Aký bude 13. dôchodok a rodičovský bonus po novom? Vysvetľuje to minister práce Tomáš

Trináste dôchodky vo výške 600 eur pre starobných dôchodcov, de facto zrušenie rodičovského dôchodku po predchodcovi Milanovi Krajniakovi a dilema, či dať dve percentá z daní rodičom, alebo mimovládkam. To sú ohlásené zmeny z dielne nového ministra práce Erika Tomáša z Hlasu, ktoré oznámil ihneď po nástupe do funkcie. Konflikty chcú riešiť za zatvorenými dverami, nie hádkami na Facebooku. „Ľudia chcú vidieť výkon, ľudia chcú vidieť ťah na bránu. A keď to nezvládneme, tak dostaneme podobné vysvedčenie ako pán Matovič,“ povedal Tomáš.

14.11.2023 13:31
ide o pravdu, erik tomas, Erik Tomáš Foto:
Minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas).
debata
Minister práce Erik Tomáš hovorí o svojich prioritách
Video
Zdroj: TV Pravda

V rozhovore vysvetľuje svoje ohlásené zmeny, ale aj to, ako sa pozerá na druhý pilier, kde je nasporených vyše 13 miliárd eur a skoro 1,9 milióna sporiteľov. „Vrátime sa k tomu, aby minimálna mzda bola 60 percent priemernej mzdy. Ideme sa pozrieť aj na nové nastavenie životného minima. Nie je možné, aby bolo životné minimum nastavené tak ako teraz, lebo vôbec nepokrýva bazálne požiadavky ľudí,“ tvrdí Tomáš.

Neprešiel ešte ani mesiac, a už máte na krku spor v podstate s celým mimovládnym sektorom. Zotrváte vo svojich postojoch ohľadne asignácie dvoch percent z daní alebo ste pripravený na nejaký kompromis na základe reakcií, ktoré prišli?

Pokiaľ ide o 13. dôchodok pre seniorov vo výške 600 eur, neuhnem ani o milimeter. Trvám na všetkých krokoch, ktoré som v súvislosti s týmto 13. dôchodkom urobil. Na tretí sektor som žiaden útok nespustil, len som naplnil literu ústavy, ktorú schválila predchádzajúca garnitúra. Ja som veľmi transparentne a otvorene povedal, že pokiaľ nechcem zruinovať verejné financie, tak potrebujem čo najviac peňazí na 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku získať vo vlastnom rezorte. Preto som využil to, že ústava schválená predchádzajúcou garnitúrou dáva možnosti, ako rodičovský dôchodok, ktorý bol uvedený do praxe pánom Krajniakom, vyplácať rodičom a seniorom.

Jedna cesta bola cez sociálne odvody. Touto cestou už nechceme ísť, pretože sme získali 320 miliónov do nášho 13. dôchodku, ktorý je omnoho vyšší. Viete dobre, že celkový objem peňazí je 800 miliónov eur. A potom druhá cesta, ktorú ponúka ústava, je cestou dane. My sme sa vybrali cestou asignácie dvoch percent z daní z príjmov fyzických osôb. Čo som také zlé urobil, že rozširujem okruh poberateľov dvoch percent o rodičov, o seniorov? To je niečo zlé? Chcem ľuďom umožniť slobodne sa rozhodnúť, či to dajú nejakej mimovládnej organizácii, alebo svojmu rodičovi.

Na tom nič zlé určite nie je, a stojím si preto za všetkými svojimi krokmi. A chcem pripomenúť, že ja som bol kritik zavádzania rodičovského dôchodku. A nielen ja, ale aj poslanci strán Hlas a Smer. Boli sme proti tomu, aby rodičovský dôchodok bol v ústave, pretože diskriminuje pomerne veľkú časť seniorov. Tých, ktorí nemajú deti, ktorí majú zdravotne ťažko postihnuté deti a podobne. Politici, ktorí teraz kričia, napríklad OĽaNO, po novom Slovensko, alebo Saska, tak tí hlasovali za to, aby rodičovský dôchodok bol v ústave.

