajú nárok na regulované ceny plynu," vysvetľuje Perdík.

To, že nemajú nárok na ochrannú ruku štátu, priznal aj ÚRSO. „Úrad napríklad nereguluje ceny tepla pre samosprávy, domovy dôchodcov, a nereguluje ani ceny tepla pre bytové domy s vlastnou kotolňou, kde sú tie nárasty často ozaj dramatické,“ upozorňuje jeho predseda Andrej Juris (nom. SaS). Juris dodáva, že situáciu sledujú a budú sa ňou zaoberať. „Uvedenú tému vnímame veľmi citlivo v kontexte súčasného vývoja trhových cien energií, najmä z pohľadu dosahov na sociálne zraniteľné skupiny obyvateľstva, a pozorne skúmame možnosti súčasného regulačného rámca na posilnenie ich ochrany,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #zemný plyn #CZT #dodávky tepla