Top 5 správ týždňa: Rusko začalo Európe vypínať plyn, vlády trápia ruble aj sankcie

Posledným aprílovým týždňom rezonovala najmä energetika. Rusko odpojilo od dodávok plynu Poľsko a Bulharsko, čo rozpútalo diskusie o núdzových plánoch na domácej aj európskej úrovni.

01.05.2022 13:33
prepravne trasy plynu klepac spnz Foto:
Prepravné trasy zemného plynu v Európe
debata (2)

Česi a Poliaci odmietli dodať slovenským cementárňam uhlie. Heger chce fórum premiérov

Európske sankcie voči Rusku, konkrétne embargo na dovoz uhlia, ktoré je súčasťou piateho balíka sankcií, schváleného 7. apríla, sa odrazilo a zasiahlo aj slovenský stavebný priemysel. Poľsko a Česko odmietajú cementárom dodať palivo do fabrík. „Dostali sme sa do situácie, ktorá otvára otázku solidarity členských štátov Európskej únie. V cementárňach dnes 70 percent energie na výrobu pokrývame z odpadových palív, no na zvyšných 30 percent potrebujeme uhlie. A dnes majú dve z našich troch cementární ohrozenú prevádzku,” vyhlásil na piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Rudolf Mackovič, výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov cementu (ZVC).

Celý článok nájdete tu.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík vysvetľuje platby Gazpromu: Nie je pravda, že boli v rubľoch

Reformy sme splnili, peniaze sú na ceste. V ktorých oblastiach ľudia najviac pocítia 460 miliónov eur z Bruselu?

Protesty študentov v uliciach, zhromaždenia odborárov pred parlamentom či tvrdé vyjednávania na koaličných radách. Reformy z Plánu obnovy sa nerodili ľahko. Vládnej koalícii sa aj napriek všetkému podarilo splniť prvých 14 míľnikov Plánu obnovy, ktorý nám otvoril dvere k skoro pol miliarde eur z Bruselu. V piatok doobeda sa premiér Eduard Heger (OĽaNO) spolu s ministrami a štátnymi tajomníkmi stretli na bratislavskom hrade, kde v sále federácie spolu oficiálne Európski úniu požiadali o prvú platbu z Plánu obnovy vo výške takmer 460 miliónov eur.

Celý článok nájdete tu.

Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Neplatíte v rubľoch? Odpájame vás, odkázal v utorok večer Poľsku a Bulharsku ruský plynárenský gigant Gazprom a do rána im zatvoril kohútiky. Správa zalarmovala celú úniu a burzová cena plynu v EÚ vyletela nahor o 24 percent. „Putin naznačuje celej EÚ, že je pripravený splniť vyhrážky o zastavení plynu, ktoré nám povedal začiatkom mesiaca, keď vydal dekrét o platení v rubľoch. Testuje teraz reakcie trhu, a hlavne jednotlivých krajín EÚ a hlavných odberateľov,” myslí si energoexpert Karel Hirman. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) preto v stredu zvolal mimoriadnu konferenciu.

Celý článok nájdete tu.

kalinak  treger Čítajte viac Kaliňák zo ZMOS-u: Matovič nám chce brať ďalšie peniaze, ešte aby nebol lístok na MHD drahší ako jazda taxíkom

Blíži sa tretia vlna zdražovania potravín, hore pôjdu o 5 až 10 percent. Jedlo sa rodí na poli a v maštaliach, nie v reťazcoch

Ceny potravín strmo rastú a budú ešte drahšie každým dňom vojny na Ukrajine, ktorej koniec nevidno. Hrozí, že od leta zdražie štvorica základných potravinových produktov od 5 do 10 percent. Ide o mlieko a mliečne výrobky, chlieb, rožky a vôbec celý pekárenský sortiment, k tomu rastlinné oleje a napokon bravčové mäso.

Celý článok nájdete tu.

Štefan Holý Čítajte viac Koniec čiernych stavieb či zrýchlená výstavba bytov a domov? Kollárov minister sľubuje veľké zmeny

Dôchodcovia poslali odkaz vláde

Vláda sa pri navrhovaní pomoci súvisiacej so zdražovaním otočila chrbtom všetkým seniorom. V tlačovej správe to uviedla Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS). Kabinet pri zdražovaní podľa JDS ignoruje ústavné a sociálne práva seniorov a z chudobných seniorov robí žobrákov. Zástupkyňa JDS Valéria Pokorná tvrdí, že význam pre túto vládu majú iba tí občania Slovenska, ktorí vytvárajú ekonomické hodnoty. JDS bude preto pokračovať v protestných zhromaždeniach.

Celý článok nájdete tu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Dôchodcovia #vojna na Ukrajine #top 5 správ