Trinásty dôchodok, štvordňový pracovný týždeň či 100 eur na hypotéku. S nápadmi sa roztrhlo vrece, ktorá strana nasľubovala najviac?

Tradičný trinásty dôchodok, štvordňový pracovný týždeň, hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi, jeden lístok pre celú verejnú dopravu, znárodnenie energetických podnikov či štátne sporenie pre deti.

12.09.2023 05:00
šimečka, fico, pellegrini Foto: , ,
Strana Smer na čele s Robertom Ficom je preferenčne najsilnejšou stranou, za ním nasleduje PS Michala Šimečko a na tretie miesto klesol Hlas Petra Pellegriniho.
debata (88)

Vybrali sme top ekonomické plány a predvolebné sľuby relevantných politických strán, ktoré majú v prieskumoch nad päť percent a nie sú extrémistické­.Viaceré strany v programoch priznávajú, že deficit a dlh sú príliš vysoké a treba začať konať. Konkrétne konsolidačné opatrenia však v mnohých prípadoch chýbajú.

Kým OĽaNO s KDH spája napríklad snaha zaviesť štvordňový pracovný týždeň, tak SaS s Progresívnym Slovenskom spája zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce. Smer s Hlasom by zase chceli podporovať školské lyžiarske výcviky.

Video
Zdroj: TV Pravda

Denník Pravda vybral tie najzaujímavejšie ekonomické body z programov relevantných politických strán. Body vybrala ekonomická redakcia, čiže ide o subjektívny pohľad.

1. Smer

Najsilnejšia strana v prieskumoch – Smer – má na webe v kolónke Voľby 2023 viacero programových kategórií. V prvej s názvom Sociálny štát ponúka iba heslá bez detailných riešení či prepočtov. Sú tam sľuby ako „obnovenie rastu životnej úrovne na Slovensku“ či „efektívny boj so zdražovaním“, alebo „zastavenie šírenia chudoby a návrat dôstojnosti do života nízkopríjmových skupín občanov“.

Strana je konkrétnejšia v sľube zadotovať vysoké splátky hypoték pre vyššie úrokové sadzby prostredníctvom „štátnej bonifikácie úrokovej sadzby, resp. štátneho príspevku“. V kategórii Financie a hospodárstvo otvorene spochybňuje funkčnosť neregulovaného voľného trhu. „Zázračná ruka trhu sa v krízových situáciách vždy obrátila proti najslabším,“ tvrdí strana.

1. časť seriálu o ekonomických problémoch Slovenska:

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte aj Do konca Bohuníc novú atómku nestihneme postaviť. Kde nájdeme lacnú elektrinu? Čo navrhujú strany?

Ďalej chce „prijímať ďalšie opatrenia na obmedzenie práce v noci, počas voľných dní a štátnych sviatkov“. Okrem iného chce aj zvažovať skrátenie pracovného týždňa. Príplatky aj minimálnu mzdu by nadviazala „na reálne makroekonomické ukazovatele“, ale nevedno, o aké konkrétne ukazovatele ide.

Smer sľubuje aj na sociálne programy ako napríklad cestovanie zadarmo, kúpeľné programy, bezplatné školské lyžiarske výcviky a podobne. „Kde boli zrušené alebo zmenené, Smer ich obnoví a prispôsobí novým podmienkam,“ sľubuje strana.

Chce predstaviť realistický Národný program natality, aby sa zvrátil demografický pokles, no ďalšie podrobnosti chýbajú. Pre dôchodcov chce zaviesť plnohodnotný 13. dôchodok a opäť otvoriť otázku zastropovanie veku odchodu do penzie. Tento strop ministerstvo práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina) zrušilo.

2. Progresívne Slovensko

Druhá najsilnejšia strana Progresívne Slovensko predstavila Plán pre budúcnosť. V ňom je prvá priorita naštartovanie ekonomiky, druhá je slovenské zdravotníctvo, tretia zmena spoločenskej atmosféry.

Do volieb ide hnutie s príspevkom na bývanie, ktorý má za cieľ znížiť energetickú chudobu a zlepšiť finančnú dostupnosť bývania. „Príspevok bude kompenzovať náklady na bývanie, ktoré presiahnu 30 percent príjmu domácnosti,“ píše PS v programe s tým, že strop zabezpečí, že príspevok sa nebude vyplácať aj bohatým.

2. časť seriálu o ekonomických problémoch Slovenska:

obchod, nakupovanie, rodina Čítajte viac Budú potraviny po voľbách lacnejšie? Drahota je realitou

Hnutie chce tiež podporiť podnikavosť ľudí. Zaviesť chce mikropodnikanie bez zbytočných papierovačiek. Podnikať bude možné už od 16 rokov. Podľa vzoru Rakúska chce zasa zaviesť predplatný lístok CeloSlovák, s ktorým budete môcť cestovať po Slovensku vo všetkých formách verejnej dopravy za výhodnú cenu. Cena ročného lístka nie je špecifikovaná, u našich susedov stojí okolo tisíc eur.

