Top 5 správ alebo ako banka predbehla Kollára a komu pomôžu nové Matovičove zmeny

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

11.07.2021 15:06
matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič počas tlačovej konferencie hnutia OĽaNO.
debata (58)

Medenáky to majú zrátané

Peňaženky bez zbytočných „medenákov“ a úspora pre banky aj obchodníkov. To si Národná banka Slovenska (NBS) sľubuje od novinky, ktorá od budúceho roka v praxi obmedzí používanie jedno- a dvojcentoviek. Stať sa tak má cez povinné zaokrúhľovanie konečnej sumy nákupu pri platbe v hotovosti. Návrh z dielne ministerstva financií v stredu schválila vláda.

„Zdôrazňujeme, že jedno- a dvojcentové mince nerušíme, len upravujeme spôsob ich zaokrúhľovania pri platení. Zaokrúhľovať sa bude matematickým spôsobom, ktorý je neutrálny a spravodlivý tak pre obchodníka, ako aj pre zákazníkov,“ hovorí tlačový odbor rezortu financií.

V praxi tak zaokrúhleniu nebude podliehať každá položka nákupu, ale až výsledná suma pri pokladnici.

Celý článok si prečítajte TU.

Čo vypovedá pestovanie zemiakov o Slovensku

Necelých 50 kíl zemiakov na hlavu, taká je priemerná ročná spotreba zemiakov, o ktorých sme zvykli hovoriť, že sú druhým chlebíkom. Už dávno ním nie sú a ak sú slovenským, tak len spolovice, pretože každé druhé kilo, ktoré zjeme, pochádza z dovozu zo západnej Európy. Nič tak zjavne nepoukazuje na úpadok slovenského poľnohospodárstva ako zemiaky.

Čo vláda, to pokus o oživenie odvetvia. Merané konkrétnymi výsledkami: boli doteraz mizerné. Krajina úplne zmeškala zemiakarský rýchlik a je úplne odkázaná na dovozy. V časoch socializmu sme sebestačnosť dosahovali vyložene extenzívnym spôsobom. Pestovateľská plocha sa v roku 1989 vyšplhala k 55-tisícom hektárom a úrodu, bolo to ani nie 14 ton na hektár, pomáhali zbierať študenti. Zemiakov sa dorobilo vyše 700-tisíc ton.

Celý článok si prečítajte TU.

Matovičovi prešiel daňový poriadok, komu pomôže?

Poctivým podnikateľom odmeny, podvodníkom zákazy a upozornenia. Také sú základy novely daňového poriadku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Materiál už v stredu schválila aj vláda. Cieľom zmien je predovšetkým motivovať podnikateľov k lepšiemu plateniu daní cez benefity. V opačnom prípade ich môže čakať aj zákaz podnikania. Po novom o tom totiž budú rozhodovať aj daniari.

Štát bude „dobrých a zlých” podnikateľov hodnotiť podľa indexu daňovej spoľahlivosti. Daniari sa budú cez tento rebríček pozerať na tých, ktorí sú registrovaní na daň z príjmu. Prihliadať by sa malo na povinnosti, ktoré majú ľudia pri daniach z príjmu, účtovníctve či dani z pridanej hodnoty (DPH). Spoľahliví daňovníci potom získajú výhody. Tých zvyšných chce štát upozorňovať na nedostatky.

Celý článok si prečítajte TU.

Koniec vlakov zadarmo

Obmedziť cestovanie vlakmi zadarmo. Aj to je jeden z návrhov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) s cieľom zefektívnenia jej hospodárenia. Vedenie spoločnosti prichádza s nápadmi, ako zlepšiť hospodárenie, a diskutuje o tom s rezortom dopravy aj s ministerstvom financií.

Celý článok si prečítajte TU.

Ako Slovenská sporiteľňa predbehla Borisa Kollára

Koaličné hnutie Sme rodina pred ostatnými parlamentnými voľbami sľubovalo, že vybuduje 25-tisíc bytov ročne. Hoci od volieb prešlo vyše roka, nestojí ani jeden nájomný byt, ktorý by pomohla postaviť súčasná vláda.

Banková inštitúcia však už má plne funkčný model. Slovenská sporiteľňa predstavila, odkiaľ chce vziať peniaze na stavbu stoviek nájomných bytov pre znevýhodnených ľudí. Najväčší finančný dom u nás začal predávať sociálne dlhopisy, vďaka ktorým získa finančné zdroje na ich stavbu.

Po novom peniaze prídu od investorov, ktorí kúpou takéhoto dlhopisu chcú pomôcť sociálne slabším. Na revanš dostanú minimálny úrok. Prví investori sa už našli, vďaka čomu sa im podarilo zaobstarať viac ako 40 bytov po celom Slovensku. Ľudia by mali platiť približne o 30 percent nižšie nájomné. Vyzbierať chcú takto do 10 miliónov eur, čo bude dosť na stavbu stoviek bytov. S projektom pomáha aj štát.

Celý článok si prečítajte TU.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #Igor Matovič #Boris Kollár