Tisíce Slovákov nechcú pracovať, tvrdia zamestnávatelia. Cudzinci majú „zalepiť" dieru na trhu, vláda chce rozdávať víza

Na Slovensku dlhodobo chýbajú desiatky tisíc pracovníkov v takmer všetkých oblastiach našej ekonomiky. A bude ešte horšie. Analytici odhadujú, že o desať rokov u nás bude približne o štvrť milióna ľudí v produktívnom veku menej. Vláda sa preto rozhodla problém riešiť a na stôl položila návrh, ktorý by mal zjednodušiť vstup ľudí z tretích krajín na slovenský trh práce.

17.08.2023 05:00
PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor,... Foto: ,
Ľudovít Ódor predstavil programové vyhlásenie vlády.
debata (207)

Tisíckam robotníkov z vybraných štátov chce rozdávať víza a zjednodušiť tým komplikovaný byrokratický proces prijímania zamestnancov zo zahraničia. Podľa návrhu nariadenia vlády má ísť celkovo o 2-tisíc ľudí, ktorí pochádzajú z Arménska, Azerbajdžanu, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Gruzínska, Kazachstanu, Kirgizka, Moldavska, Srbska, Tadžikistanu, Turkménska, Ukrajiny a Uzbekistanu. Dokument tiež spresňuje, že národné vízum pre týchto pracovníkov je možné udeliť iba na jeden rok a nie je možné, aby ho dostali opätovne.

Nariadenie, ktoré by po schválení malo platiť od 1. januára 2024, tiež stanovuje zoznam šiestich profesií, v ktorých sa môžu cudzinci zamestnať. Ľudí zo zahraničia tak budú môcť prijímať firmy, ktoré na Slovensku pôsobia minimálne štyri roky a ich činnosť má súvis so strojárskou výrobou či kovovýrobou a zháňajú napríklad montážnych pracovníkov.

Šéf asociácie hotelov: Slováci sú veľmi citliví na ceny
Video
Zdroj: TV Pravda

V týchto prípadoch ide najmä o spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na výrobu áut. „Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z naliehavosti situácie v niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, najmä v rozširujúcej sa automobilovej výrobe,“ vysvetľuje situáciu nariadenie.

Predkladateľom je rezort práce. Ten sa o probléme zhováral s firmami. „Národné víza predstavujú nový typ schémy pre zrýchlený a zjednodušený prístup štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce,“ hovorí pre denník Pravda hovorkyňa rezortu Kristína Korenková. Ministerstvo práce, ktoré s návrhom udeľovania víz pre zahraničných pracovníkov prišlo, taktiež ozrejmilo, že zoznam pozícií vypracovalo na základe požiadaviek zamestnávateľov. Do úvahy pritom bralo profesie, v rámci ktorých počet voľných pracovných miest vysoko prevyšuje počet vhodných uchádzačov o zamestnanie.

Výber pritom kopíruje oblasti na trhu práce, v ktorých je najväčší nedostatok zamestnancov. „Ku koncu júna 2023 sme evidovali 78 932 voľných pracovných miest. Najviac ich bolo v profesiách ako operátori a montéri strojov a zariadení, kvalifikovaní pracovníci a remeselníci a pomocní a nekvalifikovaní pracovníci,“ hovorí Korenková.

Cudzincov je stále málo

Opatrenie vlády prichádza práve v čase, keď zamestnávatelia čoraz hlasnejšie upozorňujú na to, že bez cudzincov to náš pracovný trh jednoducho neustojí. „Slovensko má dlhodobo problém obsadiť zhruba 80-tisíc voľných pracovných miest v rámci všetkých sektorov, Slováci jednoducho o tieto pracovné miesta nemajú záujem, alebo na ne nemajú dostatočnú kvalifikáciu. Potrebujeme náš pracovný trh otvoriť omnoho viac,“ hovorí pre denník Pravda hovorkyňa Republikovej únie zamestnávateľov Petra Podhorcová.

