5 správ alebo Matovič chce vyššie prídavky len pre vzorných žiakov a prečo unavil Sulíka

Kde sa dvaja bijú... Slovensko prehráva. Zvady okolo rozpočtu pokračovali i tento týždeň a tlačovka striedala tlačovku. Kým na prvej obvinil v utorok minister financií Igor Matovič (OĽaNO) kritika jeho rozpočtovej novely ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), že si berie ľudí ako rukojemníkov. Ten nelenil a deň na to sa nechal počuť, že je zo šéfa financov unavený. Z vlády však jeho strana odísť nechce. Matovič nečakal a vrátil úder – liberáli sú vraj notorický rozvracači vlády. Výsledok? Statky – zmätky a nekonečné rokovania...

23.05.2021 12:00
debata

Navýšenie rozpočtu však zdá sa krajina potrebuje. Teda minimálne ak chce vláda dodržať všetko, čo už nasľubovala a odklepla. A to nielen dotácie na nájmy, ale napríklad i testovanie a nákup vakcín. Na peniaze však čaká i kultúra, cestovný ruch a policajti. Otázne je tak len to, či sa bude zákon roka meniť v zrýchlenom režime a tiež ako.

Peniaze však treba i na ohlásené zvýšené prídavky na deti. Tie pôvodne plánoval Matovič financovať cez daňovo-odvodovú reformu. No o tej je po veľkom ohlásení ticho, a to veru už vyše dva sľubované týždne. Zdá sa, že ani tu nevie koalícia nájsť spoločnú reč. Ostatne vo vzduchu stále visí i pandemický príspevok 333 eur pre rodiny v hmotnej núdzi. Ten koštuje len akýchsi 132 miliónov eur.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Vyššie prídavky len s podmienkami

Dvesto eur mesačne na každé dieťa pracujúcich rodičov. Pre nepracujúcich 100 eur, no len za splnenia určitých podmienok. Zmena v rodinných prídavkoch, ktorú navrhuje minister financií Igor Matovič (OĽaNO), by rozpočty nepracujúcich rodín mala navýšiť napríklad len vtedy, ak dieťa vzorne dochádza do školy či škôlky.

Ako však zabezpečiť, aby z peňazí, ktorých by malo byť 3– až 6-krát viac ako v súčasnosti, naozaj profitovalo dieťa a nie rodič? Školská dochádzka predsa neznamená, že dieťa skutočne nie je hladné, má si čo obliecť, respektíve mu nechýbajú základné školské pomôcky.

2. Kde sa dvaja bijú… Slovensko prehráva

Spor medzi koaličnými partnermi o zrýchlené legislatívne konanie a samotné navýšenie rozpočtu pokračuje. Zatiaľ, čo v pondelok to ešte vyzeralo, že strana SaS nesúhlasí len so zrýchleným konaním, v utorok večer minister financií vyhlásil, že liberáli nesúhlasia ani so sumami jednotlivých položiek, o ktoré sa má rozpočet navýšiť. A vraj si týmto prístupom berú ľudí za rukojemníkov. Podľa strany SaS je však ich opatrnosť na mieste. A takéto zmeny si vyžadujú dostatok času a odbornej diskusie.

3. Málo úradníkov, veľa dôchodcov

Na schválenie dôchodku a výmer dávky v súčasnosti čakajú tisícky dôchodcov. Po termíne 60 dní od podania žiadosti, ktorý Sociálnej poisťovni ukladá zákon, je ich však len 112. I tie by už mali byť v štádiu vyhodnocovania. Potvrdil to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pred stredajším zasadnutím vlády. Reagoval tak na predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Ten tvrdil, že čakateľov je až 35-tisíc.

Napriek meškaniu však poisťovňa neuvažuje ľudí odškodňovať. A ani im vyplácať úroky z omeškania. Podľa generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Juraja Káčera totiž ide o odôvodnené meškanie, ktoré trvá zatiaľ najviac 18 dní.

4. Stiahnite zmeny v stavebnom zákone, žiadajú mestá

Pokračujú i zvady okolo návrhov zákona o výstavbe a zákon o územnom plánovaní. Do pripomienkového konania oba predložil podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina). Návrhy majú nahradiť teraz platný stavebný zákon, ktorý má už 45 rokov a viackrát bol novelizovaný. Mestá a obce sú proti navrhnutým úpravám, nepozdáva sa im ani Holého argumentácia. Ten nesúhlasí s tým, žeby mestá a obce k príprave nepozval.

5. Konzílium sa dohodlo na cestovateľskom semafore

Rozdelenie krajín na zelené, červené a čierne. A možno aj oranžové, takzvané „bezcovidové“ zóny. Od 27. mája by mal začať platiť cestovateľský Covid automat. Vo štvrtok sa na tom dohodlo konzílium epidemiológov, ešte ho musí schváliť vláda a následne prejsť do vyhlášky hygienikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #dôchodky #Richard Sulík #prídavky na deti #Igor Matovič