Slováci pracovať nechcú, nahradiť ich môžu Ukrajinci. Aké majú pri hľadaní si práce u nás problémy?

Na Slovensko utekajú pred vojnou a nemálo z nich má ambíciu zapojiť sa do bežného života v krajine. Pre väčšinu Ukrajincov to okrem zvykania si na nové prostredie a učenia sa cudzieho jazyka znamená aj veľkú administratívnu záťaž spojenú s hľadaním si novej práce. Platí pritom jednoduchá rovnica - ak chce odídenec (nielen) u nás prežívať dôstojný život, potrebuje na to adekvátnu prácu a slušný zárobok. V ideálnom prípade v zamestnaní, ktoré zodpovedá jeho kvalifikácii.

25.02.2024 05:00
debata (219)
Utečenci z Ukrajiny pred budovou cudzineckej polície v Bratislave
Video
Zdroj: TV Pravda
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Na Slovensku to však nie je vždy také jednoduché. V sobotu sú to presne dva roky od začiatku vojny u nášho východného suseda. Ako to aktuálne vyzerá so zamestnávaním odídencov po tomto čase? Minuloročná analýza Inštitútu sociálnej politiky ukázala, že odídenci z Ukrajiny sa na našom trhu stretávajú s viacerými problémami.

"Dokument inštitútu pod názvom „Pracovným migrantom z Ukrajiny sa na Slovensku darí lepšie ako odídencom, ukázal, že zamestnanosť ľudí, ktorí z Ukrajiny ušli pred vojnovým konfliktom, bola vo februári minulého roka na úrovni iba 34 percent. Pritom takmer polovica z nich si našla prácu, ktorá nezodpovedala ich vzdelaniu.

Navyše odídenci sa najčastejšie koncentrovali v povolaniach, ktoré si vyžadovali iba základné vzdelanie a v priebehu prvého roka ich pobytu u nás sa im nedarilo posúvať sa na vyššie pozície. Analýza pre porovnanie uvádza, že prevzdelaných Ukrajincov, ktorí sa k nám za prácou rozhodli pricestovať dobrovoľne, bolo bezmála len 30 percent. Zatiaľ čo takmer 40 percent odídencov pracovalo na pozíciách, ktoré si vyžadujú základné vzdelanie, v prípade pracovných migrantov išlo len o 14 percent.

pracovny pohovor praca Čítajte viac Zamestnávatelia na Slovensku prijímajú do práce čoraz viac cudzincov, vlani ich pribudlo cez 12-tisíc. Medzi nimi sú Indovia aj Gruzínci

Pre lepšie pochopenie, rozdiel medzi odídencom a pracovným migrantom spočíva v zámere, pre ktorý na Slovensko prišli. Zatiaľ čo pracovní migranti k nám vycestovali s cieľom zamestnať sa, odídenci utekajú pred vojnovým konfliktom. Primárnym cieľom druhej skupiny teda nebolo zamestnať sa na Slovensku, ale prácu si hľadajú preto, aby si samostatne zarábali na živobytie a mohli sa tak lepšie začleniť do spoločnosti.

Práve Ukrajinci sú pritom najpočetnejšou skupinou cudzincov, ktorá na Slovensku pracuje. Z celkového počtu viac ako 100-tisíc príslušníkov iných krajín, ktorí si u nás našli zamestnanie, pochádzalo podľa čísel rezortu práce za január tohto roka takmer 40-tisíc z Ukrajiny. Pre lepšiu predstavu – z celkového počtu cudzincov pracujúcich na Slovensku pochádza takmer 40 percent z Ukrajiny. Druhou najpočetnejšou skupinou sú Srbi, ktorých u nás pracuje 9,5 percenta, a treťou Rumuni (7,1 percenta).

