Chýbajú šoféri, pekári aj železničiari. Masové odchody do predčasnej penzie ohrozujú chod štátu, varujú zamestnávatelia

Čoraz viac ľudí sa z práce ponáhľa na predčasný dôchodok. Lákajú ich „výhodné penzie“, no zamestnávatelia z viacerých odvetví varujú, že im vinou odlevu zamestnancov hrozí kolaps. Napríklad niektoré pekárne už teraz začali obmedzovať výrobu či prijímanie nových objednávok. Pred veľkým problémom stoja aj dopravcovia, počty vodičov kamiónov a autobusov totiž prudko klesajú. Firmy upozorňujú, že môže byť ohrozené fungovanie kľúčových sektorov a ministerstvo práce už avizuje, že hľadá riešenia.

23.12.2023 05:00
debata (137)
Hovorca sociálnej poisťovne Martin Kontúr hovorí o predčasných dôchodkoch.
Video
Zdroj: TV Pravda

Za problémami stojí zmena v možnosti odchodu do predčasného dôchodku z dielne bývalého ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Od tohtoročného januára totiž môže o predčasný starobný dôchodok požiadať každý, kto odpracoval aspoň 40 rokov. To, že majú zamestnanci o túto možnosť skutočne veľký záujem, potvrdzuje aj Sociálna poisťovňa, ktorá už začiatkom novembra pre nápor klientov predĺžila otváracie hodiny svojich pobočiek.

Poisťovňa priblížila, že s blížiacim sa koncom roka počet záujemcov o odchod na predčasný dôchodok výrazne rastie. „Sociálna poisťovňa priznala od januára do novembra 2023 15 734 predčasných dôchodkov. Na porovnanie, v roku 2022 sme v rovnakom období od januára do novembra evidovali 11 727 novopriz­naných predčasných starobných dôchodkov, poisťovňa dokumentuje rýchlo rastúce žiadosti o predčasný dôchodok,“ povedal pre Pravdu hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Celkovo sa počet žiadostí o predčasný dôchodok medziročne zvýšil zhruba o tretinu.

Pavol Piestansky Čítajte viac Šéf ČESMADu: Počty ukrajinských kamiónov narástli na 80-tisíc. Je to obrovská masa hladná po práci

Zatiaľ čo v tomto roku iba za prvých 11 mesiacov tohto roka odišlo do predčasného dôchodku takmer 16-tisíc ľudí, za predchádzajúce roky bolo toto číslo podstatne nižšie. Napríklad v roku 2019 išlo len o niečo viac ako 11-tisíc ľudí, nasledujúce dva roky sa toto číslo držalo okolo čísla 12-tisíc.

Rezort práce pod vedením ministra Erika Tomáša (Hlas) považuje súčasný stav za alarmujúci, a preto zdôrazňuje, že chystá riešenie v podobe zmeny legislatívy. Ministerstvo ho chce predložiť v skrátenom legislatívnom konaní už na januárovej schôdzi parlamentu. „Išlo o politické rozhodnutie bývalého ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ktorý ho navyše presadil do ústavy. Akákoľvek zmena v tejto oblasti by si teda vyžadovala ústavnú väčšinu v parlamente,“ pripomenul rezort práce.

Problémy sú takmer všade

Vlna predčasných odchodov do penzie pritom už teraz spôsobuje výrazné problémy zamestnávateľom, ktorí varujú pred možným kolapsom či nedostatkom svojich výrobkov na trhu. „Viacerí slovenskí zamestnávatelia majú obrovské problémy, ktoré im spôsobil masívny odchod zamestnancov do predčasného starobného dôchodku v závere roka 2023. Deje sa tak naprieč všetkými sektormi,“ skonštatovala pre Pravdu hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová.

Na komplikácie upozorňujú aj zamestnávatelia, ktorí sú združení v Republikovej únii zamestnávateľov. Počítajú totiž s tým, že okrem spomínaných tisícok ľudí, ktorí už o odchod do predčasného dôchodku tento rok požiadali, pribudnú ďalšie tisícky žiadostí aj v budúcom roku. „Nárazový odchod pracovníkov môže ohroziť fungovanie kľúčových sektorov, ako sú zdravotníctvo, doprava či potravinárstvo. V dôsledku masívneho výpadku zamestnancov tak môže byť narušená stabilita výroby tovarov či poskytovania služieb,“ zdôraznila pre Pravdu hovorkyňa únie Petra Podhorcová.

