Šéf Focusu Slosiarik o dôchodkoch: Výsledky prieskumu sú alarmujúce, túžba ľudí totálne popiera penzijnú realitu

Užívať si vysoký dôchodok čo najdlhšie a v dobrom zdraví je snom väčšiny Slovákov. Čísla sú však neúprosné a ukazujú, že Slovensko v rámci Európskej únie patrí z hľadiska dožitia sa v zdraví po 65. roku života k najhorším krajinám. Priepastný rozdiel je rovnako aj medzi predstavou a realitou. Ideálna predstava penzie je totiž vyššia o viac ako 500 eur v porovnaní so skutočným priemerným dôchodkom.

07.09.2023 16:27
Martin Slosiarik Foto:
Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
debata (74)

Zatiaľ čo suma vysnívaného dôchodku je 1 165 eur, výška toho priemerného v tomto roku je na úrovni 637 eur. To znamená, že Slovákom k ideálu chýba takmer polovica, vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý bol realizovaný pre Nadáciu Partners.

Video
Analytik Maroš Ovčarik hovorí o zmenách v II. pilieri / Zdroj: TV Pravda

Reprezentatívny prieskum, ktorý Focus realizoval na vzorke 1 012 respondentov, ukazuje, že mať dobrý dôchodok a užívať si na ňom si želá viac ako 70 percent z nich. Rovnako platí, že viac ako polovica respondentov by chcela ísť do predčasného dôchodku alebo by chcela ísť do starobného dôchodku aspoň výrazne skôr, ako je riadny termín, ktorý je aktuálne stanovený na 64 rokov.

Michal Ilko, Sociálna poisťovňa Čítajte viac Sociálna poisťovňa prichádza s veľkou novinkou. Povie vám, aký budete dostávať dôchodok a na čo všetko máte nárok

„Tento údaj je svojím spôsobom alarmujúci. Rozumiem, že dáta ukazujú určitú túžbu obyvateľov, tá však úplne popiera dôchodkovú realitu z hľadiska aktuálneho finančného zabezpečenia obyvateľov Slovenska na dôchodok,“ priblížil šéf agentúry Martin Slosiarik.

Vysnívané dôchodky Slovákov

Po akých dôchodkoch túžia Slováci? Prieskum agentúry Focus hovorí, že by chceli mať o 528 eur viac, ako je výška súčasného priemerného dôchodku.

Fotogaléria
Ako si predstavujeme mesačnú výšku ideálneho...
V akom veku chcú ísť Slováci do starobného...
+1Aká je očakávaná výška mesačného dôchodku?

Prieskum rovnako ukazuje, že väčšina ľudí sa pri penziách spolieha na zabezpečenie zo strany štátu. Takmer 80 percent Slovákov pritom podľa vlastných tvrdení vie, že dôchodok, ktorý budú dostávať od štát, im na vysnívanú sumu stačiť nebude. Až 35 percent z respondentov dokonca verí, že budú dostávať nižšie dôchodky, ako dostávajú súčasní penzisti.

Ako si na dôchodok nasporiť

Okrem snahy dosiahnuť na ideálnu výšku dôchodkov však Slovákov trápi aj iný problém. Podľa Eurostatu je na Slovensku vo vekovej kategórii nad 65 rokov ohrozených chudobou 8,1 percenta ľudí. Platí pritom, že hrozba chudoby visí nad 9,5 percenta z celkového počtu dôchodcov. Aj tieto čísla predstavujú dobrý dôvod, prečo sa začať na dôchodok pripravovať čo najskôr.

„Ak chcú mať budúci dôchodcovia slušný a dôstojný dôchodok, potrebujú ho každý mesiac zvýšiť o chýbajúcich 528 eur, čiže mať nasporených približne 70-tisíc eur, ak počítame s priemerným vekom dožitia 15 rokov,“ priblížila v tejto súvislosti Linda Valentín zo spoločnosti Partners Group. Ako sa však k tomuto cieľu dopracovať? Odborníci v prvom rade upozorňujú na to, že v tomto prípade je potrebné svoje peniaze začať investovať včas, ideálne niekoľko desaťročí vopred. Ak máme na finančnú prípravu pred dôchodkom napríklad 30 rokov, investovať by sme mali 10 percent z nášho súčasného príjmu.

