Tisíce ľudí utekajú z práce do dôchodku. Penzie sa im zvýšia o vyše 20 percent, chcú byť v zdraví s vnúčatami

Tisíce ľudí ročne odchádzajú do dôchodku skôr, ako určuje zákonom nastavený automat. Prispievajú k tomu aj legislatívne zmeny, ktoré od 1. januára tohto roka umožňujú ľuďom odchod do predčasnej starobnej penzie po 40 odpracovaných rokoch. Dlhodobo pritom platí, že na Slovensku je jedno z najhorších pracovných prostredí v rámci Európskej únie a v zdraví sa dožívame priemerne iba 57 rokov. Predčasný dôchodok sa tak môže stať doslova „únikovým plánom“.

27.10.2023 05:00
debata (80)
Zmeny v II. pilieri
Video
Zdroj: TV Pravda

Počty žiadateľov o predčasný dôchodok dali zabrať aj rezervačnému systému Sociálnej poisťovne. Situácia je rôzna v závislosti od regiónu, v ktorom si potenciálny nový starobný dôchodca podáva žiadosť. „Je možné, že v pobočkách v hlavnom meste a v krajských mestách môže byť väčšia výzva získať voľný termín než v menších regiónoch,“ uviedol v tejto súvislosti hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Napriek tomu zdôraznil, že Sociálna poisťovňa sa musí zo zákona zaoberať každou jednou takouto žiadosťou.

Kým za prvých deväť mesiacov minulého roka požiadalo o predčasnú penziu takmer 10-tisíc ľudí, v tomto roku to už bolo vyše 15-tisíc ľudí. Je to nárast o vyše polovice.

Dôvodov, prečo si toľko ľudí vyberá predčasný dôchodok, je viacero. Azda hlavným je to, že po dvojnásobnej valorizácii v tomto roku narastie dávka dokopy o vyše 22 percent. Ak by o predčasnú penziu požiadal človek až na budúci rok, zvýšila by sa mu iba o vyše 14 percent. Kým vlani bol novopriznaný dôchodok 550 eur, v súčasnosti je to až o dvesto eur viac.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

No všetkých, ktorí sa preň rozhodnú, spája ten hlavný dôvod – užiť si naplno v zdraví svoju rodinu. Rovnako to vidí aj čitateľka Daniela, ktorá má pred šesťdesiatkou. „Chcem sa v zdraví dožiť dôchodku, aby som sa mohla venovať vnúčatám, a tak pomohla mladým, pokiaľ mám ešte sily a zdravý rozum,“ hovorí. Je si vedomá, že pri odchode do penzie skôr, ako káže automat, ju čaká nižší dôchodok. Oddych v kruhu rodiny prebíja aj hodnotu peňazí. „My sme generácia, ktorá sa poriadne narobila. Preto je to aj za cenu nižšej penzie,“ dodala.

Skorší odchod do dôchodku si svoju daň vypýta práve na peňaženke budúceho penzistu. Platí totiž, že výška dôchodku sa bude krátiť o 0,3 percenta za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku. „V tomto prípade je pokuta 0,3 percenta za každých začatých 30 dní pred dovŕšením dôchodkového veku. Dokopy je to krátenie o 3,9 percenta za prvý rok,“ hovorí pre Pravdu odborník na dôchodky Ján Šebo.

Kedy môžete ísť do predčasného dôchodku?

  1. V prvom prípade môžete podať žiadosť o predčasný starobný dôchodok dva roky pred dosiahnutím penzijného veku, ktorý určuje automat. Musíte však splniť podmienku minimálne 15 odpracovaných rokov. Výsledná výška dôchodku však bude nižšia ako v prípade, keby ste nastúpili na dôchodok v riadnom termíne. Platí pritom, že za každý skorší mesiac odchodu do dôchodku prídete o 0,5 percenta zo sumy dôchodku. V praxi to znamená, že ak do dôchodku pôjdete rok pred riadnou penziou, prídete o 6,5 percenta a dva roky budú znamenať stratu 12,5 percenta z dôchodku. V hre sú aj iné podmienky, ktoré pri tomto prípade odchodu do dôchodku musíte splniť. V prvom rade nesmiete byť zamestnaný a v čase podávania žiadosti nemôžete pracovať ani na dohodu s odvodovou úľavou. Suma predčasnej penzie musí po odpočítaní „trestu“ za skorší odchod do dôchodku dosiahnuť minimálne 375,10 eura mesačne.
  2. Druhou možnosťou je požiadať o odchod do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Do tohto času sa ale nezarátava napríklad doba štúdia či prípadné obdobie nezamestnanosti. Podobne ako v predchádzajúcom prípade, aj pri tejto možnosti bude konečná výška predčasnej penzie nižšia. Tentoraz však o 0,3 percenta za každý mesiac skoršieho odchodu do penzie. Ak do penzie pôjde človek v 58 rokoch, jeho dôchodok bude nižší o 21,6 percenta. Žiadateľ o tento druh dôchodku nesmie byť v čase žiadosti zamestnaný. Suma predčasnej penzie musí po odpočítaní „trestu“ za skorší odchod do dôchodku dosiahnuť minimálnu sumu 375,10 eura mesačne.

