Všetci seniori si v decembri prilepšia, potvrdil Tomáš. K 13. dôchodku dostanú jednorazový príspevok, suma je už známa

Nový minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas) potvrdil, že dôchodcovia sa ešte tento rok dočkajú jednorazového príspevku. Návrh už podľa neho v piatok odsúhlasila koaličná rada.

11.11.2023 13:08 , aktualizované: 12.11.2023 18:36
debata (57)
Minister Erik Tomáš hovorí o 13. dôchodkoch, ktoré seniori dostanú na budúci rok
Video

Šéf rezortu práce zatiaľ presnú sumu príspevku pre seniorov prezradiť nechcel. „Zverejníme ju až potom, keď zákon prejde do legislatívneho procesu,“ vyhlásil Tomáš v relácii RTVS Sobotné dialógy. Už skôr však povedal, že jeho výška by sa nemala pohybovať iba „v desiatkach eur navyše“.

Premiér Robert Fico (Smer) medzičasom však sumu, na ktorej sa koalícia dohodla, predsa len zverejnil. „Do konca tohto roku dostanú ešte malý vianočný príspevok vo výške 150 eur," odkázal dôchodcom.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Rodičovský bonus výrazne zosekajú. Vláda ohlásila tri zásadné zmeny v penziách

Jednorazový príspevok je súčasťou balíka zmien, ktoré prezentoval rezort práce v priebehu tohto týždňa. Tomáš v tejto súvislosti potvrdil, že 13. dôchodky v „plnej výške“, teda v sume priemerného dôchodku za celý rok, Sociálna poisťovňa vyplatiť nestihne. Vyplatené tak budú až v decembri budúceho roka všetkým seniorom v odhadovanej sume 606 eur.

Erik Tomáš v Ide o pravdu: Neuhnem ani o milimeter. Nespustil som útok na tretí sektor, napĺňam literu ústavy
Video

Tento rok je preto 13. dôchodok vyplácaný v „starom režime“, ktorý diferencuje jeho výšku na základe sumy dôchodku, ktorú penzista poberá. Od novembra tak Sociálna poisťovňa vypláca dôchodky v rozmedzí od 50 až 300 eur.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Fico s Kamenickým potvrdili, že prídu nové dane pre jeden sektor. Prezradili, že budú dotovať hypotéky a vyriešia 13. dôchodky
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodky #Erik Tomáš