Reťazce zverejnili zisky za rok 2022: Výsledky sú úplne iné, ako hovoril Fico, Kollár aj Pellegrini

Keď začala na začiatku roka 2022 výrazne stúpať inflácia a ľudia začali pociťovať zdražovanie na vlastnej koži, viacerí politici kritizovali potravinové reťazce, že priveľmi na tejto kríze zarábajú. Najtvrdšie sa do reťazcov obúvali Peter Pellegrini, Boris Kollár, Robert Fico, ale aj politici z KDH.

05.09.2023 08:16
Ľuboš Blaha / Ladislav Kamenický / Robert Fico... Foto:
Zľava podpredsedovia Smeru Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický, predseda strany Robert Fico a podpredseda Smer Richard Takáč počas tlačovej konferencie
debata (191)

Napríklad Richard Takáč zo Smeru hovoril v júni minulého roka, že „na jednej strane sú tu obchodné reťazce, ktoré u nás dlhodobo zažívajú klondike, a za posledné dva roky pandémie zažili neskutočný nárast ziskov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi“.

Bolo to tesne po tom, čo reťazce ohlásili zastropovanie cien vybraných potravín, čo sa Ficovi nepáčilo a žiadal mimoriadnu schôdzu, aby sa o vysokých cenách rokovalo.

obchod, nakupovanie, rodina Čítajte viac Budú potraviny po voľbách lacnejšie? Drahota je realitou

Fico na začiatku marca tohto roka hovoril, že reťazcom prudko stúpajú zisky a mali by sa o ne podeliť so štátom.

Hlas zase na začiatku tohto augusta prišiel s návrhom mimoriadne zdaniť zahraničné reťazce. „Reťazce si z našej krajiny spravili Klondike, zdierajú našich spotrebiteľov, nehovoriac o tom, ako sa správajú k našim poľnohospodárom a potravinárom,“ vyhlásil Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja a člen predstavenstva strany Branislav Becík.

Peter Pellegrini reťazcom chcel „tresnúť po prstoch“. „Vo vzťahu k tržbám majú veľké nadnárodné reťazce u nás väčšie zisky, ako majú v Nemecku, vo Francúzsku alebo v Rakúsku. Jednoducho nemôžem tolerovať, že si tu robia na Slovensku niečo, čo by si nedovolili u seba,“ vyhlásil Pellegrini.

Predajna COOP Jednota 1 kopie Čítajte viac Šéf COOP Jednota: Zavreli sme 30 obchodov, mohli sme si nechať iba najziskovejšie, ale čo najmenšie dediny?

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina tiež vyhlasoval, že reťazce majú nadmerné zisky a preto navrhoval, aby sa obmedzili pri základných potravinách.

Exminister práce dokonca pre Pravdu povedal, že reťazce „žmýkajú Slovákov“. Preto by chcel mať najradšej štátny obchodný reťazec.

KDH zase v polovici marca tohto roka vyzvalo štát „okamžite preveriť hospodárenie maloobchodných reťazcov“ z dôvodu vysokých marží.

Realita však ukazuje niečo iné. Veľká štvorka reťazcov vykázala zisk, ale žiadny mimoriadny, tvrdí analytik spoločnosti Finstat Pavol Suďa, ktorá sa zaoberá firemnými výsledkami.

Predajna COOP Jednota 2 Čítajte viac Známy supermarket sa po rokoch už čoskoro vráti do Bratislavy. Veľkú prevádzku otvorí v top lokalite

„Reťazce s individuálnym maloobchodným obratom nad 25 miliónov eur dosiahli v uplynulom účtovnom roku čistý zisk zhruba 290 miliónov eur. Medziročne sa prakticky nezmenil,“ napísal na Facebooku.

Práve naopak, obchodná marža či zisková marža dokonca klesla. „Viacerí pozorovatelia však tvrdili, že v inflačnom prostredí sa reťazce budú „nabaľovať“, že zneužijú situáciu a nafúknu si marže. V skutočnosti obchodná marža, marža EBITDA aj zisková marža (rentabilita tržieb) všetkým štyrom zahraničným reťazcom vlani klesli,“ uvádza Suďa. „Druhej najväčšej domácej sieti Terno sa podarilo dokonca prehĺbiť stratu a aj Coop Jednota sa štvrťbodovým rastom nedostala s obchodnou maržou ani na priemer najväčších reťazcov,“ zakončil Suďa.

Významné zisky si pripísali potravinári. „Zato zhruba osemtisíc podnikov v pôdohospodárstve zvýšilo svoj profit o viac než štyri pätiny na bezmála 370 miliónov eur. Darilo sa najmä pestovateľom obilnín. Spracovatelia potravín sa so ziskom udržali pod 130 miliónmi eur a prakticky celý jeho vlaňajší prírastok majú na rováši len tri podniky z top desiatky. Toľko na margo témy, kde sa zarába najviac v potravinovom reťazci na Slovensku,“ tvrdí Suďa.

Kompletnú analýzu prinesie Finstat o pár dní.

Z grafu vidieť, že Billa zvýšila zisk medzi rokmi 2021 a 2022 o približne 300-tisíc eur, Lidl o skoro 12 miliónov, Kaufland o 1,8 milióna a Tesco dokonca znížilo zisk o 17,4 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Lidl #Billa #Kaufland #zisky #marže