Situáciu zatiaľ nerieši ani zvyšujúci sa počet cudzincov, ktorých slovenské firmy tento rok zamestnávajú historicky najviac. V priebehu posledných 10 rokov ich počet stúpol o rekordných viac ako 82-tisíc ľudí a aktuálne ich je na našom trhu dokopy takmer 100-tisíc. Od roku 2004, keď Slovensko vstúpilo do Európskej únie, ide dokonca o nárast takmer o 2 800 percent.

rodina, deti, manželia, zábava, hra Čítajte viac Dostatočnú finančnú rezervu nemá polovica Slovákov. Za vodou je len málokto. Patríte medzi nich?

Aktuálne najviac z nich – vyše 36-tisíc – pochádza z Ukrajiny. Nemálo cudzincov, ktorí sú často zamestnávaní v našich najväčších firmách, pochádza aj zo Srbska, Rumunska či Českej republiky. Títo cudzinci u nás už teraz čiastočne pokrývajú „deravé miesta“. Podľa najväčšieho pracovného portálu na Slovensku Profesia.sk sa veľká časť z nich zamestnáva vo výrobe a potravinárskom priemysle. „Veľa pracovných ponúk je obsadzovaných relokáciou zahraničných pracovníkov. Napríklad centrá zdieľaných služieb dnes majú veľmi veľký počet pracovníkov z krajín EÚ, ale aj z krajín mimo EÚ,“ vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Ľubica Melcerová.

V najbližších desaťročiach sa má situácia zhoršovať ešte výraznejšie. Podľa štúdie Inštitútu informatiky a štatistiky s názvom Prognózy obyvateľstva Slovenska do roku 2060 by u nás malo k tomuto roku žiť od 4,7 milióna do 5,5 milióna ľudí. Najpravdepodob­nejším scenárom pritom je, že v roku 2060 bude mať Slovensko asi 5,1 milióna obyvateľov, píšu analytici Branislav Bleha, Branislav Šprocha a Boris Vaňo. V porovnaní so súčasným stavom tak bude o 40 rokov na Slovensku žiť asi o 300-tisíc ľudí menej.

Čísla Asociácie personálnych agentúr prezrádzajú, že výrazné problémy sú už teraz. Počet firiem, ktoré majú problém s nedostatkom ľudí, len v posledných rokoch radikálne stúpol. „Pred 10 rokmi malo nedostatok ľudí asi 45 percent slovenských firiem, teraz je to približne 75 percent. A očakáva sa, že v roku 2030 až 90 percent našich firiem nebude vedieť nájsť vhodnú pracovnú silu, čo predstavuje veľké riziko pre celú našu ekonomiku,“ priblížila prezidentka asociácie Zuzana Rumis.

Na tom, že sa preto pracovný trh na Slovensku do budúcna bude musieť výraznejšie otvárať pre cudzincov, sa zhodujú nielen analytici, ale aj zamestnávatelia vo viacerých segmentoch. Okrem automobilového priemyslu, ktorému má od začiatku budúceho roka opatrenie primárne pomôcť, sa chronický výrazný nedostatok ľudí týka aj gastra a hoteliérov.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Ceny starších bytov klesajú výraznejšie, ako sa zdá, päť slovenských miest ukazuje, o koľko

Slová únie zamestnávateľov o tom, že Slováci už niektoré práce vykonávať nechcú, potvrdzuje aj šéf Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. „Máme príliš veľa neobsadených pracovných miest, a to aj napriek tomu, že môžeme zamestnávať napríklad odídencov z Ukrajiny. Jednoducho, Slováci už v niektorých oblastiach nechcú pracovať, a preto musíme tieto voľné miesta nahradiť niekým iným,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Pravdu Harbuľák.

Odborník zároveň tvrdí, že otváranie nášho trhu ľuďom z tretích krajín už teraz pomáha napríklad v oblasti automotive a podľa neho by to určite pomohlo aj hotelierom. Harbuľák ako o najväčšom probléme v tejto súvislosti hovorí o pracovných povoleniach, ktorých získanie je pre cudzincov neraz komplikované. Pripomína, že do mnohých hotelov sa hlásia ľudia z tretích krajín, dokonca aj z Ázie. Celý proces by preto mohli pomôcť aspoň čiastočne zjednodušiť práve spomínané národné pracovné víza.

