Zopakuje sa scenár z minulého roka? Do predčasného dôchodku budú ľudia utekať aj teraz, oplatí sa im to, tvrdí odborník

Desiatky miliónov eur navyše a poriadne problémy pre firmy. Reč je o masívnych odchodoch ľudí do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Firmy v tejto súvislosti koncom minulého roka hovorili o možnom kolapse vo viacerých sektoroch. Upozorňovali napríklad na to, že nebude dostatok šoférov, ktorí nás odvezú do školy či práce, alebo pekárov, ktorí nám na pulty obchodov pripravujú čerstvé pečivo. Zopakuje sa podobný scenár aj tento rok?

08.04.2024 05:00
debata (21)
Minister Erik Tomáš hovorí o predčasných dôchodkoch
Video
Zdroj: TV Pravda

Platí totiž, že hoci po novom roku problém s veľkým počtom žiadostí o odchod do predčasného dôchodku utíchol, vyhrané ešte nemáme. „Druhú vlnu odchodov očakávame až ku koncu roka, lebo ľudia chcú byť čo možno najbližšie k dosiahnutiu riadneho dôchodkového veku, aby sa im predčasné dôchodky penalizovali čo najmenej," priblížil nedávno pre Pravdu minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas). Šéf rezortu práce zároveň naznačil, že s konkrétnym riešením by vláda mohla prísť už v priebehu apríla.

Legislatívne riešenie problému tak zatiaľ chýba. Čísla z prvých dvoch mesiacov tohto roka, z ktorých sú dáta k dispozícii, však ukazujú, že aktuálny stav je alarmujúci. Údaje Sociálnej poisťovne prezrádzajú, že v priebehu januára a februára tohto roka pribudlo viac ako 12 200 nových predčasných dôchodcov. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023 ide o výrazne vyššie čísla. V januári minulého roka poisťovňa priznala len 962 a vo februári 2 052 nových predčasných dôchodkov.

Erik Tomáš Čítajte viac Veľká analýza 13. dôchodkov: pomôžu štyrom rodinám z desiatich

O nemalom náraste počtu predčasných dôchodcov hovoria aj ich celkové počty. V decembri minulého roka ich bolo evidovaných vyše 15 400 a vo februári tohto roka už išlo o viac ako 23-tisíc ľudí. Za týmto výrazným skokom, ktorý firmám spôsobil problém v podobe masívneho odlivu zamestnancov, stojí zmena v možnosti odchodu do predčasného dôchodku, s ktorou prišiel ešte exminister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (vtedy Sme rodina). Do 1. januára minulého roka totiž platilo, že človek mohol do predčasnej penzie odísť len dva roky pred tým, ako dovŕšil riadny dôchodkový vek, a mal za sebou aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia. Po tomto termíne ľuďom pribudla aj ďalšia možnosť, ktorú sa rozhodli využiť masy pracujúcich – odísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch.

Trend je pritom jasný. Zatiaľ čo za prvé dva mesiace tohto roka Sociálna poisťovňa priznala vyše 6 900 klasických starobných dôchodkov, čo je takmer o polovicu menej ako tých predčasných, v roku 2023 boli čísla iné. Do klasického starobného dôchodku odišlo v januári a vo februári minulého roka o 3-tisíc ľudí viac ako do predčasnej penzie.

Nemalé peniaze navyše

Podľa analytikov budú predčasné penzie ľudí lákať aj tento rok. Odborník na sociálne zabezpečenie a bývalý minister práce z rokov 2010 až 2012 Jozef Mihál potvrdil, že požiadať o predčasný dôchodok ešte v tomto roku bude výhodnejšie, ako čakať na rok 2025.

dôchodca, peniaze Čítajte viac Také vysoké dôchodky si nemôžeme dovoliť. Napriek tomu sa na štát spoliehajú aj dnešní mladí ľudia, ukázal prieskum

Dôvodom podľa neho je, že pri výpočte dôchodku v roku 2024 sa použije aktuálna dôchodková hodnota, ktorá je platná pre tento rok (17,77 eura), a suma penzie bude tiež okamžite valorizovaná o 14,5 percenta. „Pri výpočte dôchodku až v roku 2025 sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná pre rok 2025, ktorá bude odhadom vyššia najviac o 10 percent. Pretože 14,5 percenta je viac ako 10 percent, vyplýva z toho, že výhodnejšie bude požiadať o dôchodok už v roku 2024," priblížil pre Pravdu Mihál.

Pre ľudí bude toto rozhodnutie výhodnejšie aj napriek penalizácii. Zákon totiž určuje, že za každý mesiac, ktorý človek odíde do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch ešte pred riadnym vekom odchodu do dôchodku, sa suma jeho penzie zníži o 0,3 percenta. Ľudia tak môžu prísť o nemalú časť svojej penzie.

Už začiatok tohto roka ukázal, že zvoliť si takýto postup sa napriek tomu dôchodcom oplatilo. Zatiaľ čo priemerná výška predčasného starobného dôchodku bola vo februári 750 eur, pri riadnom dôchodku to bolo len niečo vyše 670 eur. Predčasní penzisti tak dostávajú priemerne takmer o 80 eur mesačne viac. Len na pripomenutie, dôchodcovia tieto peniaze dostávajú v čistom, keďže na Slovensku sa dôchodky nezdaňujú.

