5 správ alebo ako sa do Zákonníka práce dostal pracovný strop a Sulík zachraňoval elektrárne

Zákonník práce dostal tento týždeň úplne novú podobu. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) nenechal na ňom nitku suchú. A hoci sa pochválil možnosťou výberu medzi gastrolístkami a peniazmi, do zákona sa dostalo oveľa viac.

07.02.2021 12:00
debata (1)

Na poslednú chvíľu i pozmeňovák z dielne poslanca SaS Mariána Viskupiča. Do Zákonníka práce sa tak dostal i pracovný strop – na výpoveď totiž postačí dosiahnuť 65 rokov. Nuž…

Po novom však – zdá sa, končí i dominantné postavenie najväčšej odborovej organizácie, ale do sociálneho dialógu sa môžu dostať i ministrovi práce naklonenejšie odborov. Veľká zmena čaká aj prácu z domu. To je ostatne jediný bod, kde sa odborári a Krajniakom zhodli.

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) tak tento týždeň nepotešilo len otvorenie záhradkárstiev (áno, už tento pondelok), možnosť výberu hotovosti pred neobľúbenými papierikmi, ale i záchrana Slovenských elektrární. Tie sú totiž podľa Sulíka tesne pred bankrotom. A hoci koaličné OĽaNO jeho návrh novely zákona o kritickej infraštruktúre o čosi zmiernilo, Sulík tak či tak získal bič na vlastníkov podnikov. Otázne zostáva, či sa aj dozvieme ako to s tými elektrárňami naozaj je, keďže hroziace finančné problémy popierajú.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Sulíkove záchranné koleso

Záchrana v pravý čas alebo neodôvodnený zásah do vlastníckych práv? Len v pondelok vláda narýchlo schválila novelu zákona o kritickej infraštruktúre z dielne ministra hospodárstva Richarda Sulíka. A to aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie. V stredu už bolo zrejmé, že to tak bude. Parlament ju vo štvrtok posunul do druhého čítania, v piatok definitívne schválil.

2. Pracovný strop

Firmy získajú novú právomoc. K dôvodom na výpoveď pribudne vek 65 rokov, ak má človek už nárok na penziu. Nenápadný pozmeňujúci návrh poslanca Mariána Viskupiča (SaS) zdvihol zo stoličiek odborárov, ale i odborníkov. Vo štvrtok prešiel parlamentom spolu s novelou Zákonníka práce z dielne šéfa rezortu práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Novela mení aj prácu z domu, tripartitu či systém stravovania.

3. Odborári netaja rozhorčenie!

Tripartitné rokovania, na ktorých budú zamestnávateľov aj zamestnancov zastupovať minimálne tri rôzne subjekty, sú od štvrtka realitou. Parlamentom totiž prešla zmena Zákonníka prace, ktorou sa mení aj zákon o tripartite. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa odvoláva na potrebu vyššej reprezentatívnosti všetkých členov Hospodárskej a sociálnej rady (HSR). Odbory však nesúhlasia. Chcú sa obrátiť na prezidentku a vec riešiť aj na medzinárodnej úrovni.

4. Bič na pekárov?

Spor o neprimeraných obchodných podmienkach v obchode s potravinami opäť ožil. Vláda poslala do parlamentu návrh novely zákona, ktorou ho mieni dať do súladu s európskou legislatívou. Proti novele okamžite protestovali pekári, cukrári a cestovinári, ktorí upozornili poslancov, že bude mať na sektor likvidačné dôsledky. Obchodné reťazce, naopak, s novelou súhlasia.

5. Prešiel ďalší bod Sulíkovho prvého kilečka

Koniec byrokracie či prešľap? Novela zákona o bezpečnosti detských ihrísk z dielne rezortu hospodárstva ruší aj vyhlášku, ktorá určuje zaradenie ubytovacích zariadení do jednotlivých kategórií. V piatok poslanci návrh schválili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Slovenské elektrárne #gastrolístky #Richard Sulík #Milan Krajniak #vek 65 rokov