Ukážte cenníky a ako ste zarobili. Saková pripravuje bič na dodávateľov elektriny a plynu

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) plánuje zmeny v energetike. Chce posilniť právomoci Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a uložiť dodávateľom energií povinnosť zverejňovať a pravidelne aktualizovať cenníky pre takzvaných neregulovaných zákazníkov. Novela reaguje na situáciu, ktorá na Slovensku vznikla počas nedávnej energetickej krízy a po nej.

14.03.2024 05:00
SR MH ceny energie 2024 BAX Foto: ,
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k predstaveniu návrhov na stabilizáciu cien energií v roku 2024 v Bratislave 6. decembra 2023. Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia.
debata (63)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Regulované ceny energií sa týkajú napríklad domácností, medzi neregulovaných zákazníkov patria firmy, štát a aj samosprávy. Rezortu hospodárstva sa nepáči, ako sa v dôsledku energetickej krízy správali dodávatelia energií pri tvorbe cien. Práve preto ministerstvo v súčasnosti chystá novelu, ktorá má dodávateľov prinútiť pravidelne aktualizovať svoje ceny a tieto cenníky zverejňovať.

Odborník na energie: Pomoc pre domácnosti nastavili štedro, na firmy sa zabudlo
Video
Zdroj: TV Pravda

Toto riešenie má zabrániť tomu, aby neregulovaní odberatelia platili vysoké ceny energií aj napriek tomu, že ceny na trhoch sú už omnoho nižšie. Neregulovaní odberatelia mohli za jednu megawatthodinu zaplatiť napríklad počas minulého roka aj päťsto eur, hoci cena na trhu bola zhruba štvrtinová. Vysoké ceny energií môžu v konečnom dôsledku predražovať tovary a služby, lebo energie sú súčasťou výrobných nákladov, ktoré napríklad podnikatelia zohľadňujú v cenách svojich výrobkov a služieb. Tie zase nakupujú bežní občania, ktorých sa tieto zmeny môžu dotknúť.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Nové sumy dávok na rok 2025. Pozrite sa, o koľko stúpne tá vaša

Návrh ministerky Sakovej ešte neschválila ani vláda, ani parlament. Veľkú časť schvaľovacieho procesu má ministerstvo preto ešte pred sebou. Zatiaľ je hotové iba skrátené pripomienkové konanie k návrhu. Rezort hospodárstva predbežne počíta s tým, že nové pravidlá by mali byť účinné od 1. júla tohto roku. Denník Pravda prináša najdôležitejšie informácie o energetickej novele.

Prečo sa ministerstvo zaoberá cenníkmi dodávateľov?

Problém je v tom, že tvorba cien u dodávateľov nereaguje dostatočne na pohyby cien elektriny na trhu. Napriek tomu, že ceny na svetových trhoch klesli, neregulované subjekty platili naďalej vysoké ceny. Za to energetické firmy kritizovalo aj bývalé vedenie ÚRSO, ktoré vykonalo medzi štyrmi najväčšími dodávateľmi prieskum. Ten ukázal, pokles cien na trhu sa výrazne nepremietol do cien neregulovaných zákazníkov.

„Zverejnené cenníky pre neregulovaných odberateľov sú u viacerých veľkých, ako aj niektorých malých dodávateľov nezmenené od začiatku roka 2023, a to aj napriek zásadným poklesom trhových cien elektriny a plynu v období od začiatku roku 2023,“ upozornil regulátor pod vedením bývalého predsedu Andreja Jurisa, ktorého tam nominoval Richard Sulík (SaS). Keď už aj boli niektoré cenníky upravené, neboli podľa regulátora upravené dostatočne. Práve toto má novela riešiť.

peňaženka, peniaze, bankovky, euro Čítajte viac Z EÚ prichádzajú nové pravidlá o platoch. Ženy si budú vedieť skontrolovať, či zarábajú rovnako ako muži

Čo má novela zmeniť?