Mladi v akcii, pekári Čítajte viac Takú napätú predvianočnú atmosféru pekári ešte nezažili. Otvorene priznali, prečo idú radšej do predčasného dôchodku

Únia zamestnávateľov zdôrazňuje, že rýchle nahradenie zamestnancov, ktorí sú súčasťou kritickej infraštruktúry, je s ohľadom na ich prax a odbornosť zložité. „Ide o pozície, ktoré sú nevyhnutné pre chod štátu – o železničiarov, šoférov, pekárov, chovateľov zvierat a podobne. Hovoríme o desiatkach tisíc zamestnancoch, ktorí sú motivovaní odísť do predčasného starobného dôchodku,“ sumarizuje Podhorcová pozície, v ktorých môžu nastať výrazné problémy.

Medzi prvými, ktorým nová možnosť odchodu do dôchodku v posledných mesiacoch roka priniesla problémy, boli práve aj spomínaní pekári. Tí upozorňujú na to, že v období pred Vianocami, keď je dopyt po pekárenských výrobkoch niekoľkonásobne vyšší ako počas zvyšku roka, môže dôjsť k výpadku pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch obchodov.

„Nedostatok pracovníkov z dôvodu zhoršujúcej sa chorobnosti prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a zvyšujúci sa počet predčasných odchodov do dôchodku, ovplyvnili počty zamestnancov už do tej miery, že viaceré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu produkcie,“ informoval v tejto súvislosti predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Pekárne, ktoré sú najväčším sektorom v rámci potravinárskeho priemyslu na Slovensku, ktorý zamestnáva vyše 12-tisíc ľudí vo všetkých regiónoch, začali zaznamenávať veľké množstvo žiadostí o odchod do predčasného dôchodku. Podľa Lapšanského pritom môžu v rámci celého pekárskeho sektora odísť do predčasnej starobnej penzie až štyri percentá zamestnancov. Toto číslo už môže zamávať nielen firmami samotnými, ale rovnako aj dostupnosťou produktov, na ktoré sme v obchodoch dlhodobo zvyknutí.

Nepriaznivá situácia sužuje aj agropotravinársky sektor, v ktorom už aj bez komplikácií spôsobených aktuálnym stavom roky chýbajú zamestnanci. „Napríklad hydinári odhadujú, že do predčasného dôchodku im môže odísť až 10 percent súčasných zamestnancov, čo je vzhľadom na spomenuté problémy s pracovnou silou mimoriadne vysoké percento,“ priblížila pre Pravdu hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Okrem spomínaných hydinárov majú podľa nej problémy ďalšie oblasti agropotravinárstva u nás. Ide napríklad o pracovníkov v živočíšnej výrobe – najmä pri chove hospodárskych zvierat.

Odchod ľudí do predčasnej penzie trápi aj šoférov za volantom kamiónov a autobusov. Združenie Česmad Slovakia, do ktorého patria najväčšie tuzemské prepravné firmy, tvrdí, že predčasný odchod do dôchodku si vybralo 8 až 9 percent zamestnancov v tomto segmente. V praxi tak každý 10 až 11 šofér radšej odíde do dôchodku, hoci ho bude mať o niečo menší, ako by mal pracovať a ísť do penzie v riadnom termíne.

Erik Tomáš Čítajte viac Predčasné dôchodky spôsobili alarmujúci stav. Ministri hovoria, že to musia zmeniť

Podľa prezidenta združenia dopravcov Pavla Piešťanského im tento rok odíde celkovo tri až päťtisíc vodičov. „Na začiatku roka chýbalo na Slovensku takmer 12-tisíc vodičov nákladných vozidiel a autobusov. Do predčasného dôchodku odišlo vyše tisícky vodičov, najviac v autobusovej doprave,“ hovorí Piešťanský. Konštatuje, že ak štát už raz vytvoril podmienky, v rámci ktorých sa vodičom oplatí do predčasnej penzie odchádzať, dopravcovia s tým budú bojovať len ťažko.

Ľudí lákajú „výhodné penzie“

Do armády desiatok tisíc ľudí, ktorí dlhodobo chýbajú na trhu práce, sa tak počnúc januárom tohto roka pridávajú tisícky predčasných dôchodcov. Základný problém s odchodom do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch pritom spočíva v tom, že ten, kto oň žiada, nemôže ku dňu podania svojej žiadosti pracovať a ani vykonávať živnosť.

