Kde nájde Tomáš peniaze na splnenie sľubu dôchodcom? Minúť stámilióny eur si nemôžeme dovoliť, varuje odborník

Sľubovaného 13. dôchodku v „plnej výške" sa penzisti tento rok nedočkajú. Štvrtá Ficova vláda jeho vyplácanie posunula až na koniec budúceho roka.

11.11.2023 05:00
debata (116)
Minister Tomáš predstavuje 13. dôchodky
Video
Zdroj: Ta3

„Nie je možné už tieto procesy zmeniť,“ argumentuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš z Hlasu. Ešte pred koncom tohto roka však plánuje dôchodcom poslať jednorazový paušálny príspevok, zatiaľ v nespresnenej výške, a na budúci rok chce rovnako paušálne 13. dôchodok vyplatiť všetkým starobným dôchodcom v sume zhruba 606 eur. Čo si o novinách myslí ekonóm a odborník z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster?

Strany súčasnej koalície, najmä Smer a Hlas, sľubovali pred voľbami vyplatenie 13. dôchodku už v tomto roku. To sa však z legislatívnych dôvodov nestane. Koaliční partneri tvrdia, že nestíhajú urobiť zmeny, pretože Sociálna poisťovňa už takzvaný 13. dôchodok v súčasnej výške a nastavení vypláca. Dá sa povedať, že nesplnili svoj sľub voličom?

Nie je to možné takto hodnotiť. Už je november a robiť legislatívne zmeny pred koncom roka je veľmi náročné. Ak by sme šli cez štandardný legislatívny proces, celé by to trvalo aj pol roka. Je však na samotných voličoch, aby si vyhodnotili, do akej miery sú s politikmi, ktorých volili, spokojní.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Rodičovský bonus výrazne zosekajú. Vláda ohlásila tri zásadné zmeny v penziách

Nový minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš zároveň ohlásil, že vláda pracuje na tom, aby v decembri všetci poberatelia dôchodku dostali jednorazový príspevok, v zatiaľ neurčenej výške. Na 13. dôchodok ide tento rok 310 miliónov eur. Čo si myslíte, v akej výške by si to štátna kasa mohla dovoliť?

Štát si nemôže dovoliť ďalšie výdavky. Naše verejné financie sú vo vysokom riziku a tento rok očakávame deficit verejných financií vo výške približne sedem miliárd eur. Pridávať k tomu ďalšie desiatky alebo stovky miliónov eur nie je úplne dobré rozhodnutie.

V súčasnosti je 13. dôchodok nastavený tak, že seniori s vyššími dôchodkami dostávajú menej peňazí a, naopak, tí s nižšími dôchodkami dostávajú vyšší 13. dôchodok. Po novom by však mali dostať všetci rovnakú sumu 600 eur. Čo si myslíte o takejto zmene?

Ide o posun správnym smerom a k tomu, ako je náš dôchodkový systém nastavený. Pri vzorcoch, podľa ktorých sa u nás počítajú dôchodky, je veľmi opatrne vyvážená miera solidarity a zásluhovosti. Už pri výpočte samotného dôchodku vstupuje do hry solidarita, lebo nižšie dôchodky sa zvyšujú. To, že sa vraciame k rovným 13. dôchodkom je čiastočne možné považovať za návrat k rovnováhe medzi solidaritou a zásluhovosťou.

Kvôli 13. dôchodku vo výške 606 eur na budúci rok chce ministerstvo zmeniť spôsob vyplácania rodičovského bonusu. Dieťa bude určovať, či dá svoje dve percentá z daní rodičom, alebo mimovládkam tak, ako doteraz. Ako táto zmena vyplácania rodičovského bonusu vygeneruje v rozpočte 310 miliónov eur, o ktorých hovorí minister práce Tomáš?

Rodičovský bonus je nesystémová dávka, ktorá zvyšuje náklady Sociálnej poisťovne a rovnako aj deficit štátu každý rok o viac ako 300 miliónov eur. Tým, že sa jeho financovanie presunie na asignáciu dane, tak tento deficit, ktorý je súčasťou rozpočtu na tento rok, rovnako ako aj na ďalšie roky, je možné využiť napríklad na 13. dôchodky. Pokiaľ sa len presunú zdroje od mimovládok na dôchodky, tak to nebude mať žiaden vplyv na deficit verejných financií. Pokiaľ sa zvýši počet ľudí, ktorí takýmto spôsobom svoje dve percentá niekomu venujú, tak to zníži príjmy samospráv.

Erik Tomáš Čítajte viac Minister Tomáš ohlásil nové 13. dôchodky. Stovky eur poputujú seniorom, kedy budú vyplatené?

Čo si myslíte? Komu pôjdu tie dve percentá? Obom rodičom alebo len jednému? Otázku smerujem najmä pre rodiny, kde rodičia spolu nežijú, ale obaja sa podieľali na výchove dieťaťa.

Zatiaľ o tom môžeme iba špekulovať. Keď si však ako príklad vezmeme človeka s priemernou mzdou, tak bol rodičovský bonus pre oboch rodičov vo výške približne 36 eur mesačne. V porovnaní s dvoma percentami dane pri niekom, kto zarába priemernú mzdu, bude bonus predstavovať len 39 eur ročne.

Pôsobíte v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá každý rok vypočítava vláde výdavkové limity, teda to, koľko peňazí môže minúť, aby tým neohrozila verejné financie. Na tento rok je to 45 miliárd eur. Zmestia sa nové 13. dôchodky do výdavkových limitov?

Výdavkový limit na budúci rok zatiaľ ešte nie je oficiálne určený. Bude sa však pohybovať okolo 44 až 46 miliárd eur a nové dávky, medzi ktoré budú zaradené aj 13. dôchodky, toho budú súčasťou. Potrebujeme konsolidovať minimálne 600 miliónov eur ročne a ak sa zvyšujú iné výdavky, tak o to viac sa musí konsolidovať inde. Spolu s vyššími 13. dôchodkami bude musieť nájsť vláda úspory niekde inde, aby sa zmestila do výdavkových limitov.

dôchodcovia, manželia, dôchodok Čítajte viac Analytici už vypočítali, koľko budú stáť Ficove sľúbené 13. dôchodky. Kde na to nájde peniaze?

Nemôžu avizované zmeny a nové sociálne opatrenia ohroziť čerpanie 4. žiadosti – tranže peňazí v hodnote jednej miliardy eur z plánu obnovy, keďže je nadviazaná na dôchodkovú reformu? Na žiadosti sa práve horúčkovito pracuje, pretože ide do Bruselu koncom novembra.

V pláne obnovy sme sa zaviazali a už aj splnili zlepšenie udržateľnosti dôchodkového systému. Pokiaľ by sme zaviedli 13. dôchodky, ktoré sú spojené s minimalizáciou rodičovského bonusu, mohlo by to zhoršiť udržateľnosť systému. Z pohľadu plánu obnovy to bude problém. Je potrebné nájsť iné parametre, ako udržať súčasný stav udržateľnosti dôchodkového systému.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Erik Tomáš