dôchodcovia, dôchodky, notebook, laptop, počítač, usmiati dôchodci Čítajte viac Pracujúce deti, nechcete posielať svojim rodičom peniaze na dôchodok? Môžete to zastaviť, čas sa ale kráti

Časť peňazí, ktorú by mal budúci dôchodca mesačne investovať, s pribúdajúcim vekom, samozrejme, stúpa. Ak so sporením začne vo veku 34 rokov, mesačne by si mal zo svojej výplaty začať odkladať 55 eur. Vo veku 44 rokov pri dĺžke sporenia 20 rokov už ide o sumu 128 eur. Vo veku 54 rokov, keď si budúci dôchodca sporí desať rokov, by mal mesačne investovať aspoň 385 eur.

Analytici tiež upozorňujú, že pri investícii odložených peňazí je potrebné spoliehať sa na viacero bezpečných produktov. Ide napríklad o investičné riešenia poskladané z väčšieho počtu cenných papierov.

Pomôcť ľuďom môže aj doplnkové sporenie v treťom pilieri. Tento spôsob sporenia v praxi umožní získať doplnkový príjem v starobe, ktorý môže nemalou sumou prispieť na ceste smerujúcej k ideálnej výške dôchodku, ktorý si bude možné užívať v starobe.

Cestu k dobrovoľnému sporeniu na dôchodok prostredníctvom daňových a fiškálnych stimulov postupne otvára aj štát. Zákon o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte, ktorý by mal do platnosti vstúpiť v januári budúceho roka, umožní dobrovoľné sporenie na dôchodok. To bude možné vďaka dlhodobým sporiacim a investičným produktom, ktoré sú iné ako doplnkové dôchodkové sporenie v rámci tretieho piliera.

Okrem investovania si môžete penziu zvýšiť aj tak, že popri dôchodku budete ďalej pracovať. V prípade zamestnania totiž platí, že vám vzniká povinné dôchodkové poistenie a po skončení práce môžete Sociálnu poisťovňu požiadať o prepočítanie penzie.

Drahý dôchodkový ideál

Dosiahnutie ideálneho cieľa, keď by si mal budúci dôchodca sám nasporiť pred penziou aspoň 67-tisíc eur, počíta s priemerným vekom dožitia na dôchodku, ktorý je na Slovensku 15 rokov. V európskych štatistikách, ktoré ukazujú, v akej zdravotnej kondícii si tieto roky užijeme, sme však spolu s Lotyšskom a Rumunskom na chvoste. Slováci tak priemerne môžu po dovŕšení 65. roku rátať približne s piatimi rokmi života v zdraví.

Zatiaľ čo možnosti na zlepšenie týchto štatistík zostávajú na pleciach štátu a zdravotníckeho systému, naši budúci dôchodcovia sa môžu postarať aspoň o zlepšenie stavu svojich financií. Ak chcú dosiahnuť na svoje vysnívané sumy, budú mať čo robiť. Ešte pred štyrmi rokmi bol ich ideál výrazne nižší. Od roku 2019 totiž zo sumy 925 eur narástol o vyše 25 percent na súčasných 1 165 eur.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Penzia vyššia aj o stovky eur. Sporenie na dôchodok sa od júla výrazne mení. Pozrite si prepočty

„Tento nárast pravdepodobne v sebe zahŕňa pociťované zvyšovanie životných nákladov od jari 2022, ktoré sa takto premietlo aj do zvýšenia predstáv o výške ideálneho dôchodku,“ vysvetľuje v tejto súvislosti Slosiarik.

Zvýšenie nastalo aj v kategórii očakávanej výšky starobného dôchodku na aktuálnych 865 eur. V roku 2019 to pritom bolo o 153 eur menej. Sociológ si tento nárast vysvetľuje pravidelnými a mimoriadnymi valorizáciami dôchodkov zo strany štátu. Pripomína totiž, že správanie výraznej väčšiny obyvateľov Slovenska sa v súvislosti s finančným zabezpečením na dôchodok v priebehu posledných rokov nezmenilo.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodky #výška dôchodkov