Reformy sme splnili, peniaze sú na ceste. V ktorých oblastiach ľudia najviac pocítia 460 miliónov eur z Bruselu?

Protesty študentov v uliciach, zhromaždenia odborárov pred parlamentom či tvrdé vyjednávania na koaličných radách. Reformy z Plánu obnovy sa nerodili ľahko.

29.04.2022 09:56 , aktualizované: 13:59
278433324 515154150309585 3558736289408768086 n Foto:
Premiér Eduard Heger (OĽaNO)
debata (21)

Vládnej koalícii sa aj napriek všetkému podarilo splniť prvých 14 míľnikov Plánu obnovy, ktorý nám otvoril dvere k skoro pol miliarde eur z Bruselu. V piatok doobeda sa premiér Eduard Heger (OĽaNO) spolu s ministrami a štátnymi tajomníkmi stretli na bratislavskom hrade, kde v sále federácie spolu oficiálne Európski úniu požiadali o prvú platbu z Plánu obnovy vo výške takmer 460 miliónov eur.

„Chceme Slovensko dostať do formy a preto potrebujeme reformy," povedal Heger. Okrem realizácie reforiem bude podľa neho dôležité aj to, ako následne využijeme peniaze, ktoré k nám z Bruselu budú prichádzať. Tie majú slúžiť na kvalitnejšie služby pre občanov. Premiér pripomenul napríklad oblasť vzdelávanie, infraštruktúry, modernizácie nemocníc a zatepľovania rodinných domov. Osoh reforiem by tak mali pocítiť ľudia aj na vlastnej koži.

VIDEO: Oficiálne sme požiadali o prvú platbu z plánu bnovy

Video

Čo sa zmení pre ľudí

V oblasti školstva sa podarilo presadiť reformu vysokých škôl a reformu Slovenskej akadémie vied. Bola to práve reforma vysokých škôl, ktorá sa u študentov nestretla s pochopením. Kvôli jej presadzovaniu dokonca protestovali v bratislavských uliciach. Napokon sa ju podarilo ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) pretlačiť v parlamente. „V rámci novely vysokoškolského zákona prioritne zavádzame skrátenie externého štúdia, funkčných miest pre docentov a profesorov, aby študenti nemuseli chodiť do zahraničia, ale zažili zahraničných profesorov aj na Slovensku,“ povedal minister školstva. „Začíname proces spájania vysokých škôl do väčších celkov,“ dodal.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Šebo z Plánu obnovy: Treba priznať, že keď budete chcieť ísť do dôchodku skoro, penzia bude nízka. Radšej pracujte

Ďalším splnením míľnikom je reforma súdnej mapy, o ktorej forme sa bojovalo do posledných chvíľ. „Som veľmi rada, že reforma súdov urobila bodku pri tejto žiadosti o platbu,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Koliková. Reforma napríklad prinesie občanom nové správne súdy. „Vytvárame správne súdy, aby človek, ktorý sa súdi so štátom, mal čo najskôr rozhodnutie a rozhodoval o tom sudca, ktorý sa v tejto téme vyzná,“ dodala ministerka.

Premiér Eduard Heger a členovia jeho vlády (OĽaNO) Foto: Ivan Majerský
278591101 718428072737549 1039134674148990302 n Premiér Eduard Heger a členovia jeho vlády (OĽaNO)

Z plánu obnovy pôjde na rozvoj cyklodopravy 105 miliónov eur, doteraz najviac v tejto oblasti. Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) priblížil, že práve otvárajú prvú výzvu na možnosť čerpať prvých 35 miliónov eur z tohto balíka. „Oprávnenými žiadateľmi sú mestá, obce, vyššie územné celky, združenia miest a obcí," povedal. Samosprávy tak budú mať peniaze na to, aby pre svojich obyvateľov stavali cyklistické chodníky v ich oblasti. Druhým splneným míľnikom je investičný plán projektov železničnej dopravy. Viac ako 500 miliónov eur pôjde z Plánu obnovy práve na rozvoj železničnej dopravy ako ekologického a nízkoemisného druhu rozvoja dopravy.

