Ceny idú hore. Za jedlo a nápoje si priplatíme

O centy i eurá drahšie vyjde obed či večera v reštaurácii. Zdá sa, že zatvorené prevádzky chtiac-nechtiac museli siahnuť po nepopulárnom zdražovaní.

25.05.2021 06:00
reštaurácia, obed, koronavírus, rúško Foto:
Tržby gastropodnikov v marci medziročne klesli o vyše dvoch pätín.
debata (82)

„Ceny v reštauráciách, kaviarňach a podobných zariadeniach sú od začiatku roka medziročne vyššie o 3,8 percenta,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Stačí si porovnať jedálne lístky zo začiatku roka a teraz. Menučkové polievky, čo ešte v januári vyšli jedno euro, stoja teraz 1,20 eura. Menu išlo hore aj o jedno euro. Tu sa však zdražovanie nekončí – mnohé reštaurácie dvíhali aj ceny bežnej ponuky, a to prevažne okolo jedného eura. Samozrejme, pri niektorých jedlách sa ceny udržali, zvyčajne však ide o tie, čo sa menili ešte po prvej vlne. Je viac než isté, že donáška a predaj cez okienko reštaurácie nespasila. A ani zďaleka sa takto nedokázali dostať na úroveň bežných tržieb, upozorňuje Sadovská. „Tržby stravovacích zariadení tak boli počas prvého kvartálu 2021 nižšie ako vlani o viac ako polovicu,“ dodáva analytička.

Ostatne to ukazujú i údaje Štatistického úradu. Tržby gastropodnikov v marci medziročne klesli o vyše dvoch pätín. Minuloročný marec bol už síce v znamení pandémie, no reštaurácií sa vtedy ešte opatrenia výrazne nedotkli. Tržby im vtedy padli o 21,5 percenta. Za prvé tri mesiace tohto roka to však bolo až o vyše polovice. V marci padla o viac ako desatinu aj zamestnanosť v reštauráciách, naopak, platy tu išli o niečo hore.

Nájmy, elektrina, potraviny

Za zdražovaním vidí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák viacero faktorov. „Okrem priamych nákladov na ceny surovín je to aj cena práce, teda mzda, odvody, ceny energií, nájmov, servisných poplatkov a ďalšie náklady,“ hovorí. Aj do budúcnosti očakáva mierne zvýšenie cien v gastropodnikoch. Ceny totiž nerastú len v gastrosegmente, hore išli i palivá a niektoré potraviny.

Za zvyšovaním cien je podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka i snaha aspoň čiastočne dohnať stratené tržby a zaplatiť svoje záväzky. „Obsadenosť gastropodnikov nie je kvôli pokračujúcim bezpečnostným opatreniam optimálna a využitie kapacít je oproti minulosti výrazne nižšie,“ hovorí.

To však nie je všetko. Za vyššie ceny jedál a nápojov môžu byť podľa analytičky spoločnosti Fingo.sk Lenky Buchlákovej aj takzvané hygienické príplatky. Gastroprevádzky totiž musia dodržiavať prísne protipandemické opatrenia. „Podľa našich odhadov prišli prevádzky priemerne o polovicu tržieb,“ hovorí Buchlaková. Mnohé prevádzky museli i zavrieť.

Ceny sa snažia udržať. Dokedy?

Mnohé reštaurácie snažili dosiaľ cenníky nemeniť. A to i preto, že stále fungujú len cez okienko, keďže nemajú terasu, vysvetľuje Peter Jakubčák, ktorý prevádzkuje JPS Gastro v popradskom nákupnom centre Max. „Ľudia nevedia, že nákupnému centru zaplatí nájom štát, energie my. Okrem iného sa účtujú takzvané spoločne prevádzkové náklady, ktoré sú vyššie ako nájom,“ hovorí. Tie totiž platí v plnej výške bez akejkoľvek zľavy. Za osem mesiacov sa tak Jakubčákovi poplatky vyšplhali na 24-tisíc eur. Považuje to za nespravodlivé.

„Nakoľko skoro všetko ide cenovo nahor, obávame sa, že časom budeme musieť pristúpiť aj k zvyšovaniu cien celkovo,“ hovorí Michal Darmo z kaviarne M Café v Topoľčanoch. Dodáva však, že nákupná cena kávy sa zvýšila. „Priemerne sa navýšili ceny kávových nápojov o 0,10 eura,“ hovorí Darmo. Aktuálnu situáciu monitoruje a čaká, s akými cenami prídu dodávatelia – od toho sa bude odvíjať aj prípadná ďalšia úprava cien. Ceny by podľa neho mohlo skrotiť zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) – a to aspoň na 10 percent. Postačilo by i dočasne. „Pomohlo by to zastaviť zvyšovanie cien a zároveň aj podnikom prežiť a aspoň trochu sa nadýchnuť, keďže gastrosektor bol a stále je jeden z najviac obmedzovaných odvetví,“ hovorí Darmo. Pomoc od štátu totiž podľa neho nestačí.