Erik Tomáš Čítajte viac Vyše 600 eur ako trinásty dôchodok nedostanú všetci. Mnoho penzistov čakajú výrazne nižšie sumy

Keď sa pýtate, čo ste komu spravili – beriete niekomu peniaze, pretože de facto rušíte rodičovský bonus. To je veľmi jednoduché.

Komu beriem? Len hovorím, že ľudia sa majú slobodne rozhodnúť, či prispejú mimovládnej organizácii, alebo svojmu rodičovi. Považujem to za búrku v pohári vody, kvôli tomu, že ak by došlo k nejakému výpadku príjmov mimovládnych organizácií, tak to bude najskôr až v máji alebo júni 2025. Máme rok a pol na to, aby sme našli riešenie. A môžem tu rovno vyhlásiť, že riešenie hľadáme. Nie je to žiaden útok na mimovládny sektor.

Už som mal sedenie na ministerstve financií, náš štátny tajomník na ministerstve práce Braňo Ondruš má ďalšie rokovania. Tu vôbec nešlo o to, aby sme poškodili mimovládne organizácie. Myslím tie mimovládne organizácie, ktoré sa starajú o deti, ktoré sa starajú o invalidných ľudí, ktoré sa starajú o seniorov alebo športové kluby, školské nadácie. Bol som pripravený povedať, že pokiaľ by v roku 2025 vznikli nejaké straty týmto mimovládnym združeniam, tak sme pripravení cez kompenzačné schémy peniažky poslať. Ešte raz chcem upokojiť sektor dvomi vetami: Po prvé, nebol to útok, je úplne evidentné, prečo som išiel tou cestou. Musel som rešpektovať ústavu, ktorú predchádzajúca garnitúra schválila. Po druhé, máme rok a pol na to, aby sme tento problém vyriešili. Tu dávam osobnú garanciu ministra práce, že pokiaľ by tým ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú, niečo chýbalo, tak to chýbať nebude. Garantujem, že to dostanú.

Trochu beriete ľuďom slobodu rozhodovania sa, keď im dávate tieto dve možnosti, pretože len jednu z nich si môžu vybrať. Staviate ich pred Sofiinu voľbu. Buď podporia mimovládny sektor alebo to dajú svojim rodičom.

Ako som povedal, neberiem občanom slobodu rozhodnúť sa. Aj teraz je zákonom stanovené, komu môžete venovať dve percentá z daní. Ja len rozširujem okruh poberateľov o rodičov. Slobodné rozhodnutie to bude stále. Uvidíme, či ten stav vôbec nastane, pretože už počúvam ekonomických analytikov, že vôbec nemusí dôjsť k výpadku príjmov. Preto hovorím o búrke v pohári vody.

Mal som na mysli tú druhú fázu – tú budete mimovládkam vykrývať vy. Doteraz to bolo na rozhodnutí občanov, preto im beriete slobodu rozhodnúť sa.

Chcem povedať ľuďom, že ak sa budete v roku 2025 rozhodovať, či to dáte rodičovi, alebo to dáte nejakej dobrej, šľachetnej mimovládnej organizácii, tak budete vedieť, že váš rodič už v decembri 2024, teda pred vaším rozhodnutím, dostane plnohodnotný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, teda viac ako 600 eur, a bude o neho postarané. Takže pokojne, ak ste prispievali športovým klubom, detským organizáciám, charite, pokojne to posielajte.

Pretože 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku je výhodnejší ako doteraz rodičovský dôchodok, plus ten malý 13. dôchodok, ktorý ako sociálnu dávku vyplácame ešte v tomto roku. O seniorov bude postarané, a oni to budú v roku 2025 aj vidieť, že v decembri dostanú 13. dôchodok a toto už bude v zákone zakotvené. To nebude tak, že my budeme každý rok rozhodovať, či 13. dôchodok vo výške priemerného bude, alebo nebude. Mohli sme to urobiť rok pred voľbami, v rámci kampane. No nie, ideme do toho najrýchlejšie, ako sa dá. Čiže nič negatívne som neurobil, a za tým si stojím.

