Analytici už vypočítali, koľko budú stáť Ficove sľúbené 13. dôchodky. Kde na to nájde peniaze?

Sociálna poisťovňa (SP) nemá príjmy ani rezervy na to, aby vyplatila v novembri tohto roka 13. dôchodky. Ak si vláda budúci rok požičia na ďalšie 13. dôchodky na finančných trhoch, čistý dlh Slovenska bude o 8 - 10 miliárd vyšší, ako je v súčasnosti. Na sociálnej sieti na to upozornila nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu.

30.10.2023 16:52
dôchodcovia, manželia, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

V pondelok informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) o tom, že poberatelia dôchodkov dostanú vyplatený 13. dôchodok v roku 2024 v plnej výške tohto priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. Dáta bez pátosu odhadujú, že ide o približne 570 – 600 eur. Ak si vláda požičia na finančných trhoch, požadované výnosy na slovenských dlhopisoch narastú na päť percent oproti súčasným štyri percentá, za ktoré si vláda požičala.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Fico s Tomášom ohlásili nový sľub. Bonusové dôchodky budú vyššie

Celková suma by tak podľa iniciatívy mala byť 700 miliónov eur pri 1,15 milióna seniorov. Ak by sa pridali aj vdovecké, vdovské, sirotské a invalidné dôchodky, išlo by približne o jednu miliardu eur.

Iniciatíva uviedla, že v októbri dostane SP od vlády financie a v novembri ich vyplatí ako dôchodky. Ak seniori všetky peniaze minú, štátu sa v prvom štvrťroku 2025 vráti približne 15 percent dane z pridanej hodnoty (DPH) naspäť.

„Ide o dekonsolidáciu verejných financií asi v hodnote 0,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), lebo rátať treba len nárast 13. dôchodku oproti tohtoročným 300 miliónom eur,“ dodali Dáta bez pátosu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky