5 správ alebo ako Matovič zaplátal rozpočet i bez Sulíka. Čaká nás zvyšovanie daní?

Slovensko je zadlžené, rozpočet zvýšený. Máme vraj na pomoc ľuďom, vakcíny (aj Sputnik), odchodné policajtov i kultúru. A čo-to si pretlačil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) i do železnej rezervy na horšie časy. Nepotreboval ani hlasy SaS.

30.05.2021 12:00
Igor Matovič / Richard Sulík / Foto:
Premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (20)

Čo tam po tom, že vo vzduchu však visí 11 miliárd eur, ktoré nekryjú – nateraz – žiadne príjmy. Ide predsa o životy a pomoc ľuďom, ako argumentuje Matovič. Volanie liberálov na čele s Richardom Sulíkom a šéfom finančného výboru Mariánom Viskupičom po akej-takej zodpovednosti, lebo veď zaplatiť to niekto musí, zostalo nevypočuté.

Šéf financov sa v pléne síce dušoval, že dépeháčku on zvyšovať nebude, ale odkiaľ chce vziať peniaze tiež nevysvetlil. Pôjdu hore iné dane? Sľúbený termín, kedy sa Slovensko dozvie ako budú vyzerať dane i odvody, už Matovič prešvihol. Okolo jeho reformy zostalo akosi ticho.

Ticho je i o dohode na dlhovej brzde. Pre tú vraj bude minister financií hľadať podporu i v opozícii. Predseda SaS Richard Sulík totiž trvá na tom, že do zákona sa má dostať i daňová brzda. Návrh si parlament posúva z rokovania na rokovanie už od vlaňajšieho decembra. Je tak zrejmé, že dane skôr či neskôr napriek mlženiu hore pôjdu. Otázne je len o koľko.

No tu nášľapné míny krehkej koalície nekončia. Liberáli totiž nechcú ani takzvaný rodičovský bonus, ktorý tlačí do legislatívy silou-mocou minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Neistá je však i podpora OĽaNO ohľadne ohlásenej penzijnej reformy.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Matovič pretlačil navýšenie rozpočtu

Nie o 3,4 miliardy eur, ale na poslednú chvíľu až o 3,7 miliardy eur bude vyšší tohtoročný rozpočet. Parlament v piatok po dvoch dňoch hádok a zmätkov schválil novelu zákona roka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). A to i s pozmeňovacím návrhom, ktorý na poslednú chvíľu prešiel finančným výborom a zdvihol už i tak výrazné navýšenie rozpočtu. Ešte vo štvrtok pritom nebolo jasné, o koľko presne výdavky porastú.

2. Krajniak chce meniť dôchodky, Sulík je proti

Rozvadia penzie koalíciu? Zdá sa, že k pripravovanej dôchodkovej reforme z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemajú výhrady len odborári, ekonómovia či dôchodkové spoločnosti. Rodičovský bonus sa totiž nepozdáva ani liberálom. Výhrady však môžu mať aj zvyšné vládne strany.

3. Prečo Slovensko nevyužilo eurofondy?

Na stole je navýšenie rozpočtu minimálne o 3,4 miliardy eur. Vraj škrty cez plánovanú pandemickú rezervu urobila silnejšia druhá vlna koronavírusu. Pomocnú ruku v prípade výdavkov však Slovensku od začiatku podáva Brusel. Uvoľnil nielen pravidlá čerpania, možné bolo aj presúvanie prostriedkov z dovtedy nevyčerpaných schém. Ako je teda možné, že štátna kasa potrebuje ďalšie navýšenie dlhu?

4. Koniec sporného ministra

Mal byť mužom, ktorý očistí agrorezort od korupcie a radikálne zmení hospodárenie na pôde, v lesoch a život na vidieku. V utorok ráno v priamom prenose Ján Mičovský oznámil, že podáva demisiu. Väzy mu nezlomili nenaplnené sľuby o miliardách eur z plánu obnovy, ktoré spravodlivo rozdelí medzi malých a veľkých poľnohospodárov, ale jeho vlastná nominantka. Gabriela Bartošová, už bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu, je vo väzbe a Mičovský rezignoval na post ministra.

5. Drahšie a drahšie. A pri obedoch to nekončí

O centy i eurá drahšie vyjde obed či večera v reštaurácii. Zdá sa, že zatvorené prevádzky chtiac-nechtiac museli siahnuť po nepopulárnom zdražovaní. Stačí si porovnať jedálne lístky zo začiatku roka a teraz. Menučkové polievky, čo ešte v januári vyšli jedno euro, stoja teraz 1,20 eura. Menu išlo hore aj o jedno euro. Tu sa však zdražovanie nekončí – mnohé reštaurácie dvíhali aj ceny bežnej ponuky, a to prevažne okolo jedného eura. Samozrejme, pri niektorých jedlách sa ceny udržali, zvyčajne však ide o tie, čo sa menili ešte po prvej vlne. Je viac než isté, že donáška a predaj cez okienko reštaurácie nespasila.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #eurofondy #Richard Sulík #Igor Matovič #dôchodková reforma #Mičovský #rodičovský bonus