Ja pri senioroch neuhnem ani na milimeter, idem im vyplatiť to, čo strana Hlas-SD sľubovala, a teda 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Mimochodom, za minulý rok boli zisky mimovládnych organizácií z dvoch percent daní vo výške 43 miliónov eur. To je úplné maximum, ktoré mali. Určite sa niektorí ľudia rozhodnú, že to dajú rodičom, niektorí to budú posielať mimovládnym organizáciám. Suma, ktorú by bolo potrebné kompenzovať, bude omnoho nižšia. Preto hovorím, že to nebude pre štát problém.

Keď hovoríte o šľachetných, cnostných neziskovkách, kto to posúdi? Vy budete mať zoznam tých neziskových organizácií, ktoré sú podľa vás šľachetné, cnostné, a potom zoznam tých druhých, ktorým nič nedáte, pretože podľa vás cnostné nie sú?

Ja to jednoducho vysvetlím. Veď vidíme obrázky v televízii, vidíme deti, ktoré potrebujú pomoc, vidíme zdravotne ťažko postihnutých, vidíme, že malé športové kluby žijú z dvoch percent daní. Veľké kluby alebo veľké organizácie majú aj iné príjmy, nielen spomínané dve percentá.

Napríklad združenie Sloboda zvierat?

Áno, samozrejme, že aj tam prispejeme. Ja hovorím o tých druhých a tie sa už aj ozvali. Tie druhé, ktoré sa snažia ovplyvňovať politické dianie na Slovensku. A sú tu také mimovládne organizácie, netvárme sa, že nie. Tí majú štedrých sponzorov v zahraničí. A už sa niektoré aj prihlásili k tomu, že áno, nás sa to netýka, my máme dosť sponzorov, my dve percentá neprijímame.

Ak mi ukazujú tých ľudí v priamom prenose, ktorí sa boja, že v roku 2025 by mohli o nejakú čiastku príjmu z tých 2 % prísť, tak im dávam garanciu, že neprídu ani o cent. Naopak, mojou snahou ako ministra má byť vytváranie schém, štátnych dotácií, aby štát pomáhal týmto ľuďom, a ešte vo väčšom objeme ako sú 2 %. Ešte vám poviem jednu zaujímavosť. Keď by sme hľadali nejaké riešenia tejto témy, ktorá je zatiaľ umelo nafúknutá, viete, koľko ľudí využíva 2 % dane, aby mohlo prispieť? Koľko zo všetkých platcov, ktorí môžu, koľko to je? Len polovica všetkých ľudí, ktorí môžu venovať 2 % dane, to robí.

Čiže je tam ešte obrovský objem peňazí, s ktorým sa dá pracovať, a tam sa tiež vieme pohybovať a hľadať nejaké riešenie. Pretože mimovládne organizácie sa ozvú, len keď im chce niekto siahať na 2 %, ale pritom vidíme, že len polovica z tých peňazí je využívaná.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Všetci seniori si v decembri prilepšia, potvrdil Tomáš. K 13. dôchodku dostanú jednorazový príspevok, suma je už známa

To znamená, že rokovania s mimovládnym sektorom už prebiehajú? Stretnete sa aj vy s predstaviteľmi mimovládneho sektora?

Už môžem potvrdiť jedno stretnutie, na ktorom bol aj splnomocnenec vlády pre tretí sektor a ktoré prebehlo na ministerstve financií, kde sme sa snažili hľadať finančný model, ktorý by vyhovoval. Rokovali sme a pokračujeme, ale opakujem, neustúpim zo svojich krokov, preto, lebo o rok a pol by mohlo dôjsť k potenciálnemu problému. Uvidíme, či vôbec nejaká strata bude, a keď bude, tak to vykompenzujeme. Za rok a pol sa dá nájsť riešenie, dokonca máme tri druhy riešení, môžeme si z nich vybrať. Netreba tlačiť na pílu, netreba ani na mňa vytvárať tlak. Ja určite neuhnem pri 13. dôchodku, ani pri tomto koncepte, ale vieme to urobiť tak, aby napokon tie mimovládne organizácie, ktoré majú šľachetné ciele, sa nemuseli ničoho báť.

