Kaliňák zo ZMOS-u: Matovič nám chce brať ďalšie peniaze, ešte aby nebol lístok na MHD drahší ako jazda taxíkom

Sme v situácii, keď štát musí mestám a obciam pomáhať, a nie im ešte ubližovať tým, že im zoberie časť peňazí, tvrdí v rozhovore pre denník Pravda Michal Kaliňák, ktorý je ústredným riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

29.04.2022 13:34
kalinak  treger Foto:
Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ ZMOS, Branislav Tréger, predseda ZMOS.
debata (1)

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prišiel s nápadom pomôcť rodinám zvýšením daňového bonusu. Ako vnímate to, že by samosprávy mohli kvôli zvýšeniu daňového bonusu prísť o časť príjmov?

Samosprávy majú dnes vážne existenčné problémy. Štát prišiel s predstavou, že ľudí bude sanovať tým, že bude brať peniaze mestám a obciam. Akoby nikto nechápal, že mestá a obce zabezpečujú pre ľudí verejné služby. Sme v situácii, keď štát musí mestám a obciam pomáhať, a nie im ešte ubližovať tým, že im zoberie časť peňazí cez zvýšenie daňového bonusu či presadenie daňovo-odvodovej reformy, čo je ďalších 200 miliónov eur.

osvetlenie, žiarovka, dobré bývanie, Čítajte viac Samosprávy majú problém s dodávateľmi energií, nevedia ich obstarať

Samosprávy sa aj z dôvodu zdražovania môžu dostať do problémov…

Sme svedkami 300-percentného nárastu cien energií a keď malé obce, ktoré boli manažérsky úspešné, vracajú projekty, lebo kvôli nárastu cien nie sú schopné ich realizovať. Zároveň sme svedkami toho, kedy samosprávy musia doplácať neverejným školám a 100-eurové poplatky neverejným sociálnym zariadeniam. Toto všetko samosprávy tlačí k ekonomickej priepasti. Tým, že sa im nepomáha, sa automaticky vytvára tlak na obmedzovanie verejných služieb pre obyvateľov.

Ovplyvní to služby samospráv? Akým spôsobom?

Samosprávy pôjdu do útlmu z hľadiska znižovania modernizačného dlhu, teda investícií do opravy či rekonštrukcií. Pôjdu do útlmu z hľadiska verejných investícií. A zároveň aj v kontexte nárastu cien energií to budú musieť premietnuť do ekonomických oprávnených nákladov. Teda do poplatkov od materských a základných škôl až po zariadenia sociálnych služieb. Nemáme ďaleko od toho, že lístok na mestskú hromadnú dopravu by mohol byť drahší ako jazda taxíkom.

Budete žiadať od rezortu financií nejaké kompenzácie a prebiehajú už rokovania?

Budeme požadovať kompenzácie vo viacerých oblastiach. ZMOS minulý týždeň vo štvrtok a piatok aj pod tlakom toho vývoja schválil mimoriadny snem, ktorý bude 18. mája. Za viac ako 30-ročnú históriu ZMOS-u sme mali mimoriadny snem len raz, a to bolo v roku 2011, ktorý sa týkal odmietnutia daňového mixu Ivana Mikloša. To odmietnutie bolo dobré, lebo samosprávy by každý rok prichádzali o 780 až 830 miliónov eur.

dôchodok, penzia, dôchodcovia, penzisti Čítajte viac Na Slovensku druhý pilier funguje dodnes, v Čechách neuspel

Aké kroky teraz podniknete?

Aj pod tlakom týchto skúseností ideme do mimoriadneho snemu, ktorý si bude želať mimoriadny signál ku vláde a je to aj reakcia na to, že vláda od ignorovala požiadavky nášho protestného zhromaždenia, ktoré bolo 2. februára v Bratislave pred Úradom vlády.

Čo to teda znamená?

Vláda nevyhovela našim požiadavkám a podcenila sociálny dialóg a my sa dozvedáme veci z tlačových konferencií alebo zo statusov na sociálnych sieťach, kde každá ďalšia informácia znamená odkrajovanie z peňazí miest a obcí. Otvorene musíme povedať, že drvivá väčšina samospráv má dnes, aj pod tlakom tohto vývoja, postavené rozpočty na vode. Na sneme starostovia a primátori prijmú konkrétne kroky, akými spôsobmi začať komunikovať s vládou, ktorá podcenila sociálny dialóg. Pre samosprávy prichádza bod zlomu, od ktorého k priepasti už skutočne nie je ďaleko. A toto nemôžeme jednoducho dopustiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #samosprávy #samospráva miest a obcí