O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

Na čelo Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa postaví nominant strany Hlas Erik Tomáš. Na poste tak nahradí aktuálnu ministerku úradníckej vlády Ľudovíta Ódora Soňu Gaborčákovú, rovnako ako jej predchodcu z bývalej koalície Milana Krajniaka (Sme rodina).

17.10.2023 15:05
debata (46)
Nominácie na ministrov za stranu Hlas.
Video
Zdroj: TV Pravda

Peter Pellegrini, líder strany Hlas, ktorá bude mať na rezorte práce okrem ministra aj jedného štátneho tajomníka, predstavil svojho nominanta ako skúseného odborníka v sociálnej oblasti. „Erik Tomáš sa problematike sociálnych vecí venuje naozaj dlhodobo a systematicky. V poslednom volebnom období bol v parlamente najväčším bojovníkom za vyššie dôchodky," vyhlásil Pellegrini.

Bývalý novinár Tomáš s politikou začínal v strane Smer, na ktorej kandidátke sa v roku 2016 po prvýkrát prekrúžkoval do parlamentu. Do strany však oficiálne vstúpil až v roku 2018 a rýchlo si v jej štruktúrach vybudoval pevné miesto.

Iveta Radičová Čítajte viac Radičovej tím odborníkov pripravil zásadný návrh na zlepšenie dôchodkov a sociálneho systému. Pozrite sa, čo chcú zmeniť

Rozchod s Ficom

Už v tom čase sľuboval, že sa bude zameriavať na „silný sociálny program a strategické riešenia". Vo svojej agende pokračoval aj po tom, čo zo Smeru v roku 2020 odišiel a vstúpil do strany Hlas pod Pellegriniho vedením.

Svoj rozchod s Ficom, ktorému roky predtým robil poradcu aj hovorcu, v tej dobe komentoval ako pokojný a pragmatický, pričom doplnil, že so svojím bývalým šéfom mal dobrý vzťah. Smeru však vyčítal najmä to, že v strane „necítil úprimnú snahu o výraznejšie zmeny", najmä v jej vedení. Zdôraznil, že aj na svojom novom pôsobisku by sa chcel sústreďovať na sociálnu oblasť.

Svoje slová dodržal a v novej strane sa skutočne venoval sociálnym veciam a častej kritike krokov bývalej vlády v tejto oblasti. Kritizoval napríklad Krajniakovu dôchodkovú reformu. Už v roku 2021 varoval pred tým, že zmeny prinesú zánik dôchodkového stropu, čo sa od 1. januára tohto roka stalo realitou.

Čo ho čaká vo funkcii

Ak prezidentka vymenuje Tomáša do funkcie, na jeho novom pôsobisku ho bude čakať viacero náročných výziev. Zrejme tú najväčšiu budú predstavovať dôchodky a samotný dôchodkový systém. Kritici sa zhodujú na tom, že dôchodkový systém je nastavený zle a napríklad podľa analytika Jozefa Mihála sme z „dôchodcov urobili občanov druhej kategórie". Výška dôchodkov sa totiž čoraz viac vzďaľuje rastúcim priemerným mzdám v hospodárstve a problémom je aj stále vysoká miera inflácie, ktorá aj napriek zmierňovaniu neúmerne tlačí na peňaženky dôchodcov.

dôchodcovia, manželia, dôchodky Čítajte viac Na platy verejných zamestnancov ide viac ako na dôchodky. Analytici radia štátu, ako a kde by sa dalo ušetriť

Tomáš zároveň sľúbil, že napriek stavu verejných financií nedôjde k zníženiu životnej úrovni ľudí a ani k okresávaniu sociálnych opatrení. Konkrétne kroky, ktoré k tomuto cieľu majú viest, však nepredstavil.

Expremiérka a sociologička Iveta Radičová zdôrazňuje, že reformy Tomášových predchodcov sociálny systém nezlepšili. Naopak, podľa nej sa sociálna situácia občanov Slovenska zhoršuje stále viac. Ak bude teda nový minister chcieť zachovať sociálny zmier a pomôcť tým najviac odkázaným, bude mať čo robiť.

Navrhovaného ministra práce však neobišli ani kontroverzie. Okrem častého pripomínania vzťahov s jeho bývalým šéfom Ficom, ktoré sú neraz predmetom vtipov, sú na stole aj vážnejšie podozrenia. Nadácia Zastavme korupciu napríklad pripomína, že Tomáš si mal podľa medializovaných informácií od bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho pýtať kompromitujúce materiály na Igora Matoviča. Tie pritom mali podliehať daňovému tajomstvu. Nominant Hlasu však za tento skutok napokon obvinený nebol, čin je totiž už premlčaný.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Hlas #Erik Tomáš #Štvrtá Ficova vláda