Keď bol ministrom financií Ján Počiatek zo Smeru, snažil sa znížiť to percento z dvoch na jedno a videl protitlak mimovládneho sektora, tak to oľutoval, a nakoniec to ponechal tak. Vy zmeny ustojíte?

Áno. Ale viete, v čom je rozdiel? Zatiaľ čo tam bol tlak miest a obcí, aby sa neznížilo to jedno percento, u mňa to bola nevyhnutnosť. Ak som chcel 13. dôchodok dať v tejto architektúre, v akej som sľúbil, musel som rešpektovať ústavu a to, že rodičovský dôchodok je zakomponovaný v ústave. Napriek tomu, že ja rodičovský dôchodok dávam v našom 13. dôchodku, pretože celý objem peňazí, ktorý by dostali v budúcom roku na rodičovský dôchodok, sa už premietne v 13. dôchodku, napriek tomu som musel naplniť tú literu ústavy, aby mali deti ešte možnosť cez dane rodičom prispievať.

Ale ak vznikne nejaká spoločenská dohoda v parlamente, ak tí, ktorí to tam dali – OĽaNO a SaS – budú hovoriť, že poďme zmeniť ústavu, tak nech sa v parlamente vedie diskusia. Ale ja ako minister práce určite nebudem presadzovať zrušenie rodičovského dôchodku, napriek tomu, že už je len prídavkom k 13. dôchodku.

Keď sa rozprávame o progresívnom zdaňovaní, myslíme tým, že bohatší platia viac a chudobnejší menej. Pri tomto 13. dôchodku ste sa rozhodli pre rovnakú sumu pre všetkých – bohatých, aj chudobných. Nemal by byť sociálnejší prístup taký, že chudobnejším dáte viac a bohatším menej?

Nie, to je filozofia prístupu. Keď pán Krajniak hovoril, že treba dávať rodičovský dôchodok a oceniť viac tých ľudí, ktorí vychovávali deti, ale na druhej strane vedel, že diskriminuje tých, ktorí deti nemajú alebo sú zdravotne ťažko postihnuté, to bol jeho ideologický hodnotový prístup. My, za stranu Hlas, alebo celú sociálnu demokraciu vôbec, máme iný prístup. Chceme dať 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku.

Dôležité sú dve veci, že na rozdiel od toho rodičovského dôchodku 13. dôchodok dostane každý dôchodca, dokonca aj invalidi, siroty a podobne. A pokiaľ by ten ich priemerný dôchodok mal klesnúť pod 300 eur, tak neklesne, lebo 300 eur bude minimum. Druhá vec – progresivita – znamená, že dávame rovnakú sumu aj tým vysokopríjmovým, aj tým nízkopríjmovým seniorom, tak tým pádom kombinujeme v 13. dôchodku aj zásluhovosť, ale aj solidaritu.

Pretože keď si zoberiete riadnu valorizáciu dôchodkov, tam ide o percentuálne zvyšovanie, a tam sa tie nožnice medzi nízkopríjmovými a vysokopríjmovými, kvôli tomuto mechanizmu stále rozchádzajú. Tí, ktorí majú vyššie dôchodky, stále pri tej valorizácií dostanú viac ako tí s nižšími dôchodkami. Na to sa tiež treba pozrieť, lebo nie je to úplne najspravodlivejšie. Je tam viacero kritérií, z ktorých potom vieme vychádzať. Pretože ten rozdiel vo výške dôchodkov vznikol predsa už pri nástupe na dôchodok, pri vzniku nároku na dôchodok.