Progresívci majú v programe aj viacero noviniek v sociálnej oblasti. Príkladom je reforma systému výživného. Po novom by zobral na sebe štát úlohu vyplácania výživného a bude ho aj vyberať od rodičov, ktorí majú povinnosť úhrady. Cieľom je vyplácať výživné načas a v plnej výške.

3. Hlas

Ústredným pojmom programu strany Hlas je silný štát. Chce opäť získať kontrolu nad strategickými energetickými podnikmi. Silný dôraz sa v programe kladie aj na rozvoj regiónov a odstránenie regionálnych rozdielov.

Líder strany Peter Pellegrini v úvodnom príhovore avizuje, že novú vládu čaká ťažká úloha konsolidovať verejné financie. „Odmietame takú konsolidáciu, ktorá síce rekordne rýchlo zníži deficit, ale bude znamenať neprijateľné škrtanie sociálnych výdavkov alebo investícií,“ píše na margo upratovania verejných peňazí.

Strana chce v sociálnej oblasti presadiť nový príspevok vo forme „štartovného“. Štát bude od narodenia deťom sporiť. Buď vo forme jednorazového výdavku, alebo pravidelného mesačného sporenia. Po dosiahnutí plnoletosti si bude môcť mladý človek úspory vybrať. Splatiť tak môže skôr dlhy za štúdium či investovať do prvého bývania. Strana sa zameriava aj na práva zamestnancov. V prípade práce v noci či cez sviatok chce zvýšiť príplatky a zrovnoprávniť postavenia mužov a žien vrátane miezd, ak vykonávajú rovnakú prácu za rovnaký čas. Zlepšiť životnú úroveň seniorov chce zavedením „skutočného“ 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku.

4. OĽaNO

Jedným z cieľov hnutia OĽaNO v jeho volebnom programe je predĺžiť vyplácanie 200 eur na dieťa. Momentálne je nastavené len do konca roka 2024. Zaviesť plánuje tiež daňový bonus vo výške 100 eur pre matky s deťmi do 15 rokov a mladých ľudí do 25 rokov. V programe sa nachádza aj takzvané športovné. Pôjde o príspevok 50 eur mesačne pre každé dieťa na základnej škole od prvého do ôsmeho ročníka. Cieľom je podporiť športové aktivity detí.

3. časť seriálu o ekonomických problémoch Slovenska:

Bratislava, byt, byty, bývanie Čítajte viac Drahé bývanie trápi ľudí. Dokážu s tým politici niečo spraviť?

Matovičovci majú v programe tiež hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi do šiestich rokov, vyplatenie mzdy do 10. dňa nasledujúceho mesiaca a štvordňový pracovný týždeň. Pri skrátenom pracovnom týždni bude mať zamestnanec túto možnosť, ak to dovolí povaha práce a bude mať odpracovaných dostatok hodín.

5. Saska

Strana Saska predstavila svoj rozsiahly, vyše 260-stranový Program ekonomického rastu. Ako už s názvu vyplýva, zameraný je predovšetkým na naštartovanie ekonomického rastu. Sulíkovci chcú Slovensko vrátiť na cestu rýchlejšieho dobiehania Západu. Ich ambíciou je znížiť daňovo-odvodové zaťaženie, opäť zaviesť rovnú daň na úrovni 19 percent či znižovať verejný dlh.

Podľa Sasky je súčasný daňový systém komplikovaný a s množstvom neprehľadných výnimiek. „Rovná daň zjednoduší, sprehľadní a zlepší podnikateľské prostredie a motiváciu, čo umožní zvýšiť zamestnanosť, znížiť výdavky na sociálnu sieť a vytvoriť predpoklady na ďalší hospodársky rast,“ píše vo svojom programe.

Strana upozorňuje, že Slovensku už desaťročie rástlo daňovo-odvodové zaťaženie najrýchlejšie z postkomunis­tických krajín. Podľa nej nárastu daňového-odvodového zaťaženia nezodpovedá kvalita poskytovaných verejných služieb. Strana sa preto rozhodla, že nepodporí žiadny návrh, ktorý by spôsobil zvýšenie celkového daňovo-odvodového bremena.

Víno Čítajte viac Predstavili najlepšie vína na Slovensku. Pozrite si víťazov

Navrhuje „prekopať“ Matovičovu srdcovú záležitosť – 200 eur na dieťa. Konkrétne daňový bonus, ktorý je podľa Sasky neadresný a príliš zaťažuje štátnu pokladnicu. Sumu chce zjednotiť približne na 100 eur s tým, že s vyšším príjmom bude daňový bonus klesať. Proti chudobe na dôchodku chce strana bojovať reverznými hypotékami. Zjednodušene, takýto nástroj by umožnil dôchodcom odpredať nehnuteľnosť bankám výmenou za jednorazovú výplatu či mesačnú rentu.

6. KDH

Kresťanské hnutie upozorňuje, že daňový systém je neprehľadný a komplikovaný. Navrhuje preto zjednotiť sadzby na jediné číslo. Nekonkretizuje však, aká vysoká rovná daň by mala byť stanovená. Presadiť tiež chce, aby sa nastavil nový daňový mix financovania samospráv zo štátneho rozpočtu. Viac kompetencií by mali mať samosprávy aj pri čerpaní eurofondov. Rastúce ceny potravín chce vyriešiť podporou konkurencie na trhu s potravinami.

