Predčasné dôchodky spôsobili alarmujúci stav. Ministri hovoria, že to musia zmeniť

Počet žiadostí o predčasný dôchodok sa medziročne zvýšil o 32 percent, čo spôsobuje obrovské problémy zamestnávateľom. Vyhlásil to v pondelok po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

11.12.2023 14:58
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.
debata (81)

Riešením je podľa prezidentky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Moniky Uhlerovej zatraktívnenie pracovného prostredia na Slovensku.

krúžkovanie, Milan Krajniak Čítajte viac Priemerné predčasné dôchodky sú vyššie ako riadne. Záujem o skorší odchod do penzie prináša problémy

„Stav začína byť až alarmujúci, preto sme aj tento bod zaradili na rokovanie tripartity a hľadali riešenia. Dohodli sme sa na tom, že rezort práce spolu so sociálnymi partnermi pripraví riešenie. Chceli by sme spomínanú legislatívu predložiť v skrátenom legislatívnom konaní už na januárovej schôdzi parlamentu, keďže by mal tento problém pretrvávať aj v budúcom roku,“ objasnil Tomáš.

Ako uviedla Uhlerová, ide o dôsledok dlhodobo neriešeného problému. „Nedivím sa zamestnancom a zamestnankyniam, že túto možnosť využívajú, pretože sú unavení, majú nízke mzdy, vysoký objem odpracovaných hodín, a majú možnosť odísť do dôchodku, ktorý je len o pár eur alebo desiatok eur nižší než ich aktuálna mzda,“ dodala.

Robert Fico Čítajte viac Nie je priestor na vyššie dôchodky a míňanie. Analytik sa pýta, kde na to Ficova vláda zoberie peniaze

Preto je podľa nej dlhodobým riešením skvalitnenie a zatraktívnenie pracovného prostredia na Slovensku, ako aj zvyšovanie miest tak, aby boli atraktívnejšie ako predčasný dôchodok.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #minister práce a sociálnych vecí #dôchodky #Erik Tomáš