Tí, ktorí odvádzali viac do sociálneho poistenia, majú predsa vyššie dôchodky ako tí, čo menej. Potom je otázka, prečo by sa mala tá medzera medzi nimi neustále zvyšovať. Tam sa ideme na to pozrieť, a je zhoda aj v odbornej obci, že môžeme do mechanizmu valorizácie dať aj iné kritériá ako len percentá. Nehovorím, že pôjde o pevnú sumu, sú tam viaceré kritériá. Môže do toho prísť napríklad priemerná mzda a tak ďalej. Preto chceme dať 13. dôchodok každému rovnako, pretože kombinujeme aj zásluhu, aj solidaritu.

Našli ste peniaze, z ktorých chcete financovať vyplácanie 13. dôchodkov?

My celý rodičovský dôchodok prelejeme do 13. dôchodku. Tak dúfam, že ekonómovia, ktorí to celý čas kritizujú, vidia, že je tu snaha nejakým spôsobom hľadať peniaze v našom rezorte. Ale celkový objem peňazí na náš 13. dôchodok je o 174 miliónov eur vyšší ako súčet súčasného malého 13. dôchodku a rodičovského dôchodku.

To isté platí aj keď si porovnáme náš priemerný mesačný 13. dôchodok, lebo keď ho rozrátame na 12 mesiacov, tak je to 50 eur, a porovnáme to so súčtom priemerného mesačného súčasného 13. malého dôchodku a rodičovského dôchodku, stále je väčšina seniorov vo výhode. Áno, je tu určitá skupina znevýhodnená. To sú tí ľudia, ktorí majú veľa a dobre zarábajúcich detí. No pri rodičovskom dôchodku bola zase veľká skupina seniorov, ktorá bola tiež diskriminovaná, lebo nemajú deti alebo majú zdravotne ťažko postihnuté deti.

Človek, ktorý to bude definitívne posudzovať, bude minister financií Ladislav Kamenický (Smer). Namiesto šetrenia a konsolidácie verejných financií prichádzajú pomerne veľké požiadavky na rozdávanie peňazí.

Ja som mu to chcel týmito krokmi, ktoré možno vyvolali určitú nevôľu v treťom sektore, uľahčiť. Jednoducho som najskôr našiel peniaze vo vlastnom rezorte a potom si pýtam nejaký doplatok. Mohol som pokojne prísť, a povedať, potrebujem 450 miliónov eur. Čo by tu so mnou ekonómovia robili? Alebo druhá vec, keď už sme roky sľubovali ľuďom 13. dôchodok, tak čo by ste so mnou robili, keby sme ten 13. dôchodok nevyplatili. Politici sú volení ľuďmi, a keď sme raz sľúbili 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, je našou povinnosťou ho doručiť.

Erik Tomáš 13. dôchodok BAX Čítajte viac Kde nájde Tomáš peniaze na splnenie sľubu dôchodcom? Minúť stámilióny eur si nemôžeme dovoliť, varuje odborník

Kde sa teraz dá konsolidovať? Zadlžíme sa viac?

Zdrojov je, samozrejme, viac. Nechcem hovoriť za ministra financií Kamenického. Dôležitá vec je, že predseda vlády, keď bol u mňa, ako u prvého, na návšteve rezortu, jasne povedal, že rešpektuje tento záväzok, ktorý najmä strana Hlas stále opakovala. Ale v predchádzajúcich rokoch aj strana Smer hovorila o 13. dôchodku a jednoducho dala pokyn ministrovi financií, a preto je jeho povinnosťou peniaze naň nájsť. Naplníme sľuby o mimoriadnom zdanení bánk, môžeme hovoriť aj o mimoriadnom zdanení obchodných reťazcov alebo, samozrejme, o šetrení na zbrojení. Bude to zahrnuté v rozpočte Sociálnej poisťovne. Tým, že to bude vyplácať Sociálna poisťovňa, bude to prvýkrát riadna dôchodková dávka a nie štátna sociálna dávka.

