Nahradia stroje ľudí? V reťazcoch je čoraz viac samoobslužných pokladníc, čo to znamená pre Slovensko?

Nad Slovenskom sa vznáša prízrak automatizácie. Spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sme na tom z hľadiska ohrozenia pracovných miest dokonca najhoršie. Až 33 percent z nich môže byť jednoducho automatizovaných, čo znamená, že Slováci môžu v priebehu najbližších rokov začať prichádzať o svoju prácu, uvádza správa organizácie.

02.11.2023 05:00
debata (24)

Sú predzvesťou tohto procesu, okrem iného, aj zmeny v našich obchodoch? Medzi tie najvýraznejšie, ktoré si zákazník všimne hneď pri vstupe do väčšiny veľkých predajní s potravinami, je stúpajúci počet samoobslužných pokladníc.

Video

„Trend je rastúci a do konca marca budúceho roka budú samoobslužné pokladnice k dispozícii pre našich zákazníkov v každej jednej predajni. Priemerne sa nachádza osem samoobslužných pokladníc v jednej predajni,“ hovorí pre Pravdu hovorkyňa nemeckého reťazca Kaufland na Slovensku Lucia Vargová.

O rovnakom trende hovorí aj najväčší zamestnávateľ spomedzi reťazcov na Slovensku COOP Jednota, ktorý združuje celkovo 25 regionálne orientovaných spotrebných družstiev a má u nás približne 2-tisíc predajní, v ktorých v roku 2022 pracovalo dokopy asi 13-tisíc ľudí.

Martin Lábaj, Čítajte viac Vyššie platy a lepšie pracovné miesta? Ekonóm, ktorý skúma trh práce, hovorí o nových trendoch

„Každý rok pribúdajú samoobslužné pokladnice, v celom systéme COOP Jednota máme aktuálne inštalovaných takmer 100 samoobslužných pokladníc a tento trend má rastúci charakter,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa reťazca Jana Kuklová.

Po tom, čo si zákazník naplní svoj nákupný košík rozličnými produktmi, už vďaka týmto pokladniciam nemusí stáť v rade, aby mu ich predavačka či predavač nablokovali. Cieľom je, aby bol proces nakupovania pre ľudí jednoduchší, rýchlejší a pohodlnejší. Na druhej strane existujú obavy, že predavači už čoskoro pre túto formu automatizácie nebudú potrební. Otázkou však je, či sú opodstatnené.

Na ceste k autonómnym predajniam

V súvislosti so samotným procesom automatizácie je dôležité pripomenúť, že nemusí ísť v každom prípade iba o ohrozenie pracovných miest. Ekonóm z Ekonomickej univerzity v Bratislave Martin Lábaj v nedávnom rozhovore pre Pravdu priblížil, že to, aký bude mať automatizácia vplyv na náš trh práce, zatiaľ nie je jasné a ani dopredu dané. „Súčasný vývoj však naznačuje, že by sme nemali mať problémy s masovou nezamestnanosťou," tvrdí Lábaj.

Odborník tiež hovorí o tom, že na Slovensku je aktuálne rekordná miera zamestnanosti a nízka miera nezamestnanosti. Zároveň platí, že na našom trhu práce je dlhodobo neobsadených približne 80-tisíc pracovných miest. „Automatizácia môže čiastočne kompenzovať nedostatok pracovných síl v určitých povolaniach (sú dokonca štúdiu, ktoré poukazujú na to, že v krajinách kde rýchlejšie starne populácia je vyššia automatizácia, čo tiež potvrdzuje toto tvrdenie). Ďalšou formou, o ktorej sa možno hovorí častejšie je zamestnávanie pracujúcich zo zahraničia, migrantov," povedal ekonóm pre Pravdu.

Inou otázkou sú potom platy, ktoré sú na vplyvy automatizácie do značnej miery nadviazané. Ekonómovia totiž vidia príčinu toho, že Slováci majú tretie najnižšie priemerné platy v rámci Európskej únie, v nízkej produktivite práce. Tá sa dá zvyšovať napríklad tak, že firmy začnú časť svojich ziskov investovať do nových technológií, ktoré prácu zjednodušia.

žena, dôchodkyňa, laptop Čítajte viac Tisíce ľudí utekajú z práce do dôchodku. Penzie sa im zvýšia o vyše 20 percent, chcú byť v zdraví s vnúčatami

Lábaj zároveň prízvukuje, že existujú dve formy automatizácie, z ktorých každá má iný výsledný efekt. V prvom prípade ide o nahrádzanie pracovnej sily technikou, čo produktivitu práce nezvyšuje, a v druhom o investície do technológií, ktoré zvyšujú produktivitu, zjednodušujú a zefektívňujú prácu. Otázkou však zostáva, po ktorej ceste sa firmy na Slovensku vydajú.

Analytici, ako aj samotné obchody sa zhodujú na tom, že samoobslužných pokladníc bude čoraz viac a čoskoro sa zrejme dostaneme ešte ďalej. „Vývoj ide dopredu, v budúcnosti je pravdepodobné, že platba sa kompletne zdigitalizuje a nebude vždy pri nej potrebná ani samotná pokladnica,“ povedal pre Pravdu predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Príkladom tohto trendu sú samoobslužné predajne, ktoré sa usadzujú tesne za našimi hranicami a dorazili už do Rakúska, Poľska, ale aj do Česka. Zákazník môže v tomto type predajní nakupovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Kupujúci jednoducho „odomkne“ predajňu tým, že pri vchode priloží svoju platobnú kartu k terminálu, vybraný tovar jednoducho naskenuje a výsledná suma sa mu automaticky stiahne z bankového účtu pri odchode z predajne. Čo sa týka personálu, predavači sa v týchto prevádzkach nenachádzajú vôbec, potrebný je len personál, ktorý vo vymedzených intervaloch dokladá chýbajúci tovar.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Ficovi odsýpa čas, zahraničie ho sleduje. Čo sa stane, ak stratí jeho dôveru? Ako je na tom Slovensko s bankrotom?