Ceny nateraz drží i Erika Tormaová z Grand Lounge & Restaurant v Okoči neďaleko Veľkého Medera. „Nateraz nemáme v pláne zdražovanie, budeme sa tešiť, ak k nám ľudia zavítajú späť,“ hovorí. Nevylučuje však zvyšovanie cien v prípade, keby by ceny surovín a prevádzkových nákladov zdraželi o vyše polovice. To už by reštaurácie nezvládla bez zmeny cenníka. „Na budúci rok sa tomu už pravdepodobne nevyhneme,“ hovorí majiteľka reštaurácie. Aktuálne sa snaží na cenách dohodnúť i s dodávateľmi.

Podobne to vidí i Drahomír Jacko z Music a Café Nitra. „Zatiaľ sme po znovuotvorení nezvyšovali ceny, príde nám to nefér voči zákazníkom,“ hovorí. „Zatiaľ som ceny nezvyšovala, pretože fungujeme len v obmedzenom režime,“ hovorí Eva Žiaková z Admiral Café v obchodnom centre Madaras v Spišskej Novej Vsi. Tržby má minimálne a zdraženie by nateraz podľa nej veľa nezmenilo.

Udržala by ceny nižšia sadzba DPH? V koalícii chýba dohoda

O zníženie sadzby DPH sa snažia zástupcovia gastrosektora už nejaký ten piatok. Zatiaľ bez úspechu. A to i napriek tomu, že tá naša je jedna z najvyšších v únii. „Celý čas sa snažíme kompetentných presviedčať o nutnosti zaviesť zníženú sadzbu DPH práve v našom segmente, tak ako to urobilo viac než 20 krajín únie,“ pripomína Viliam Pavlovský z Aliancie Slovenskej gastronómie – 10 pre gastro.

Koalícia však pri sadzbe nie je jednotná. Zelenú by zníženiu dal šéf strany SaS Richard Sulík i predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Konečné slovo má však rezort ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý sa už viackrát vyjadril, že takýto krok neprichádza do úvahy. „Predísť vyšším cenám v gastre, respektíve stabilizovanie cien v reštauráciách by dokázalo zabezpečiť napríklad zníženie DPH, o ktorom sa v poslednom čase veľa hovorí ako o jednom z nástrojov pomoci gastrobiznisu,“ tvrdí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Dôležitejšie podľa nej je, aby sa zákazníci vrátili do podnikov. Inak sa tržby nerozbehnú, dodáva Koreny.

Analytici majú na rozdiel od politikov pri sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor jasno. „Práve zníženie sadzby by zvýšilo konkurencieschop­nosť a opätovný príliv zákazníkov do hotelov a reštaurácií. Je predpoklad, že vďaka nižšej DPH zlacnejú mnohé služby v zahraničí,“ hovorí analytička spoločnosti Fingo.sk Lenka Buchlaková. Ako príklad uvádza zníženie dane v členských štátoch únie.

Aj analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak tvrdí, že zníženie DPH by spoločnostiam pomohlo. „Z technického hľadiska je to dobré riešenie, keďže sa dá aplikovať rýchlo a bez väčšej administratívy,“ hovorí. Opatrenia však treba podľa neho poriadne prepočítať. V prípade nižšej sadzby v gastrosektore by nevyhnutne museli byť inde znížené rozpočtové výdavky. Keďže štát by vybral menej na daniach. Následne by sa mohli podľa Tomčiaka ozvať iné sektory.

Aké sú sadzby DPH pre reštaurácie v únii?

Kým viaceré štáty únie znižovali sadzbu DPH v gastrosektore, Slovensko k tomuto kroku nepristúpilo nateraz ani pre pandémiu. Pritom práve reštaurácie, hotely a podniky v cestovnom ruchu patria k najzasiahnutejším oblastiam.

  • DPH pre gastrosektor je na Slovensku 20 percent.
  • V Rakúsku a Maďarsku je sadzba na úrovni päť percent, v Česku je to 10 percent a v Poľsku osem percent.
  • Úpravu sadzby pre pandémiu odporúčal členským krajinám aj Brusel. Dočasnú zmenu DPH do konca roku 2021 využili štyri štáty. Okrem Rakúska aj Bulharsko, Nemecko a Írsko.

ZDROJ: ŠÚ SR, HOTREC member associations

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #reštaurácie #cestovný ruch #gastro podniky #gastro sektor