Veľká analýza 13. dôchodkov: pomôžu štyrom rodinám z desiatich

Trináste dôchodky v novej výške, ktorú presadila súčasná koalícia, zvýšia celoročné príjmy zhruba štyroch rodín z desiatich. Ukázala to analýza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Analytici sa pozreli na to, aký bude dosah opatrenia na celú spoločnosť. Vychádzajú z predpokladu, že vyššie trináste dôchodky budú mať vplyv aj na iných členov rodiny, v ktorej poberatelia vyšších trinástych dôchodkov žijú.

19.02.2024 05:00
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (285)

Trináste dôchodky sa stali predvolebnou témou a práve v roku 2024 štát prvýkrát vyplatí trináste dôchodky vo výške priemerného dôchodku. Do roku 2024 štát vyplácal vianočný príspevok vo výške od 50 do 300 eur. Výška príspevku sa znižovala v závislosti od toho, aký vysoký bol dôchodok poberateľa. Čím vyšší dôchodok poberateľ má, tým nižší príspevok od štátu v závere roka dostal.

Štvrtá vláda Roberta Fica (Smer) tento mechanizmus úplne zrušila a každý poberateľ dostane trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Pre každý druh dôchodku, teda napríklad starobný, vdovský, vdovecký či invalidný, štát určí vlastný priemer. Pripomeňme, že výška 13. dôchodku pre akúkoľvek kategóriu dôchodku je minimálne 300 eur. Aj preto majú trináste dôchodky na rôzne druhy rodín rozdielny dosah.

Minister Kamenický: 18 konsolidačných opatrení
Video
Ladislav Kamenický, minister financií / Zdroj: ta3

„Vplyvom navrhovaného opatrenia by v roku 2024 disponibilné príjmy vzrástli 43 percentám rodín žijúcich na Slovensku, v ktorých žije spoločne zhruba 1,9 milióna osôb. Išlo by o tie rodiny, v ktorých aspoň jeden člen v spoločnej domácnosti je poberateľom akéhokoľvek dôchodku. Vplyv opatrenia na príjmovú distribúciu rodín v populácii preto závisí najmä od počtu rodín s dôchodcami v jednotlivých príjmových kategóriách,“ upozorňuje RRZ.

Je prirodzené, že v mladých rodinách s malými deťmi bude poberateľov trinástych dôchodkov typicky menej. V týchto rodinách sa môžu nachádzať napríklad poberatelia trinástych invalidných dôchodkov.

Najchudobnejším a ani najbohatším nepomôžu

Analýza RRZ ukázala, že opatrenie míňa najchudobnejšie rodiny a takisto tie najbohatšie. V kategórii rodín s disponibilným príjmom do 397 eur mesačne sa celoročné príjmy zdvihnú len 27 percentám domácností a priemerne stúpnu len o 23 eur. V kategórii rodín s príjmom od 1 602 eur nejaký nárast príjmu pocíti len 15 percent rodín a ich celoročné príjmy stúpnu priemerne o 73 eur.

Analýza RRZ ukázala, že zvýšenie trinástych dôchodkov viac cieli na rodiny s príjmom v strede spektra. V rodinách, ktoré môžu počítať so sumou od 863 eur do 973 eur mesačne, pocítia nárast celoročných príjmov priemerne o 320 eur ročne. Rodiny s príjmom od 764 do 863 si polepšia priemerne o 316 eur ročne. Tieto dve skupiny pocítia vplyv zavedenia trinásteho dôchodku v novej podobe najvýraznejšie. Zároveň platí, že v oboch príjmových kategóriách si polepší zhruba polovica rodín.

Robert Fico Čítajte viac Fico chce vyriešiť nájomné byty. Kollárove sľuby o lacnom bývaní zostali iba na papieri

Vo väčšine príjmových skupín sa príjmy rodín zvýšia o sto eur a viac, výnimkou sú práve len skupiny rodín, ktoré sú na oboch koncoch príjmového spektra. „Najnižšej príjmovej skupine rodín vzrastie disponibilný príjem priemerne o 23 eur, teda najmenej, čo je dôsledkom najmä nízkeho podielu rodín so starobnými dôchodcami v tejto príjmovej kategórii (5 %), pričom pre poberateľov iných typov dôchodkov (22 %) je zvýšenie trinásteho dôchodku obvykle výrazne nižšie,“ upozorňuje RRZ.

Analytici tiež prepočítali, že trináste dôchodky nie sú silný nástroj boja proti riziku chudoby. V skupine rodín s poberateľmi starobných dôchodkov by zavedením opatrenia miera rizika chudoby podľa RRZ poklesla o 0,3 percentu­álneho bodu z úrovne 12,1 percenta.

V rodinách s inými ako starobnými dôchodcami by miera rizika chudoby štatisticky dokonca vzrástla takmer o 0,63 percen­tuálneho bodu z úrovne 24,2 percenta. Dôvodom je to, že ich príjem sa zvyšuje pomalšie ako mediánový príjem, a teda aj relatívna hranica chudoby.

peňaženka, peniaze, hotovosť Čítajte viac Štát domácnosti pred zdražovaním dokázal ochrániť, no cez záchrannú sieť prepadli najmä tí najslabší

Trináste dôchodky, samozrejme, nie sú zadarmo

RRZ sa tiež pozrela na to, koľko trináste dôchodky stoja. Podľa odhadu RRZ v porovnaní so scenárom nezmenených politík by schválenie navrhovanej zmeny prispelo k zvýšeniu deficitu verejných financií o 0,38 percenta HDP v roku 2024. To znamená sumu 481 miliónov eur. Jej negatívny vplyv na verejné financie by pritom do roku 2027 narástol na 0,47 percenta HDP, čo je 698 miliónov eur.

Dosah vyšších trinástych dôchodkov na verejné financie je však zložitejší a má ďalšie efekty. To, že vláda rozdáva vyššie trináste dôchodky, znamená, že ľudia budú mať viac peňazí a budú nakupovať viac tovarov a služieb. Štát tak získa viac napríklad na dani z pridanej hodnoty (DPH). Výnos DPH sa podľa RRZ zvýši medzi rokmi 2024 a 2027 o 64 až 84 miliónov eur.

Zároveň tiež platí, že Slovensko si musí požičať viac peňazí na medzinárodných finančných trhoch. To je opäť negatívum pre verejné financie.

„Prijatie opatrenia by v dôsledku prehĺbenia deficitu verejných financií znamenalo vyššiu potrebu emisií nového dlhu, čo by prispelo ku vyšším úrokovým nákladom o 3 až 66 miliónov eur od roku 2024 do roku 2027. To by zároveň viedlo k zvýšeniu dlhu verejnej správy o 1,55 percenta HDP do roku 2027,“ upozorňuje RRZ.

© Autorské práva vyhradené

285 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #trináste dôchodky