Zároveň platí, že Ukrajinci sú aj mimo pracovných štatistík najviac zastúpenou skupinou cudzincov žijúcich na našom území. „Občania Ukrajiny sú najpočetnejšou skupinou cudzincov na Slovensku. Na konci roka 2021 predstavovali zhruba polovicu štátnych príslušníkov tretích krajín a v priebehu roka 2022 ich podiel v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine vzrástol na 70,5 percenta," približujú autori spomínanej štúdie z Inštitútu sociálnej politiky Marcela Veselková a Branislav Hábel.

Záchrana z cudziny

„Ubúda nám pracovná sila. Potrebujeme k nám preto prilákať čo možno najviac kvalifikovaných ľudí zo zahraničia," aj takto by sa dali zhrnúť hlasy politikov, ktorí v priebehu posledných rokov čoraz hlasnejšie upozorňujú na nedostatok ľudí v našich firmách. Naprieč celým trhom u nás chýbajú desaťtisíce zamestnancov a podľa odborníkov to bude ešte horšie.

Populácia starne a problémy spôsobuje aj legislatíva, ktorá umožňuje predčasný odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Túto možnosť využili koncom minulého roka tisíce ľudí a niektorí zamestnávatelia dokonca varovali pred možným kolapsom.

Medzi riešenia, s ktorými politici v posledných rokoch prišli, patria napríklad národné víza pre pracovníkov z vybraných zahraničných krajín. Tisíce cudzincov by mali pomôcť najmä vo viacerých oblastiach priemyslu či v autobusovej a kamiónovej doprave. Zamestnávatelia sa napriek tomu sťažujú, že toto riešenie je zaťažené veľkou mierou byrokracie a takisto na Slovensko prichádza iba zlomok ľudí z celkového počtu, ktorým je možné takéto vízum udeliť.

kosturova, farmarka, kon, hucul, farma Čítajte viac Na Slovensku doja kravy Filipínci. Ako za posledné roky upadla schopnosť Slovenska uživiť sa produkciou potravín z vlastných fariem

V praxi tak toto opatrenie neprinieslo výraznejšie výsledky a na Slovensko už čoraz tvrdšie dolieha hrozba, že v kľúčových sektoroch hospodárstva nebude mať kto pracovať. Veľké problémy sú pritom napríklad v zdravotníctve, v ktorom už chronicky chýbajú lekári a zdravotné sestry. Aspoň časť z nich by mohli nahradiť práve odídenci z Ukrajiny, na čo upozorňuje nielen spomínaná štúdia, ale napríklad aj Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov a zdravotníkov na Slovensku.

Kurotová pre Pravdu pripomenula, že kritickým miestom nášho zdravotníctva je najmä ambulantná sféra, v rámci ktorej by mohli odídenci zo zahraničia výrazne pomôcť a zaplniť prázdne ambulancie. „Slovensko má z pohľadu nedostatku zdravotníkov hlavný problém pri sestrách, kde je deficit násobne väčší ako pri lekároch. Paradoxne všetky sestričky z Ukrajiny, bez ohľadu na ich vzdelanie a prax boli doteraz uznané len ako praktické sestry, čo je reálne o stupeň až dva nižšia pozícia s obmedzeným rozsahom výkonov, ktoré môžu realizovať," doplnila pre Pravdu odborníčka.

Podmienky sa menia

Či už v prípade lákania nových ľudí z cudziny, alebo zapájania tých, ktorí už na Slovensko prišli, odborníci, ale aj ľudia z praxe často hovoria o prebyrokrati­zovanom systéme. Veselková a Hábel z Inštitútu sociálnej politiky vo svojej štúdii zo septembra minulého roka zdôraznili, že by sme sa mohli vybrať práve cestou aktivácie ekonomicky neaktívnych odídencov. Z dostupných dát im totiž vychádza, že ekonomicky neaktívne sú zhruba až dve tretiny odídencov v produktívnom ve­ku.

gastronómia, jedlo, hamburger, reštaurácia, čašníčka Čítajte viac Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku atakuje magickú hranicu, Indov u nás pracuje viac ako Poliakov

Z čísel najväčšieho pracovného portálu na Slovensku Profesia.sk pritom vyplýva, že o pracovníkov z Ukrajiny majú naše firmy záujem. Od začiatku vojny u náš východného suseda ponúkli slovenskí zamestnávatelia Ukrajincom a Ukrajinkám vyše 60-tisíc pracovných miest. „Na portáli Profesia.sk firmy mohli a stále môžu označovať ponuky práce ukrajinskou vlajkou na znak toho, že ich považujú za vhodné pre občanov a občianky Ukrajiny. Urobili tak viac ako 60-tisíckrát," priblížil web vo svojej aktuálnej tlačovej správe.