Zamestnávatelia: Nestačí to

Podobné nariadenie, ktoré zjednodušilo život viacerým zahraničným pracovníkom u nás, je už na Slovensku v platnosti od začiatku apríla tohto roka. To sa však na rozdiel od aktuálneho návrhu zameriava na oblasť osobnej a nákladnej prepravy. Nariadenie počíta s udelením 150 národných víz pre vodičov autobusov a až s 5-tisíc vízami pre vodičov kamiónov.

Hoci má od nového roka pribudnúť ďalších 2-tisíc národných víz, podľa zamestnávateľov ani to stačiť nebude. Podľa Únie zamestnávateľov spočíva príčina celého problému v tom, že Slovensko sa zaseklo „v zajatí dlhodobých politických postojov, ktoré sú postavené na antiimigračnej rétorike. Je síce možné, že to niektorým stranám či konkrétnym politikom prináša popularitu, takýto postoj je však krátkozraký, a z dlhodobého hľadiska poškodzujúci náš pracovný trh.“ Podobne aj Harbuľák v tomto kontexte zdôrazňuje, že takýto prístup nie je na mieste a cudzinci nemajú záujem oberať o prácu Slovákov.

Viacerí z nich preto v rámci medzirezortného pripomienkového konania, ktoré už bolo uzatvorené, navrhli, aby sa počty víz radikálne zvýšili. Napríklad Klub 500 navrhuje tieto počty navýšiť až desaťnásobne na 20-tisíc víz.

Slovákov bude ubúdať

  • Podľa demografov by mal počet obyvateľov Slovenska do roku 2060 klesať. Do roku 2060 sa podľa najpravdepodob­nejšieho scenára zníži počet obyvateľov Slovenska o približne 308-tisíc osôb, teda o 5,7 percenta.
  • V dôsledku nízkej miery migrácie je v hre aj možnosť výrazného poklesu obyvateľov Slovenska. Do roku 2060 by sa podľa negatívneho scenára mohol znížiť počet obyvateľov Slovenska až o 734-tisíc ľudí, teda o 13,5 percenta.
  • Produktívne obyvateľstvo čaká do roku 2060 dramatický pokles a poproduktívne zasa, naopak, dramatický rast. V období 2017 – 2060 sa počet obyvateľov vo veku 15 – 64 rokov zníži zhruba o 970-tisíc osôb.
  • Počet seniorov vo veku 65 rokov a viac sa zvýši zhruba o 760-tisíc osôb.

ZDROJ: Inštitút informatiky a štatistiky, štúdia z roku 2018

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy považuje udelenie plánovaných 2-tisíc víz pre pracovníkov zo zahraničia za extrémne nízke číslo a ich počet chce ustáliť aspoň na 5 tisícoch. O navýšenie o 3-tisíc víz pre zamestnancov z cudziny žiada aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Tá pripomína, že predchádzajúce udeľovanie víz bolo v prípade šoférov oveľa štedrejšie. „Možno skonštatovať, že pracovníkov podľa menovaných profesií chýba v priemysle niekoľkonásobne viac a aj počet 5-tisíc bude iba slabou náplasťou na zaplátanie nedostatku na trhu práce,“ píše asociácia.

Zmeny však navrhujú aj pri vybraných povolaniach, ktoré majú cudzinci obsadzovať. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov bol ešte pred niekoľkými rokmi problém najmä s montérmi a operátormi strojov a zariadení, dnes chýbajú zamestnanci v takmer každom sektore. „Z dôvodu dlhodobého nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily v sektore IT, ktorý je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim sektorom, navrhujeme rozšíriť okruh zamestnaní, na ktoré sa má vzťahovať uvedené nariadenie,“ prízvukujú zamestnávatelia.

Aj Klub 500 by privítal, aby sa zoznam povolaní v návrhu vlády rozšíril o ďalšie nedostatkové profesie. „Za potrebné považujeme doplniť nasledovné profesie: hutník operátor, údržbár, operátor zariadenia v hutníckom a zlievarenskom priemysle, kováč pre strojné kovanie, strojný zámočník, nastavovač CNC strojov, brúsič nástrojov, prevádzkový zámočník údržbár, strojník a zoraďovač sklárskych zariadení,“ píše združenie, ktoré založili vlastníci spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

207 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #robota