Spomínate bankový odvod, to sú desiatky miliónov, to nie sú miliardy eur, ktoré sa dajú z neho získať. Ako sa s tým popasuje minister financií?

O bankovom odvode hovorím ako o jednej z možností. Potom je tu aj šetrenie na zbrojení a podobne. Ja nechcem do toho pánovi ministrovi hovoriť. Čo je dôležité je, že politickú podporu 13. dôchodku vyjadril predseda vlády, ktorý bol na rezorte práce ako prvom. Ukázal, že je to priorita a pán Kamenický to bude musieť zvládnuť.

Je možné, že zadlženie nám vzrastie aj na 70 percent?

To už by som nechal na ministra financií. Pevne verím, že som mu uľahčil prácu tým, že som v rámci svojho rezortu našiel podstatnú časť tých peňazí, a pýtam si navyše „len“ 124 miliónov eur.

Dá sa povedať, že predchádzajúcu vládnu garnitúru zničili statusy na sociálnych sieťach. Závan toho sme videli aj v úvode tejto koalície, keď sme zaznamenali isté kontroverzné výroky, či už išlo o Andreja Danka a jeho kritiku smerom k Tomášovi Druckerovi, mimovládnym organizáciám, Zuzane Dolinkovej a povinnému očkovaniu. Alebo Petra Pellegriniho smerom k Ľubošovi Blahovi. Myslíte si, že na koaličnej rade, ktorá sa má začať pravidelne stretávať, to dokážete urovnať a že nebudete robiť podobné chyby ako predchádzajúca vládna garnitúra?

Ja dúfam, že áno. Tie prípady, o ktorých hovoríte, sú naozaj len také závany, nie sú to kľúčové veci. Môžete mať hodnotový spor na nejakej téme, a vtedy je problém, a ja mám pocit, že koaličná zmluva jasne hovorí, že pokiaľ dôjde k vážnejším sporom, tak najprv si to vydiskutujeme vo vnútri, a potom komentujeme na vonok.

Čiže obraz pani prezidentky vo vašej kancelárii naďalej visí a je tam aj vlajka Európskej únie?

Áno. Je to aj vidieť, pretože videá z kancelárie nakrúcam na sociálne siete, aby som pravidelne informoval ľudí o tom, čo robím, a za mnou je aj vlajka Slovenskej republiky, aj Európskej únie. Absolútne podobne ako celá strana Hlas plne podporujeme naše členstvo v Európskej únii.

Takže slovné prekáračky dokážete vyriešiť v rámci koalície?

Nevidím to ako nejaký zásadný problém. Myslím si, že zásadný problém by nastal iba vtedy, keby došlo k veľkej téme a začali by sme sa o tom hádať pred médiami. Toto asi už po tom, čo tu bolo tri a pol roka, ľudia nechcú. Ľudia chcú vidieť výkon, ľudia chcú vidieť ťah na bránu. Jednoducho všetko, čo bolo povedané, by sme mali splniť napriek tomu, že verejné financie naozaj nie sú v dobrom stave. Ale ľudia už chcú profesionálnu vládu. A keď to nezvládneme, tak dostaneme podobné vysvedčenie ako pán Matovič.

Chcete meniť ďalšie veci v dôchodkovom systéme, trebárs v druhom pilieri?

Trojpilierovosť nášho dôchodkového systému je zakotvená v ústave, čiže aj keby niekto chcel rušiť druhý pilier, tak to urobiť nemôže.

Ale môžete znížiť trebárs poplatky v druhom pilieri.

Dá sa s tým niečo robiť, ale ja by som nerád predbiehal, pretože naozaj som sa k tejto téme ešte nemal čas dostať a nerád hovorím nejaké veci dopredu. Aj to, čo sme povedali na tlačovej besede, bolo riadne vydiskutované s odbornými sekciami, so Sociálnou poisťovňou, a po dvoch týždňoch sme sa postavili pred ľudí, pretože sme to potrebovali rýchlo vyriešiť. Ale myslím si, že taká vážna téma ako druhý pilier si vyžaduje veľkú odbornú diskusiu a pokúsime sa prísť s niečím, čo bude mať hlavu a pätu.