Saková predstavila novelu štyroch zákonov. Výsledkom má byť posilnenie postavenia ÚRSO. Novela napríklad počíta s tým, že dozor nebude vykonávať Slovenská obchodná inšpekcia, ale práve regulačný úrad. Tak bude môcť práve on rozhodovať o sankciách, teda ukladať pokuty.

Zmeny pri výkone dozoru môžu byť podľa analytika dobrý krok. „Ministerstvo hospodárstva navrhuje pridať ÚRSO viacero kompetencií, ale netreba zabúdať ani na jeho finančné posilnenie. Regulačný úrad totiž potrebuje zaplatiť kvalitných ľudí, keďže má kompetentne rozhodovať o nákladoch celej spoločnosti vrátane firiem či domácností. Pozitívom návrhu by mohol byť prechod štátneho dozoru v energetike zo Slovenskej obchodnej inšpekcie na regulačný orgán, ale aj schvaľovanie podmienok výberových konaní na obstaranie podporných služieb. Tie totiž majú značný vplyv na hospodárenie prevádzkovateľa prenosovej sústavy a následne vstupujú i do cien elektriny,“ hovorí Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Súčasťou zmien je práve aj to, že dodávatelia majú zverejňovať svoje cenníky pre neregulované subjekty. „Samozrejme, pre koncových odberateľov bude výhodné aj zavedenie povinnosti dodávateľov energií na zverejňovanie ich cenníkov, aby si dokázali jednoduchšie porovnať ceny. Predpokladom ich pozitívneho vplyvu je samozrejme aktivita neregulovaného segmentu odberateľov pri zmene dodávateľa energie,“ dodáva Badida.

Peter Krutil, Čítajte viac Dá sa očakávať pokles cien hypoték? Pozrite sa, čo na to hovorí riaditeľ najväčšej slovenskej banky

Navyše, novela počíta s tým, že dodávatelia budú transparentne informovať o výške oprávnených nákladov, ktoré vstupujú do cien pre zákazníkov. Mali by tak jasne ukázať aj to, ako tvoria zisk.

Ako novelu vnímajú hráči na trhu?

V rámci medzirezortného pripomienkového konania, hoci bolo skrátené, prišli viaceré pripomienky. Jednotlivé subjekty, ktorých sa novely týkajú, sa obávajú, že prijatá novela negatívne ovplyvní ich podnikanie.

To sa týka aj povinnosti zverejňovať cenníky. „Nezverejňovanie cenníkov dodávky elektriny pre neregulovaný segment je dlhodobo bežnou praxou v oblasti podnikania s dodávkou elektriny či plynu. K tomuto segmentu odberateľov dodávatelia pristupujú individuálne a snažia sa im prostredníctvom rôznych cenových ponúk alebo kampaní ponúkať produkty a služby, ktoré v čo najväčšej miere zohľadňujú charakter ich spotreby. Veľká časť týchto odberateľov sú subjekty povinné verejne obstarávať, a teda ich cena je stanovená ako výsledok verejnej súťaže,“ upozorňuje Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Bič na ministrov ostáva v šuplíku, poslanci limit na prílišné míňanie neschválili

Dotknutí hráči na trhu so zmenami nesúhlasia, čo sa aj dalo očakávať. Východoslovenská energetika dokonca hovorí, že spoločnosti prestanú nakupovať energiu vopred. Radšej si nechajú otvorenú pozíciu, „ktorá v časoch nárastu cien a znížením likvidity na trhu môže mať za dôsledok nedostatok energie na dodávku koncovým odberateľom“.

Za problematické dotknuté firmy považujú aj ustanovenie, podľa ktorého majú informovať o svojich nákladoch. „Požiadavka na zverejňovanie informácií o skutočných nákladoch na zabezpečenie dodávky elektriny a dodávky plynu je podľa nášho názoru neprimeraná a zasahuje do práva na ochranu obchodného tajomstva dodávateľa,“ napísala v rámci pripomienkového konania Asociácia výrobcov elektriny zo slnka. Západoslovenská energetika v tomto prípade takisto nesúhlasí a navrhuje, aby zostala v platnosti pôvodná úprava. Tá hovorí o tom, že sa majú zohľadňovať predpokladané náklady.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #novela #Denisa Saková