Ďalšia koaličná kríza? Krajniakov rodičovský bonus narazil na SaS

Rozvadia penzie koalíciu? Zdá sa, že k pripravovanej dôchodkovej reforme z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemajú výhrady len odborári, ekonómovia či dôchodkové spoločnosti. Rodičovský bonus sa totiž nepozdáva ani liberálom. Výhrady však môžu mať aj zvyšné vládne strany.

28.05.2021 06:00
SR vláda 9. schôdza koronavírus TK BAX Foto: ,
Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SAS).
debata (52)

Strana SaS denníku Pravda potvrdila, že návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe podporuje, má však zásadné pripomienky. „Navrhnutý rodičovský bonus je diskriminačný a z nášho pohľadu ide o skryté zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia práce,“ hovorí Peter Cmorej zo SaS. Peniaze použité na bonus by totiž chýbali v systéme dôchodkov a výpadok by sa musel financovať z iných daní a odvodov.

Okrem toho rodičovský bonus diskriminuje ľudí, ktorí nemôžu mať deti, deti im zomreli alebo sú ťažko zdravotne postihnuté, upozorňuje Cmorej. Rovnako diskriminuje aj rodičov detí, ktoré vykonávajú slabšie platené spoločensky prospešné zamestnania. Rodičovský bonus v navrhnutej podobe nie je ani v súlade s medzinárodnými dohovormi, dodal poslanec SaS.

koz, kovo, machyna, magdosko, uhlerova Čítajte viac Odborári odmietli Krajniakovu reformu. Pripomienky má aj koaličná SaS

„Vieme si predstaviť precíznejšie riešenie niektorých ustanovení,“ vysvetľuje Peter Cmorej zo SaS. Okrem spomínaného príspevku od pracujúcich detí je podľa liberálov sporné i dôchodkové sporenie. Predložený návrh totiž neumožňuje programový výber nasporených prostriedkov v kratšom čase. Čiže rozložený na 15 až 20 rokov ako alternatívu k doživotnému vyplácaniu penzie.

To, že v koalícii stále chýba dohoda na budúcej podobe dôchodkovej reformy, potvrdila i strana Za ľudí. „Rokovania k ústavnému zákonu o dôchodkovom systéme stále prebiehajú, verím, že dospejeme k dohode,“ povedal pre denník Pravda Tomáš Lehotský zo strany Za ľudí. Denník Pravda o stanovisko k dôchodkovej reforme požiadal aj hnutie OĽaNO. Do uzávierky však na otázky neodpovedalo.

Odborári reformu odmietli

Dôchodkovú reformu preberala ešte v pondelok aj tripartita, konečný verdikt nepadol a rokovania majú pokračovať. Na rokovaní bol prítomný aj minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík a tiež jeden zo štátnych tajomníkov ministerstva financií, ktoré vedie Igor Matovič (OĽaNO), potvrdila pre denník Pravda viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová.

K dôchodkovej reforme sa však podľa nej nechceli vyjadrovať. Svoj postoj chcú vraj prezentovať na inom fóre. Krajniakova reforma sa tak zrejme nepozdáva ani hnutiu OĽaNO. „Z diskusie som vycítila, že tento ústavný zákon bude musieť prejsť ešte aj politickou diskusiou na iných platformách a nie je ešte istá definitívna podpora,“ povedala Uhlerová.

Ani odborári však reformu neodporučili posunúť do ďalšieho legislatívneho konania. Mali k nej až 21 zásadných pripomienok. „Naše pripomienky prešli istou diskusiou, ale výsledok je taký, že neboli akceptované a náš postoj sa nezmenil. Neodporúčame návrh ústavného zákona na ďalšie legislatívne konanie,“ povedala Uhlerová.

Návrh dôchodkovej reformy bol podľa odborárov pripravený viac ekonomicky ako sociálne. Najviac sa im nepozdáva zrušenie dôchodkového stropu a jeho opätovné nadviazanie na strednú dĺžku života. Kritizujú tiež úpravu valorizácie dôchodkov. Tie sa podľa odborárov totiž nebudú zvyšovať, keď bude štát zle hospodáriť.

milan krajniak Čítajte viac Krajniak zmenil penzie cez ústavu. Budú férovejšie?

Prvé zmeny už schválili

Základy rodičovského bonusu dostal Krajniak do ústavy ešte vlani v decembri. A to ako pozmeňovací návrh k reforme súdnictva. V praxi to umožní deťom prispievať z daní či odvodov na penzie svojim rodičom. Presnejšie to chce rezort práce upraviť bežným zákonom o sociálnom poistení. Zmeny tiež bude musieť vláda nadviazať na daňovo-odvodovú reformu.

V podobe návrhu sú nateraz zmeny v druhom pilieri. Doživotné vyplácanie penzie z druhého piliera už kritizovali aj ekonómovia. Krajniakov rezort ho odôvodnil tým, že dôchodok má principiálne slúžiť ako zabezpečenie pre celé obdobie staroby. Sporiteľov tak čaká čiastočné obmedzenie jednorazového vyplatenia ich nasporených peňazí z druhého piliera.

Na jeden raz si budú môcť úspory vybrať len ľudia, ktorí sú v ťažkej životnej situácii. Rezort práce ale nespresnil, čo to presne znamená. Riešiť sa to má až bežným zákonom. Výnimku na výber budú mať i tí, čo si nasporia nízku sumu. Dôvodom je hlavne obava, že jednorazovo vyplatené úspory by ľudia minuli naraz.

milan krajniak Čítajte viac Vytiahnuť si dôchodkové úspory naraz bude ťažšie. Čo prinesie reforma II. piliera

Krajniak už chystá zákony

Dôchodkový vek podľa strednej dĺžky života, rodičovský bonus aj vyriešenie nespravodlivých dôchodkov pre rodičov. Tieto zmeny už rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) avizoval v predbežnej informácii k novele zákona o sociálnom poistení. Zmeny nadväzujú na časť schválených dôchodkových zmien, ktoré prešli cez pozmeňovací návrh k reforme súdnictva.

Dôchodkový vek sa tak opäť nadviaže na rast strednej dĺžky života, čím sa podľa rezortu práce a mnohých ekonómov zlepší finančná udržateľnosť priebežne financovaného prvého piliera dôchodkového systému. Novela zákona totiž zruší súčasný dôchodkový strop na úrovni 64 rokov. Krajniak chce zaviesť aj individuálny dôchodkový vek na úrovni 40 rokov. Zatiaľ však tento zámer nie je istý. Ľudia by tak išli do penzie buď v stanovených rokoch dôchodkového poistenia, alebo v klasickom dôchodkovom veku.

Klasickým zákonom by sa mal aktivovať aj rodičovský bonus, vďaka ktorému budú môcť deti prispievať z daní či odvodov na penzie svojim rodičom. Ešte však nie je isté, o akú sadzbu pôjde. Minister práce hovoril o 4,75 percenta z hrubej mzdy. Po novom by sa mal počítať aj dôchodok rodičom, ktorí čerpali materskú, otcovskú a rodičovskú dovolenku.

Vyriešiť by sa to malo tak, že počas obdobia starostlivosti o dieťa im bude štát platiť vyššie dôchodkové poistenie. Podľa odborníkov by sa mohol každý rok počas výchovy počítať z hľadiska odvodov od štátu tak, akoby rodič zarábal priemernú mzdu.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #OĽaNO #ústavný zákon #koalícia #dôchodková reforma #Milan Krajniak #Za ľudí #SASKA