Rezort minister Milana Mikulca (OĽaNO) sa pričinil o to, aby bol splnený míľnik v oblasti modernizácie polície posilnenia boja proti zločinu. Splneným míľnikom z dielne rezortu financií sú výdavkové limity. V jednoduchosti ide o bič proti bezbrehému míňaniu peňazí na ministerstvách. Šéfovia rezortov by tak mali mať obmedzený priestor pri výdavkoch a nemohli by len tak míňať peniaze, čo by malo prispieť k lepšej udržateľnosti verejných financií. „Ide o najdôležitejšiu reformu verejných financií za posledných 20 rokov,“ povedal štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík. Podľa neho, ak by sme tento nástroj mali už v roku 2012, tak by sme mali na krízu vytvorenú rezervu takmer 10 miliárd eur. Aj preto chcú posunúť výdavkové limity do ústavného zákona, aby ich nebolo možné jednoducho zrušiť.

Ministerstvo hospodárstva sa usiluje o čo najväčšie využitie obnoviteľných zdrojov energie. Pre navýšenie kapacít bolo treba uvoľniť obmedzenie technických kapacít pre prenos elektriny v rámci elektrizačnej sústavy na Slovensku. Práve to bol splnený míľnik rezortu hospodárstva. Pripravil tiež výzvu na podporu zariadení na obnoviteľné zdroje energie. Výzva spustená v najbližších dňoch a žiadatelia budú môcť požiadať o financie pre zariadenia na obnoviteľné zdroje. „Celkovo na túto výzvu bude vyčlenených 56 miliónov eur,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Ďalších 47 miliónov bude vyčlenených v ďalšej výzve. Celkovo očakávame, že z obnoviteľných zdrojov na Slovensku pribudne 120 megawattov, ktoré významne prispejú k energetickej bezpečnosti.

Posledným splneným míľnikom je plán informatizácie verejnej správy. „Jeden z takých populárnych projektov je školenie seniorov. Ide o to vyškoliť seniorov a dostať ich do digitálneho sveta. Po tomto projekte budeme mať viac ako 170 tisíc vyškolených seniorov. Naviac štát každému z nich venuje tablet, aby ho mohli využívať,“ povedal štátny tajomník Dušan Velič z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie

Päť hlavných priorít

Slovensko môže čerpať z Plánu obnovy približne 6,6 miliardy eur na päť hlavných priorít. Je to zelená ekonomika, lepšie zdravie, efektívna verejná správa a digitalizácia, kvalitné vzdelávanie a veda, výskum, inovácie. Platí pravidlo, že ak chceme peniaze, musíme splniť aj reformy, ku ktorým sme sa zaviazali.

Slovensko sa tak oficiálne zaviazalo k naplneniu vopred určených míľnikov a cieľov. V prípade zdržania alebo nesplnenia jedného míľnika je ohrozené podanie celej žiadosti o platbu. Dôležité je ešte pripomenúť, že preskupovanie jednotlivých míľnikov a cieľov medzi žiadosťami o platbu nie je možné. Základným predpokladom predloženia žiadosti o platbu je splnenie všetkých dohodnutých míľnikov a cieľov. Národná implementačná koordinačná autorita (NIKA) pravidelne vyhodnocuje plnenie míľnikov a cieľov z časového i obsahového hľadiska. Na webe zverejňuje toto hodnotenie formou semafora.

Splnené míľniky v bodoch:

  • Uvoľnenie obmedzení technických kapacít pre prenos elektriny v rámci elektrizačnej sústavy SR
  • Investičný plán projektov železničnej infraštruktúry
  • Zverejnenie metodiky výberu, prípravy a realizácie projektov pre cyklistickú dopravu
  • Reforma systému riadenia vysokých škôl
  • Začiatok spájania vysokých škôl do väčších celkov
  • Reforma Slovenskej akadémie vied (SAV)
  • Stratégia internacionalizácie vysokých škôl
  • Súbor právnych predpisov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdneho systému
  • Definícia novej súdnej mapy
  • Realizácia organizačných zmien polície za účelom zvýšenia efektívnosti odhaľovania a vyšetrovania trestnej činnosti a odhaľovanie korupcie
  • Vytvorenie Národnej implementačnej a koordinačnej autority – Audit a kontrola: legislatíva
  • RRP Repository System: informácie na monitorovanie implementácie RRP
  • Národná koncepcia informatizácie verejnej správy (NKIVS) 2021–2030
  • Zavedenie výdavkových stropov v zákone č. 523/2004 o rozpočtových pravidlách

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #Plán obnovy a odolnosti