Rodičovský bonus výrazne zosekajú. Vláda ohlásila tri zásadné zmeny v penziách

Sľubovaného 13. dôchodku v „plnej výške" sa penzisti tento rok nedočkajú. Nová vláda na čele s Robertom Ficom (Smer) jeho vyplácanie posunula až na koniec budúceho roka. Dôchodky vo výške priemernej penzie za celý predchádzajúci rok budú stáť štát takmer 800 miliónov eur.

08.11.2023 05:00
debata (261)
Minister Tomáš predstavuje 13. dôchodky
Video
Zdroj: Ta3

Rezort práce chce peniaze získať aj vďaka zmene pri vyplácaní rodičovského bonusu či zo zdrojov Sociálnej poisťovne. Seniori sa však tento rok môžu tešiť aspoň na jednorazový paušálny príspevok, ktorého výška zatiaľ nie je známa.

Tomáš: Seniorom v tomto roku vyplatíme ešte niečo navyše
Video

„Sociálna poisťovňa už v tomto roku nie je schopná doručiť 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku," zdôraznil nový šéf rezortu práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas). Zároveň pripomenul, že od 2. novembra seniorom vyplácajú 13. dôchodok vo výške, ktorú nastavila ešte predchádzajúca vláda Igora Matoviča (Slovensko). Výška tejto dávky je nadviazaná na konkrétnu výšku penzie, ktorú dôchodca poberá.

Na pripomenutie, najnižšia suma 13. dôchodku, ktorý v roku 2023 vyplácajú, dosahuje 50 eur a najvyššia 300 eur. Tento „starý model" vyplácania 13. dôchodkov si vyslúžil značnú kritiku napríklad zo strany Konfederácie odborových zväzov SR.

„Sumy trinástych dôchodkov diferencované v závislosti od výšky dôchodkovej dávky, respektíve úhrnu súm poberaných dôchodkov a životného minima v rozsahu od 300 eur do 50 eur KOZ SR nepovažuje za trinásty dôchodok,“ kritizujú aktuálne nastavenie odborári.

Erik Tomáš Čítajte viac Minister Tomáš ohlásil nové 13. dôchodky. Stovky eur poputujú seniorom, kedy budú vyplatené?

Na budúci rok bude všetko inak. Všetci starobní dôchodcovia koncom roka 2024 po novom dostanú takzvaný vianočný dôchodok v rovnakej výške bez ohľadu na výšku ich penzie. „Kvalifikovaný odhad výšky tohto dôchodku je 606 eur, presná suma však bude známa až v januári," ozrejmil Tomáš. Rezort tiež spresnil, že určujúcim kritériom výšky 13. penzie bude priemerný dôchodok za celý predchádzajúci rok a toto nastavenie bude platiť každý rok.

Vláda myslela aj na ostatných penzistov. Ľudia poberajúci invalidný, vdovský, vdovecký či iný typ dôchodku budú rovnako ako starobní dôchodcovia dostávať 13. dôchodok vo výške priemernej penzie za celý rok, ale v ich prípade zákon zabezpečí minimálnu garantovanú sumu dôchodku.

Tomáš priblížil, že v návrhu zákona sa bude nachádzať poistka, ktorá zabezpečí, že pri týchto typoch dôchodkov neklesne výška 13. dôchodku pod 300 eur. Môže sa totiž stať, že priemerný dôchodok za celý rok pri niektorej z vyplácaných penzií by mohol byť nižší ako táto suma.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Vláda Fica začala napĺňať vyhrážky, že mimovládne organizácie sú pre nich nepriatelia, tvrdí nadácia Zastavme korupciu

Odkiaľ na to štát vezme?

Podľa pôvodných odhadov sa náklady na 13. dôchodok vo výške priemernej penzie mali vyšplhať na 500 miliónov eur za rok. Nový minister financií Ladislav Kamenický (Smer) už skôr informoval, že peniaze na tento účel hľadá. V skutočnosti však bude potrebná ešte vyššia suma. Na takzvanú vianočnú penziu, ktorú chce vláda schváliť už počas prvého štvrťroka 2024, pôjde zo štátneho rozpočtu 799 miliónov eur a rezort práce už vie, kde časť týchto peňazí nájde.

Tomáš sumarizuje, že 310 miliónov eur je už teraz z rozpočtu vyčlenených na pokrytie vyplácania 13. dôchodkov v rámci súčasného systému. Ďalších 315 miliónov by mal štát na tento účel získať zmenou vyplácania rodičovského dôchodku. Ten by mali po novom od 1. januára budúceho roka vyplácať z dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb.

„Päťdesiat miliónov eur našla vo svojom rozpočte Sociálna poisťovňa a na dofinancovanie celej sumy potrebujeme v úvodzovkách už len 124 miliónov eur," pokračoval vo výpočte šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Zatiaľ však nepriblížil, z akých zdrojov by štát mohol tieto peniaze získať. Odborníci však v tejto súvislosti kritizujú, že štát si nemôže dovoliť ďalšie výdavky.

