Vyše 600 eur ako trinásty dôchodok nedostanú všetci. Mnoho penzistov čakajú výrazne nižšie sumy

Trináste dôchodky nebude štát vyplácať len starobným dôchodcom. Dočkajú sa ho aj poberatelia všetkých druhov dôchodkov. „Na vyšší trinásty dôchodok sa môžu tešiť aj poberatelia invalidných, sirotských, vdovských, vdoveckých či predčasných dôchodkov,“ vyhlásil minister práce Erik Tomáš. Problémom je, že každý z týchto trinástych dôchodkov ale bude v inej výške.

13.11.2023 05:00
debata (361)
Tomáš: Sociálna poisťovňa nemôže vyplatiť v tomto roku plný 13. dôchodok
Video
Zdroj: ta3

Priemer, ktorý určí sumu trinástych dôchodkov, sa bude pre rok 2024 určovať z obdobia celého roka 2023. Približne 606 eur totiž dostanú iba poberatelia starobných penzií. Tých je vyše 1,1 milióna. Každý iný druh dôchodku sa vypláca v inej výške.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac 600-eurový 13. dôchodok čelí kritike ekonómov. Čakali sme, že vláda ako prvé predstaví niečo iné, tvrdí analytik

Preto platí, že napríklad invalidní dôchodcovia nemôžu vo forme invalidného dôchodku počítať so sumou 606 eur, pretože v tejto forme vypláca Sociálna poisťovňa omnoho nižšie sumy. Tí s postihnutím do 70 percent dostali za september priemernú penziu vo výške takmer 290 eur.

Tí s postihnutím nad 70 percent dostali 525 eur. S akou sumou môžu teda počítať invalidní dôchodcovia na budúci rok? Ak spriemerujeme sumy za prvých deväť mesiacov tohto roka, dostaneme pri prvej skupine sumu skoro 267 eur, pri druhej skoro 483 eur. Dokopy ide o skoro 222-tisíc ľudí.

Priemer vdovských dôchodkov, ktoré poberá skoro 288-tisíc ľudí, je za tento rok vo výške takmer 332 eur. Priemer vdoveckého dôchodku za tento rok, ktorý poberá skoro 53-tisíc ľudí, je takmer 272 eur. Priemer sirotských je 178 eur a poberá ich skoro 18-tisíc ľudí. Iba predčasne priznané dôchodky presiahli sumu 600 eur.

Tisícky penzistov tak na často skloňovanú výšku 606 eur nedosiahnu. Tomáš však sľúbil, že minimálna suma bude 300 eur. Navyše, do konca roka sľubuje minister aj ďalšiu finančnú pomoc pre penzistov. Jej výšku oznámil v nedeľu premiér Robert Fico. Pôjde o 150 eur, ktoré označil Fico za „malý vianočný darček“.

Dôchodky počas roka prešli valorizáciou, ku koncu roka sa ich suma zvýšila. Každý zo spomínaných penzií sa v období od januára do septembra zvyšoval o desiatky eur, priemerný predčasný starobný dôchodok stúpol o viac ako sto eur. Jednotlivé dôchodky tak zhruba zodpovedajú aktuálnej výške vyplácaných priemerných dôchodkov, no napokon bude priemer o niečo nižší. To ukazuje aj odhad trinásteho dôchodku pre starobných dôchodcov.

Erik Tomáš Čítajte viac Minister Tomáš ohlásil nové 13. dôchodky. Stovky eur poputujú seniorom, kedy budú vyplatené?

V súčasnosti sú trináste dôchodky ako dávka, ktorú štát aktuálne vypláca v novembri. Dôchodcovia s relatívne vysokými dôchodkami získajú navyše 50 eur. Ľudia s najnižšími dôchodkami dostanú dávku v maximálnej výške 300 eur. Na tento účel potrebuje štát v tomto roku 256,62 milióna eur. Aj keď Hlas sľuboval pred voľbami, že vyšší trinásty dôchodok doručia tento rok, nestane sa tak.

Erik Tomáš v Ide o pravdu: Neuhnem ani o milimeter. Nespustil som útok na tretí sektor, napĺňam literu ústavy
Video

Nová vláda by nový systém v tomto roku už zaviesť nestihla. Sociálna poisťovňa ho totiž už začala vyplácať. „Sociálna poisťovňa vypláca trinásty dôchodok. Automaticky, bez žiadosti, trinásty dôchodok dostane 1 451 036 pobe­rateľov, z toho 29 165 poberateľom sa trinásty dôchodok vyplatí do cudziny. Sociálna poisťovňa trinásty dôchodok po splnení zákonných podmienok vypláca s dôchodkom v novembrovom výplatnom termíne. Výplatné termíny sú v párne dni od 2. do 24. dňa kalendárneho mesiaca,“ hovorí hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa počas novembra v priemere vyplatí 180,66 eura. Najnižšiu dávku vo výške 50 eur štát pošle zhruba 146-tisícom ľudí. Táto suma je určená pre ľudí s dôchodkom 963,32 eur a viac. Na plnú sumu vo výške 300 eur má nárok viac ako 113-tisíc ľudí. Ich dôchodok je 268,88 eura a menej.

© Autorské práva vyhradené

361 debata chyba
Viac na túto tému: #novela #Erik Tomáš #trináste dôchodky