Zákon pred novelizáciou umožňoval odchod do predčasného dôchodku najskôr dva roky pred dôchodkovým vekom a s 15 rokmi dôchodkového poistenia. Po novom sa tak okruh ľudí, ktorí sa môžu pre predčasnú penziu rozhodnúť, značne rozšíril. „Nová podmienka otvorila cestu k predčasnému dôchodku aj mladším ľuďom ako 61-ročným, oficiálny vek odchodu je v tomto roku 63 rokov,“ priblížil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Ľudia si chcú užiť rodinu v zdraví

Z nedávneho prieskumu agentúry Focus vyplýva, že viac ako polovica ekonomicky aktívnych respondentov plánuje ísť do predčasného dôchodku alebo chce ísť do dôchodku výrazne skôr, ako určuje zákon. Zhodne po 46 percent účastníkov prieskumu tiež uvádza, že sa chcú na dôchodku venovať svojim deťom či vnúčatám a rovnako aj záľubám, na ktoré počas pracovného života nemali čas. Veľká časť z nich, až 31 percent, sa chce starať o svoj dom či záhradku a 23 percent by chcelo cestovať a spoznávať svet.

dôchodca, peniaze Čítajte viac Tretina Slovákov sa obáva seniorského veku. Máme takmer rovnaký strach o svoje dôchodky ako Gréci

Na stole sú však aj pragmatickejšie vysvetlenia, prečo sa ľudia rozhodujú pre predčasný dôchodok. „Aktuálne môže byť tento nárast spôsobený aj zmenou vládnej garnitúry, keď pri takýchto zmenách je reálna obava, že sa podmienky nastavenia dôchodkov môžu meniť, a to motivuje ľudí využiť aktuálne platné nastavenie,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Partners Investments Maroš Ovčarik.

Jozef Mihál, ktorý vo vláde Ivety Radičovej pôsobil ako minister práce za SaS a odborník na dôchodky, vidí hneď tri dôvody, pre ktoré sa oplatí žiadať o dôchodok už v tomto roku. „Vo všeobecnosti je výhodnejšie požiadať o akýkoľvek dôchodok v roku 2023 než v roku 2024. A to pre vysokú valorizáciu, ktorá sa vzťahuje na dôchodky priznané počas roka 2023 a ktorá ,prebíja’ očakávaný nárast dôchodkovej hodnoty platnej pre rok 2024,“ vysvetlil odborník pre Pravdu.

Ďalším dôvodom je podľa neho spomínaná možnosť odchodu do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, čo označuje za relatívne výhodné rozhodnutie. A napokon, podobne Ovčarik, aj Mihál hovorí o obavách zo zmien, s ktorými v tejto oblasti môže prísť nastupujúca vláda Roberta Fica. „Ľudia majú zrejme obavy, že nová vláda v roku 2024 zhorší možnosti a parametre výpočtu pri priznávaní dôchodkov,“ zdôraznil analytik.

Búlik v tejto súvislosti pripomína, že za záujmom o predčasné penzie môže stáť aj výhodná dvojnásobná valorizácia, ktorá v tomto roku prebehla, v kombinácii s 13. dôchodkom za rok 2023. Vďaka valorizácii sa tento rok dôchodky zvýšili celkovo o 22,4 percenta. „Vypočítaný predčasný dôchodok sa teda dôchodcom, ktorí oň požiadajú tento rok, okamžite zvýši takmer o štvrtinu. Navyše, ak stihnú požiadať o dôchodok do konca októbra a budú mať v novembri už nárok na vyplatenie penzie, dostanú 13. dôchodok v plnej výške za rok 2023, ako keby boli dôchodcami celý rok,“ sumarizuje Búlik.