Čo bude prioritou v sociálnej oblasti v programovom vyhlásení vlády?

Sme sociálna demokracia, tak prioritou sú štyri skupiny obyvateľstva: seniori, rodiny, pracujúci, a odkázaní ľudia, teda zdravotne ťažko postihnutí a podobne. O to viac ma mrzí, že musím vidieť v súvislosti so mnou obrázky, že sa niekomu ide brať a podobne. Naopak, my ako štát ideme pomáhať odkázaným ľuďom, a na to sa, samozrejme, špeciálne zameriam. Je to aj priorita nášho pána predsedu. Vrátime sa k tomu, aby minimálna mzda bola 60 % priemernej mzdy. Ideme sa pozrieť aj na nové nastavenie životného minima. Nie je možné, aby bolo životné minimum nastavené tak ako teraz, lebo vôbec nepokrýva bazálne požiadavky ľudí. Samozrejme, máme tam toho viac. Chceme sa pozrieť na sektor sociálnych služieb, pretože je podfinancovaný, a vieme dobre, že máme problém s opatrovateľmi.

Znamená to, že v spomínaných oblastiach pridáte ľuďom viac peňazí?

Je mojou povinnosťou ako ministra práce zlepšovať životnú úroveň ľudí, najmä tých, ktorí to naozaj potrebujú. Samozrejme, môžeme zaviesť určitú adresnosť do opatrení, a tak nejaké peniaze ušetriť pre tých, ktorí to potrebujú. Ale predsa ja ako minister práce teraz nemôžem celé štyri roky sedieť a tváriť sa, že nie sú peniaze a nepomôžem vám. Takto to asi nefunguje. Teším sa, že predseda vlády si symbolicky vybral rezort práce, sociálnych vecí a rodiny ako prvý, ktorý navštívil a povedal, že bude výkladnou skriňou, respektíve prioritou aj predsedu vlády. Tak pevne verím, že keď sme sociálnodemokra­tická vláda, tak ak budeme prioritne na niekoho myslieť, tak práve na rezort práce a na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú.

dôchodcovia, manželia, dôchodok Čítajte viac Analytici už vypočítali, koľko budú stáť Ficove sľúbené 13. dôchodky. Kde na to nájde peniaze?

Uvažujete o výmene na pozícii riaditeľa Sociálnej poisťovne? Viackrát ste počas tlačových konferencií k týmto témam spomínali, že to je ešte nominant predchádzajúcej vládnej garnitúry.

Musím povedať, že už som nejaké personálne zmeny urobil. Samozrejme, tou najvýznamnejšou, okrem personálnych zmien na ministerstve práce, bola zmena generálneho riaditeľa Ústredia práce, kde sa teším, že prijal ponuku Peter Ormandy, lebo sú na neho veľmi dobré referencie, a verím, že nesklame. Čo sa týka generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne, zatiaľ veľmi konštruktívne pristupuje k úlohám, ktoré dostáva, a ja sa o tejto personálnej nominácii budem baviť až vtedy, keď to bude téma dňa, ale zatiaľ spolupracujem so súčasným riaditeľom.

Erik Tomáš

Erik Tomáš Foto: Pravda, Robert Hüttner
rokovanie vlády, PVV, Erik Tomáš Erik Tomáš

Pôsobil ako riaditeľ komunikačného oddelenia premiéra Roberta Fica. V rokoch 2016 až 2020 bol poslanec za stranu Smer. Spolu s ďalšími poslancami odišiel zo Smeru do Hlasu. Po voľbách v roku 2023 získal post ministra práce. V rokoch 1999 až 2006 bol redaktorom televízie Markíza. Narodil sa v Humennom. Vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Erik Tomáš #trináste dôchodky