Prípravou projektu Obchod v každej obci chce KDH zabezpečiť dostupné potraviny v blízkosti miesta bydliska a znížiť počet takzvaných potravinových púš­tí.

V sociálnej oblasti predstavilo kartu rodiny, čo by mala byť štátom vydávaná kartička pre členov rodiny, ktorá má tri a viac detí. Držitelia kartičky budú mať cenovo zvýhodnené služby, ktoré zabezpečuje štát. Sú to napríklad zľavy na vstup do múzeí či na cestovanie. Rodiny s troma a viac deťmi budú mať tiež nárok na príspevok na kúpu elektrického auta. Pre pracujúce matky s deťmi do veku 15 rokov chce zaviesť jeden deň voľna v mesiaci navyše. Legislatívne chce pripraviť možnosť využívať štvordňový pracovný týždeň.

Dôchodkový systém chce hnutie zlepšiť uplatnením takzvaného alternatívneho modelu dôchodkového mosta. Jeho zámerom je podľa KDH pomôcť rodinám už počas výchovy dieťaťa. „Dôchodky môžu byť spravodlivejšie aj udržateľnejšie,“ píše v programe. Celkové dôchodkové odvody tvoria 22,75 percenta (spolu s odvodmi do rezervného fondu solidarity), KDH ich navrhuje rozdeliť v pomere 14 percent do prvého piliera a 8,75 percenta do druhého piliera. „Spomínaných 8,75 percenta by platili sporitelia v druhom pilieri bez detí. Počtom detí by sa sadzba znižovala o jedno percento za každé z nich až na hranicu 5,75 percenta,“ opisujú novinku kresťanskí demokrati. Úspora z odvodov do druhého piliera na mesačnej báze by sa podľa nich rozložila na zamestnanca ako vyšší čistý príjem a na zamestnávateľa (nižší celkový mzdový náklad na zamestnanca).

7. SNS

Národniari majú najstručnejší volebný program. Má len tri strany a 15 programových priorít. Zdražovanie chcú riešiť znížením DPH na potraviny a na lieky. Navrhujú tiež daňový bonus vo výške 100 eur mesačne na hypotekárne úroky. Osobitne navrhujú zdaniť banky. Zaviesť chcú limitovanú štátnu pôžičku pre tých, ktorým banka odmieta požičať. V programe sa neuvádza, od akej hranice príjmu by bolo možné o pôžičku požiadať, ani na aký maximálny objem peňazí a s akým úrokom by tieto pôžičky štát poskytoval. Opätovne chcú znížiť daň z príjmu podnikateľom s obratom do 100-tisíc eur na 15 percent.

Michal Ilko, Sociálna poisťovňa Čítajte viac Sociálna poisťovňa prichádza s veľkou novinkou. Povie vám, aký budete dostávať dôchodok a na čo všetko máte nárok

Presadiť chcú aj vyššie dôchodky. „Navrhneme zdvihnúť starobné dôchodky dôchodcom vo veku nad 70 rokov najmenej na sumu 600 eur mesačne,“ píše sa v programe. Pre študentov navrhujú príspevok vo výške 500 eur pri nástupe na slovenskú vysokú školu.

V programe nie je žiadna zmienka o konsolidácii verejných financií ani o tom, kde chcú na vyššie dôchodky a nižšie dane pre podnikateľov zobrať.

8. Sme rodina

S podporou nájomného bývania ide hnutie Sme rodina aj do najbližších volieb. Jeho cieľom v minulých voľbách bolo postaviť 25-tisíc nájomných bytov ročne. Prvé by sa mali začať stavať len v tomto roku. No stále nestojí ani jeden. Hnutie avizuje, že nájomné v štátnych bytoch bude priemerne o 30 percent nižšie, ako je to pri splátke hypotéky. Teraz má v programe istotu bývania aj v prípade neschopnosti splácať splátky hypotéky. „Vytvoríme Bytovú konsolidačnú agentúru, ktorá v prípade finančných problémov odkúpi byt od dlžníka a zaradí ho do fondu štátom regulovaného nájomného bývania,“ píše sa v programe hnutia. Rodina tak bude mať možnosť ďalej bývať v tom istom byte a bude platiť štátom regulované nájomné.

Sme rodina plánuje zabezpečiť férové ceny potravín vstupom štátu do sektora produkcie, spracovania a predaja potravín. Cieľom je vybudovať celý národný potravinový a obchodný reťazec.

Vytvoriť chce tiež systém bezúročných pôžičiek do tisíc eur. Až polovica domácností si totiž nemôže dovoliť zaplatiť neočakávaný výdavok v sume 400 eur. Hnutie avizuje, že štát vloží na úvod do tohto programu 100 miliónov eur vo forme štátnej záruky pre banky, ktoré potom budú domácnostiam za vopred určených podmienok poskytovať bezúročné rodinné mikropôžičky. „Štát bude tiež uhrádzať bankám úroky z týchto mikropôžičiek,“ píše v programe.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #dane #program #strany #parlamentné voľby 2023