Ekonóm Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť zdôraznil, že verejné financie Slovenska sú vo vysokom riziku a na tento rok očakávajú deficit verejných financií vo výške približne sedem miliárd eur. „Pridávať k tomu ďalšie desiatky alebo stovky miliónov eur vo výdavkoch nie je dobré rozhodnutie," povedal v tejto súvislosti odborník.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac 600-eurový 13. dôchodok čelí kritike ekonómov. Čakali sme, že vláda ako prvé predstaví niečo iné, tvrdí analytik

Zmeny však pre avizovaný jednorazový paušálny príspevok budú ešte drahšie. Príspevok okrem starobných dôchodcov dostanú aj ľudia, ktorí poberajú iný typ dôchodku. Tento doplatok k súčasnému 13. dôchodku pritom bude v paušálnej sume, ktorá bude pre všetkých rovnaká. Napriek tomu, že rezort zatiaľ nepriblížil, akú jednorazovú sumu by mohli dôchodcovia ešte tento rok dostať, Tomáš potvrdil, že peniaze na príspevok potečú ešte z tohtoročného rozpočtu.

Jednou z reálnych možností je bankový odvod, o ktorom predstavitelia koalície dlhodobo hovoria. Podľa premiéra Fica by mohol štát od bánk získať až 500 miliónov eur, ktoré by okrem financovania sumy, ktorá pri 13. dôchodkoch visí vo vzduchu, mohli byť použité napríklad aj na dotovanie hypoték. „Chystáme sa aj na rekordné zisky bánk," potvrdil Fico po nedávnej návšteve na rezorte financií.

Rodičovský dôchodok po novom

Najviac peňazí, z ktorých sa budú 13. dôchodky na budúci rok financovať, by mal štát získať zo zmeny vyplácania rodičovského dôchodku. Tomáš v tomto kontexte pripomenul, že rodičovský bonus je zakotvený v ústave a nie je tak možné ho napríklad zrušiť, po čom viacerí odborníci volajú.

Od budúceho roka však prejde výraznou zmenou a už ho nebudú vyplácať prostredníctvom odvodov tak, ako to bolo doteraz, ale cez časť daní. V praxi to bude vyzerať tak, že dieťa si samo určí, či dve percentá daní z príjmov fyzických osôb odovzdá svojim rodičom, alebo mimovládnym organizáciám tak ako doposiaľ. Minister Tomáš však bližšie nešpecifikoval, ako by sa mali peniaze rodičom vyplácať.

Šuster v tejto súvislosti priblížil, že táto sociálna dávka je nesystémová a rodičovský bonus zvyšuje náklady Sociálnej poisťovne a rovnako aj deficit štátu o viac ako 300 miliónov eur za rok. „Pokiaľ sa zdroje od mimovládok na dôchodky iba presunú, tak to nebude mať žiadny vplyv na deficit verejných financií. Pokiaľ sa zvýši počet ľudí, ktorí takýmto spôsobom svoje percentá daní niekomu venujú, tak to zníži príjmy samospráv. Tie sa budú musieť vysporiadať s výpadkom v príjmoch," povedal pre Pravdu odborník.

Člen rady pre rozpočtovú zodpovednosť zároveň prízvukuje, že dôchodcovia prostredníctvom rodičovského bonusu dostanú oveľa nižšie sumy, ako dostávali doteraz. „Keď si ako príklad vezmeme človeka s priemernou mzdou, tak bol rodičovský bonus pre oboch rodičov vo výške približne 36 eur mesačne. V porovnaní s dvoma percentami dane pri niekom, kto zarába priemernú mzdu, bude bonus predstavovať 39 eur ročne," vysvetlil Šuster.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Tomášov rezort chystá špeciálny zákon. Posilní rodovú rovnosť, v riadiacich pozíciách bude viac žien

To, že suma rodičovského bonusu bude skutočne nižšia, potvrdzuje aj exminister práce Jozef Mihál. „Zmena výpočtu rodičovských dôchodkov, ktorú avizoval minister Erik Tomáš, zoberie dôchodcom z ich rodičovských dôchodkov vyše 90 percent," napísal Mihál. Rodičovský dôchodok po novom tak bude podľa neho predstavovať menej ako desatinu doterajšej sumy a môže byť dokonca až 20-krát nižší ako doteraz.

Zmeny sa nepozdávajú ani mimovládkam, ktoré môžu od budúceho roka prísť o časť peňazí. „Táto zmena by priniesla úplný výpadok významnej časti financií, ktoré dnes neziskové organizácie používajú na napĺňanie svojich verejnoprospešných cieľov. Z dát, ktorými štát disponuje, vyplýva, že väčšina financií z asignácie dvoch percent sa dlhodobo využíva najmä v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti, ako aj v oblasti vzdelávania a kultúry,“ reagoval v tejto súvislosti najvyšší predstaviteľ mimovládnych neziskových organizácií v poradných orgánoch vlády Marcel Zajac.

© Autorské práva vyhradené

261 debata chyba
Viac na túto tému: #penzie #Erik Tomáš #rodičovský dôchodok