Masívne odchody do predčasného dôchodku tak zabolia aj štátnu kasu. Len za január a február tohto roka totiž na ne Sociálna poisťovňa vynaložila viac ako 56 miliónov eur. Len o niečo vyššiu sumu, 61 miliónov eur, pritom na tento typ dôchodku poisťovňa minulý rok vynaložila za prvých šesť mesiacov dokopy.

Za celý rok 2023 bola predčasným dôchodcom vyplatená suma prevyšujúca 144 miliónov eur a už teraz je jasné, že na konci tohto roka pôjde o oveľa vyššiu sumu.

A to nie je všetko. Vláda penzistom sľubuje, že tento rok im v decembri navyše vyplatí aj 13. dôchodok vo výške 600 eur. Tieto peniaze dostanú všetci starobní dôchodcovia, samozrejme, vrátane tých predčasných. Štátnu kasu by „plný" trinásty dôchodok mal podľa ministra Tomáša stáť tento rok 829 miliónov eur a v najbližších rokoch, s tým, ako bude počet penzistov rásť, sa dokonca dostaneme cez miliardu eur.

Existuje riešenie?

Napriek tomu, že na oficiálne riešenie problému s masívnymi odchodmi do predčasnej penzie z dielne ministerstva práce ešte čakáme, odborníci už hovoria, aká by mohla byť „cesta von". Koncom minulého roka totiž najväčšie vrásky spôsobovalo firmám to, že žiadateľ o predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch nemôže byť v čase podávania svojej žiadosti zamestnaný.

Erik Tomáš Čítajte viac Kabinet schválil plné trináste dôchodky. Budú ešte vyššie, kto má nárok na stovky eur?

Ak teda chce človek odísť do predčasnej penzie, musí podľa aktuálnej legislatívy najskôr podať v práci výpoveď. „Časť ľudí si neuvedomuje aj isté nevýhody, ktoré z predčasného dôchodku plynú. Predčasný dôchodca – na rozdiel od riadneho – nemôže pracovať a ak podniká, musí si zrušiť živnosť. Ak by pracoval, nárok na penziu mu zanikne,“ vysvetlil pre Pravdu už skôr finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

V praxi to znamenalo, že pre zamestnávateľa bolo náročné nájsť v krátkom čase za skúseného zamestnanca kvalifikovanú náhradu. Aj to patrilo medzi dôvody, pre ktoré firmy v decembri minulého roka hovorili o možnom kolapse vo viacerých sektoroch. Na ilustráciu, napríklad koncom minulého roka sa pre predčasný odchod do penzie rozhodlo 8 až 9 percent šoférov autobusov a kamiónov. Masívne odchody do dôchodku sa okrem šoférov týkali aj pekárov či hydinárov.

Podľa Mihála však teraz podobný scenár nehrozí. „Nemyslím si, že to povedie ku kolapsu nejakých zamestnávateľov, tí sa určite poučili z toho, čo sa dialo koncom roka 2023, a urobili opatrenia, aby zvýšený počet žiadateľov o predčasné dôchodky nemal negatívny vplyv na ich podnikanie," predikuje expert na sociálne zabezpečenie.

Odborník tiež zdôraznil, že časť ľudí, ktorí v roku 2023 požiadali o predčasný dôchodok, už medzitým dosiahla alebo čoskoro dosiahne riadny dôchodkový vek. Keďže „riadni" starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení, znamená to, sa môžu vrátiť k svojim bývalým zamestnávateľom alebo sa môžu zamestnať v inej firme a zaplniť tak chýbajúce miesta na trhu práce.

Erik Tomáš Čítajte viac Dve veľké dávky aj vyššie penzie. Aké zmeny čakajú dôchodcov v roku 2024?

Aj napriek tomu, že by sa pre predčasný dôchodok mohli aj tento rok rozhodnúť tisíce ľudí naprieč celým trhom práce, si Mihál nemyslí, že by sa pravidlá pre odchod do predčasnej penzie mali sprísňovať. Navrhuje však, aby sa zjednotili pravidlá penalizácie za dni, ktoré ľuďom chýbajú do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku podľa tabuliek. Konkrétne hovorí o odpočítavaní 0,5 percenta z dôchodku za každých 30 dní, ktoré človeku do tohto dátumu chýbajú. Tak to je teraz nastavené pri „klasických" predčasných dôchodkoch – teda pri odchode do penzie dva roky pred dosiahnutím riadneho dôchodkového veku.

Cestou by mohlo byť aj zrušenie zákazu pracovať popri poberaní predčasnej starobnej penzie. „Ak by sa zrušilo toto dnes už nezmyselné a prežité opatrenie, mohli by poberatelia predčasných dôchodkov zostať na svojich pracovných miestach, zamestnávateľom by to nespôsobovalo žiadne problémy a do verejných rozpočtov by prúdili dane a odvody z príjmov pracujúcich predčasných starobných dôchodcov," uzatvoril Mihál.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dôchodky #Erik Tomáš