Problémom je, že poberatelia predčasných starobných dôchodkov môžu pracovať len do sumy 200 eur a ako bežní dôchodcovia môžu začať pracovať až vtedy, keď dosiahnu svoj riadny dôchodkový vek. Pre lepšiu predstavu, podľa čísel zo Sociálnej poisťovne k septembru tohto roka pracovalo približne 1 132 poberateľov predčasného dôchodku a asi 154-tisíc poberateľov riadneho starobného dôchodku.

Zamestnávateľom tiež prekáža, že nevedia dopredu predikovať, kedy konkrétnemu zamestnancovi vznikne nárok na tento typ predčasného dôchodku. Firmy totiž nemajú informácie o počte odpracovaných rokov svojich zamestnancov, a tak sa na ich prípadný odchod do predčasnej penzie nedokážu adekvátne pripraviť. „Túto informáciu často nevedia povedať ani samotní zamestnanci, ktorí musia najskôr kontaktovať príslušnú sociálnu poisťovňu,“ opisuje situáciu zväz zamestnávateľov.

pekár, pracovník, chlieb Čítajte viac Útek ľudí do predčasného dôchodku začína hrýzť ekonomiku. Prvé odvetvie pred Vianocami upozorňuje na výpadky

Podľa firiem láka zamestnancov najmä predstava, že odchod do predčasného dôchodku ešte tento rok pre nich bude výhodný. V skutočnosti to tak nemusí byť a hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr v nedávnom rozhovore pre Pravdu zdôraznil, že výhodnosť sa môže líšiť prípad od prípadu. Každý kariérny život je totiž jedinečný.

Do hry vstupuje viacero faktorov a to, čo ľudí na možnosti odchodu do predčasnej penzie môže skutočne lákať, je napríklad dvojnásobná valorizácia dôchodkov, ktorá tento rok prebehla. Prvýkrát boli dôchodky valorizované v januári tohto roka o 11,8 percenta, v druhom prípade išlo o mimoriadnu valorizáciu o 10,6 percenta od 1. júla.

Človek, ktorý stihol o predčasný dôchodok požiadať ešte do konca tohto roka, tak dostal, resp. dostane, k priznanému dôchodku obe valorizácie automaticky a vzťahovať sa naňho bude aj valorizácia vo výške 3,6 percenta od januára 2024. Čo sa týka samotnej predpokladanej výšky priemerného predčasného dôchodku, tá je podľa Kontúra v súčasnosti na úrovni 705 eur. Pre porovnanie, priemerná výška starobnej penzie je v súčasnosti skoro 650 eur. Skutočnú výšku svojej predčasnej penzie sa však človek od Sociálnej poisťovne dozvie až potom, ako podá žiadosť o predčasný dôchodok.

Predčasné dôchodky však pre potenciálneho starobného penzistu neprinášajú len výhodu v podobe skoršej možnosti oddychu po desiatkach odpracovaných rokov. Za každý mesiac, ktorý odíde do dôchodku ešte pre dosiahnutím riadneho dôchodkového veku, sa mu z dôchodku v tomto prípade odrátava 0,3 percenta. Za rok tak približne príde o štyri percentá z dôchodkovej dávky. Ministerstvo práce preto žiadateľov o tento druh predčasného dôchodku upozorňuje, že ide už o navždy krátený dôchodok. V súvislosti s aktuálnou vlnou žiadostí o predčasný dôchodok sa však špekuluje, že by toto percento mohlo stúpnuť.

MHD Košice autobus Čítajte viac Autobusárov je málo, sú na pokraji fyzického a psychického vyčerpania, varujú odborári. Kto nás bude voziť?

Podobný scenár sa týka aj ľudí, ktorí využijú možnosť odchodu do dôchodku dva roky pred dosiahnutím svojho riadneho dôchodkového veku. V tomto prípade sa im však každý mesiac zo sumy dôchodku odrátava 0,5 percenta a ročne tak môžu prísť až o takmer šesť percent z dôchodku. V oboch prípadoch však musí byt splnená rovnaká podmienka – výpočet predčasného starobného dôchodku musí byť vyšší ako 1,6-násobok životného minima. Podľa Kontúra je táto suma od prvého júna tohto roka orientačne na úrovni viac ako 430 eur.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dôchodky #zamestnávatelia