Martin Slosiarik Čítajte viac Šéf Focusu Slosiarik o dôchodkoch: Výsledky prieskumu sú alarmujúce, túžba ľudí totálne popiera penzijnú realitu

Medzi ďalšie dôvody, pre ktoré si množstvo ľudí podáva žiadosť o predčasný dôchodok už teraz môže patriť aj to, že ak by si ju podali až na budúci rok, dostanú menej peňazí. V takom prípade sa predčasné dôchodky budú valorizovať iba o 14,5 percenta.

Záujem stúpol o polovicu

Na problém so stúpajúcim počtom ľudí, ktorí odchádzajú do predčasného dôchodku, upozornilo občianske združenie Dáta bez pátosu. Analytici pôsobiaci v združení tvrdia, že za prvých deväť mesiacov odišlo do dôchodku 15-tisíc ľudí, čo predstavuje nárast o 50 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. V tejto súvislosti tiež pripomínajú, že priemerný novopriznaný predčasný starobný dôchodok je na úrovni 750 eur v porovnaní s 550 eurami v minulom roku. Pre doplnenie širšieho kontextu – výška penzie, ktorú dostáva priemerný dôchodca v tomto roku, je takmer 644 eur.

„Kým za obdobie január až september 2022 sme evidovali 9 861 žiadostí o predčasný starobný dôchodok, v rovnakom období tohto roka ich už bolo 15 359,” uviedol presné čísla Kontúr zo Sociálnej poisťovne. Kladne vybavených žiadostí o predčasný starobný dôchodok však bolo medzi januárom a septembrom tohto roka podľa Sociálnej poisťovne 12 170. Toto číslo je vyššie ako za celý rok 2019 či 2021 a porovnateľné s rokmi 2020 a 2022. Treba však zároveň pripomenúť, že do tohtoročných štatistík sa do konca roka zarátajú ešte zvyšné tri mesiace, takže čísla budú zrejme ešte vyššie.

To, že sa tisíce ľudí každý rok rozhodujú pre odchod do predčasného dôchodku, však prináša aj širšie spoločenské problémy. Dáta bez pátosu zdôrazňujú, že títo ľudia chýbajú na svojich pracovných miestach. Platí pritom, že slovenský trh práce je dlhodobo poznačený tým, že firmy nedokážu obsadiť približne 80-tisíc pracovných miest. Medzera sa tak vďaka tomu zväčšuje ešte viac.

dôchodcovia, manželia, dôchodky Čítajte viac Na platy verejných zamestnancov ide viac ako na dôchodky. Analytici radia štátu, ako a kde by sa dalo ušetriť

Okrem ekonomiky však môžu mať problémy aj samotní ľudia, ktorí sa pre tento krok rozhodnú. „Časť ľudí si neuvedomuje aj isté nevýhody, ktoré z predčasného dôchodku plynú. Predčasný dôchodca – na rozdiel od riadneho – nemôže pracovať a ak podniká, musí si zrušiť živnosť. Ak by pracoval, nárok na penziu mu zanikne,“ zhodnotil Búlik aj iné nevýhody tohto rozhodnutia, ktoré by spolu s nižším dôchodkom mohli potenciálnych žiadateľov o predčasnú penziu odradiť.

Kto má nárok na predčasný dôchodok?

Od 1. januára 2023 máte nárok na predčasný starobný dôchodok v prípade, ak ste splnili nasledujúce podmienky:

  • Získali ste aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia,
  • Chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste máte najmenej 40 odpracovaných ro­kov
  • Suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu

Čo sa započítava do odpracovaných rokov?

Do obdobia na získanie predčasného starobného dôchodku sa vám po 40 odpracovaných rokoch započítavajú všetky roky dôchodkového poistenia. Do tohto obdobia sa rátajú aj roky poistenia v cudzine. Do tohto obdobia sa nezapočítava napríklad obdobie štúdia či obdobia nezamestnanosti.

Ako požiadať o predčasný dôchodok?

O dôchodok požiadate v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska, kde príslušný zamestnanec s vami spíše žiadosť o jeho priznanie. Lehota na rozhodnutie o dôchodku je 60 dní a začína plynúť odo dňa spísania žiadosti o dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #predčasný dôchodok #dôchodky