Spoločnosť COOP plánuje v susednom Česku otvoriť do konca roku 2024 až 50 takýchto nových autonómnych predajní. Aj slovenská COOP Jednota však hovorí v tejto súvislosti o perspektívnom trende. „S kolegami zo Zväzu českých a moravských družstiev, ktorí autonómne predajne v Českej republike prevádzkujú, sme aj v tejto súvislosti v intenzívnom kontakte. Modernizácii a novým trendom sme otvorení,“ ozrejmila Kuklová s tým, že spoločnosť už teraz realizuje prieskum trhu a rovnako aj technických a legislatívnych možností, aby takúto prevádzku mohla u nás otvoriť.

Napríklad nemecký Lidl zatiaľ tak ďaleko nie je. Hovorca reťazca Tomáš Bezák síce pre Pravdu priznáva, že možné je všetko, ale takýto technologický posun považuje v tejto chvíli za „hudbu budúcnosti“. „Aktuálne pracujeme na zavedení samoobslužných pokladníc vo všetkých našich predajniach,“ dodal Bezák.

Strašiak? Naopak, pomocník

Napriek tomu, že samoobslužné pokladnice a predajne patria k formám automatizácie, ktoré nahrádzajú pracovnú silu, počet zamestnancov v predajniach neobúda. Analýza hospodárenia maloobchodných reťazcov za minulý rok od Finstatu prezrádza, že v priebehu posledných piatich rokov vo väčšine prípadov k výrazným výkyvom v tejto oblasti nedošlo.

Nemecké reťazce Lidl a Kaufland, ktoré vlastní veľkopodnikateľ Dieter Schwarz, zamestnávali v roku 2022 približne 13 300 zamestnan­cov, čo v porovnaní s rokom 2021 predstavuje rast o 4,4 percenta. Samotnému Kauflandu narástol od roku 2017 počet zamestnancov o 1 325 ľudí. Minulý rok celkovo zamestnával 7 317 ľudí a patrí tak k najväčším zamestnávateľom medzi reťazcami.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Krízy si vybrali svoju daň. Koľko majú Slováci v peňaženkách a v bankách?

V priebehu posledných piatich rokov, napriek automatizácii, stúpal aj počet zamestnancov Lidlu. V roku 2022 pre spoločnosť na Slovensku pracovalo celkovo 5 969 ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2017 o 1 542 z­amestnancov viac. Bezák preto aj v tomto kontexte dodáva, že samoobslužné pokladnice nijakým spôsobom neovplyvňujú štruktúru zamestnanosti a ani výšku platov. Hovorca spoločnosti zdôraznil, že Lidl nemá v pláne zamestnancov prepúšťať, pričom tento typ pokladníc dáva pracovníkom viac priestoru venovať sa iným činnostiam v predajni, čo spoločnosti umožňuje dosahovať lepšie výsledky.

„Zavádzanie samoobslužných pokladníc nemá negatívny vplyv,“ reagovala v rovnakom duchu na otázky Pravdy hovorkyňa Kauflandu Vargová. Potvrdila tiež, že zvyšujúci sa počet samoobslužných pokladníc nemá vplyv dokonca ani na platy zamestnancov či iné benefity.

Podľa hovorkyne COOP Jednoty Kuklovej má táto forma automatizácie dokonca pozitívny efekt, pretože dokáže čiastočne riešiť dlhodobý nedostatok pracovných síl, ktorý je oblasti maloobchodu výrazne cítiť. „Kvalifikovaná pracovná sila v maloobchode je poddimenzovaná. Navyše naše pokladníčky majú okrem práce pri pokladnici úlohu dokladať tovar a starať sa o správne vystavenie, čím aplikovanie samoobslužných pokladníc v predajniach vytvára práve väčší priestor na dané úlohy,“ vysvetlila Kuklová.

Spomedzi veľkých reťazcov, ktoré na Slovensku pôsobia, má podľa štatistík citeľne menej kmeňových zamestnancov iba britské Tesco. Od roku 2017 do roku 2022 ich počet dokonca klesol o viac ako 3 300. Pravda v tejto súvislosti oslovila aj samotný reťazec, ktorý sa však do uzávierky nevyjadril. Nie je tak možné jednoznačne povedať, prečo takýto pokles nastal.

To, že pribúdajúce počty samoobslužných pokladníc nemajú vplyv na zamestnanosť, potvrdzuje aj Krajčovič, podľa ktorého táto technologická inovácia pomáha okrem zrýchlenia a spríjemnenia nakupovania aj riešiť problém nedostatku pracovníkov na trhu.

„V rámci obchodu je množstvo funkcií, ktoré musia vykonávať zamestnanci, ako napríklad zásobovanie, dokladanie tovaru, kontrola kvality, obsluha zákazníkov pri lahôdkových pultoch alebo v rámci prevádzky, objednávky tovaru a podobne,“ hovorí šéf aliancie moderného obchodu. V praxi to znamená, že zamestnanci v reťazcoch strávia čas, ktorý predtým trávili v pokladniach, iným typom pracovných činností.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #reťazce #automatizácia