O zamestnanie na Slovensku však majú záujem aj samotní Ukrajinci. Profesia priblížila, že aktuálne má svoj životopis v jej databáze vyše 8 600 ľudí, ktorí pochádzajú z Ukrajiny. Hlavným indikátorom týchto čísel je pritom to, že vo svojom životopise majú uvedenú expertnú znalosť ukrajinského jazyka. Najviac Ukrajincov a Ukrajiniek, až 860, si svoj životopis na portál pritom pridalo práve v januári tohto roka.

Aj tieto čísla ukazujú na to, že práve Ukrajinci môžu slovenskému trhu práce výrazne pomôcť s nedostatkom ľudí. Ide pritom často o vzdelaných ľudí, z ktorých celkovo až 40 percent má vysokoškolské vzdelanie.

Viacero z nich disponuje aj diplomom z medicíny, kde dlhodobo chýbajú ľudia, a Inštitút sociálnej politiky aj preto navrhuje zjednodušenie režimu uznávania vzdelania pre viacero lekárskych špecializácií a povolaní. „Odídencami sa nedarí obsadzovať nedostatkové, ale regulované profesie, medzi ktoré patria napríklad lekári a sestry. Jedným z dôvodov je podľa plánu obnovy aj dlhý a komplikovaný proces uznávania dokladov na Slovensku," píše sa v dokumente inštitútu.

Ministerstvo školstva, ktoré dohliada na uznávanie dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií zo zahraničia, pre Pravdu v tomto kontexte hovorí o niektorých nedostatkoch tohto dokumentu. „Predmetná štúdia Inštitútu sociálnej politiky nereflektuje zavedené opatrenia týkajúce sa zjednodušovania uznávania dokladov a odborných kvalifikácií, ktoré Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zaviedlo do praxe už 1. 6. 2022, t. j. tri mesiace po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine," informuje rezort.

Rezort pripomína, že legislatívne zmeny už krátko po začiatku konfliktu na Ukrajine zjednodušili proces uznávania dokladov o vzdelaní na výkon regulovaného povolania pre doklady o vzdelaní získané v tretích štátoch. V praxi to znamená, že od lekárov z cudziny sa už takmer dva roky nevyžaduje plošné overenie pravosti dokladu o vzdelaní. Nevyžaduje sa zároveň ani predkladanie potvrdenia o vysokej škole z tretieho štátu.

bíreš Čítajte viac Česko hnevajú dovážané slovenské kurčatá. Prebaľujú ich u nás Ukrajinci

O zlepšení podmienok od začiatku vojny, v porovnaní so stavom predtým, hovorí aj Kurotová. Odborníčka hovorí, že najdôležitejším posunom vpred pre Ukrajincov je možnosť okamžite sa zamestnať na základe statusu odídenca, ale rovnako aj zavedenie dočasnej odbornej stáže. Táto stáž umožňuje ukrajinským zdravotníkom začať vykonávať prácu pod vedením odborného garanta ihneď po uznaní ich vzdelania zo strany rezortu školstva.

Maximálna dĺžka takejto stáže je však 18 mesiacov a do tohto termínu je potrebné vykonať rozdielovú skúšku. „V zásade je prístup ukrajinských zdravotníkov k zamestnaniu v slovenských nemocniciach ľahší ako pred vojnou, ale len v prípade ochoty sťahovať sa za prácou," uzatvára Kurotová.

© Autorské práva vyhradené

219 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #Ukrajina #pracujúci cudzinci #cudzinci na Slovensku