Fico chce vyriešiť nájomné byty. Kollárove sľuby o lacnom bývaní zostali iba na papieri

Nájomné bývanie s podporou štátu je stále v nedohľadne. Sľub o 25-tisíc nájomných bytoch ročne je iba na papieri. Pravdou totiž je, že takmer po štyroch rokoch od momentu, keď sa hnutie Sme rodina dostalo k moci, nestojí ani jeden nájomný byt. Existuje rámec, podľa ktorého by tie byty mali vznikať, ozvali sa prví investori, ktorí sa na fungovanie systému sťažujú a udial sa tiež jeden presun – agendu štátom podporovaného bývania už nemá pod palcom priamo Úrad vlády, tento horúci zemiak má teraz v rukách minister dopravy Jozef Ráž.

11.02.2024 05:00
debata (105)
IDE O PENIAZE - Reality v roku 2023
Video
Hosťom relácie Ide o peniaze je Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. / Zdroj: TV Pravda

Nájomné bývanie s podporou štátu mal pod kontrolou podpredseda vlády pre legislatívu a nominant Sme rodina Štefan Holý. Túto pozíciu vytvorila koaličná vláda pod vedením hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. V nasledujúcej vláde ostal tento post neobsadený a po zmenách v kompetenčnom zákone sa Úrad vlády tejto témy zbavuje úplne a posúva ju na ministerstvo dopravy. Rezort sa vyhýba otázkam o tom, kedy by mohli byť prvé byty hotové, prípadne kedy by sa mohli prvý nájomníci sťahovať. Aktuálne je totiž skutočne ťažké povedať, kedy budú nájomné byty stáť a kedy sa budú môcť do nich prví nájomníci sťahovať.

Isté je len to, že žiadne sťahovanie sa zatiaľ nechystá. Slovensko nemá zelenú na to, aby mohlo program nájomného bývania, tak, ako ho navrhla súčasná opozícia, spustiť. Stále totiž nie je jasné, či štát môže poskytnúť podporu developerom tak, ako im ju sľubuje. Najnovšie vo videu na Facebooku vyhlásil premiér Robert Fico (Smer), že chce túto tému vyriešiť vo vláde. „Vo februári prijme vláda aj definitívne riešenie v téme nájomného bývania. Absolvoval som v tomto duchu veľmi konštruktívne prípravné stretnutia,“ povedal Fico. Vláda ale o ďalších detailoch nehovorí. Úrad vlády na otázky denníka Pravda do uzávierky článku neodpovedal.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Čo sa oplatí? Predávať, kupovať alebo čakať? Vysvetľuje expert na bývanie

Prečítajte si najdôležitejšie otázky a odpovede okolo nájomného bývania s podporou štátu.

Kedy bude štát odovzdávať nájomné byty?

To zatiaľ nie je jasné. Štát nezačal budovať bytový fond, pretože program ešte oficiálne nezačal. Štát byty získa buď zaradením existujúcich bytových jednotiek do programu nájomného bývania, významná časť nájomných bytov vznikne výstavbou. Štát na prvé tisíce bytov má zmluvy s dvoma investormi, no program nájomného bývania s podporou štátu ešte vôbec nezačal.

Prečo program nájomného bývania nezačal?

Slovensko potrebuje na spustenie programu súhlas Európskej komisie. Súčasťou zvýhodnenia investorov totiž je to, že na postavené byty si môžu uplatniť nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty. „Zníženou sadzbou DPH sa sleduje dosiahnutie dostupného nájomného, ktoré by malo byť o dvadsať až tridsať percent nižšie v porovnaní s komerčným nájmom,“ vysvetľuje Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania.

Európska komisia program nájomného bývania vo forme, v akej je navrhnutý, považuje za štátnu pomoc. Teraz skúma, či má Slovensko dobré dôvody na to, aby investorom poskytla napríklad výhodu vo forme priaznivejšieho zdaňovania.

Aké je stanovisko Európskej komisie?

<A>Zatiaľ nie je známe. Na stanovisko aktuálne čaká ministerstvo dopravy. „V zmysle kompetenčného zákona prešla agenda štátom podporovaného nájomného bývania spod kompetencie Úradu vlády a ministerstva financií do pôsobnosti ministerstva dopravy od 1. februára 2024. Potvrdzujeme, že komunikáciu s Európskou komisiou sme už nadviazali,“ hovorí rezort dopravy.

kalendár, peniaze, hotovosť Čítajte viac Štvrť milióna eur k dôchodku navyše? Dá sa to, ale nemôžete otáľať

Kedy sa očakáva stanovisko Európskej komisie?

To takisto nie je jasné. Pôvodné očakávania hovorili o tom, že stanovisko Európskej komisie bude známe ešte v minulom roku. To sa, samozrejme, nepotvrdilo. Spustenie programu štátom podporovaného nájomného bývania sa tak naďalej odsúva. „Pôvodné očakávanie bolo, že to bude v októbri, no proces posudzovania je náročný a počet úradníkov venujúcich sa tejto notifikácii je v Európskej komisii poddimenzovaný. Vzhľadom na to sa proces pravdepodobne natiahne do prvého kvartálu budúceho roku,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda ešte koncom minulého roka Martin Galo, riaditeľ úseku nehnuteľností spoločnosti Kooperativa poisťovňa. Táto poisťovňa je jedným z potvrdených investorov do štátnych nájomných bytov.

„Skôr ako neprebehne posúdenie v Európskej komisii, nemôžeme pristúpiť k ďalším krokom potrebným na spustenie celého ekosystému. S Európskou komisiou neustále komunikujeme. Hneď ako budeme mať záverečné stanovisko Európskej komisie, budeme o tom informovať,“ povedala Jana Jurčišinová z Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Prehľad cien bytov po celom Slovensku. Niekde klesli za rok o tisícky eur, niekde aj o viac

Platí teda, že štát nájomné bývanie len pripravuje. „Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania pokračuje v procese prípravy nájomných bytov. V tomto čase dolaďujeme interné procesy a systém, kde bude prebiehať najmä výber bytov. S investormi sme v neustálom kontakte,“ dodáva Jurčišinová. Podľa pôvodných sľubov hnutia Sme rodina malo byť v tejto chvíli dostupných najmenej 75-tisíc nájomných bytov a ďalšie tisíce bytov mali byť prinajhoršom pred odovzdaním. Presne o tempe výstavby na úrovni 25-tisíc bytov ročne totiž hovorili pôvodné predvolebné sľuby hnutia. Už vtedy predseda hnutia Boris Kollár a ďalší členovia strany čelili kritike okolo toho, že tieto sľuby nie sú reálne.

Vzhľadom na to, že investori v rámci programu štátom podporovaného nájomného bývania nestavajú, verejný sektor byty takmer nestavia. Od januára do konca septembra minulého roka bolo dokončených 153 bytov vo vlastníctve verejného sektora, takže štát skutočne čaká na to, kým výstavbu začnú investori, s ktorými sú podpísané zmluvy.

Koľko bytov vznikne?

V krajine chýba zhruba 200-tisíc nájomných bytov. Štát má zmluvy na niekoľko tisícok bytov. „Spolu za jeden a pol miliardy eur by mohlo byť postavených 9-tisíc nájomných bytov pre nižšiu a strednú príjmovú skupinu obyvateľov,“ poznamenala Agentúra štátom podporovaného bývania k prvej fáze výstavby bytov. Ďalšie byty môže štát relatívne ľahko získať tak, že sa do systému zapoja existujúce byty.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #nájomné byty #nájomné bývanie