Ľuďom meškajú penzie. Fico hovorí o desaťtisícoch, Krajniak o stovke

Na schválenie dôchodku a výmer dávky v súčasnosti čakajú tisícky dôchodcov. Po termíne 60 dní od podania žiadosti, ktorý Sociálnej poisťovni ukladá zákon, je ich však len 112. I tie by už mali byť v štádiu vyhodnocovania. Potvrdil to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pred stredajším zasadnutím vlády. Reagoval tak na predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Ten tvrdil, že čakateľov je až 35-tisíc.

20.05.2021 06:00
SR MPSVR Krajniak SP Káčer vláda TK BAX Foto:
Na snímke vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a vľavo generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer počas brífingu s novinármi pred rokovaním vlády SR v Bratislave 19. mája 2021.
debata (97)

Denník Pravda o meškaní výmerov na penzie ako prvý informoval ešte minulú stredu. Sociálna poisťovňa vtedy dôvodila zvýšeným počtom žiadostí a pandémiou, pričom žiadostí malo byť za tri mesiace práve spomínaných 35-tisíc. Napriek meškaniu však poisťovňa neuvažuje ľudí odškodňovať. A ani im vyplácať úroky z omeškania. Podľa generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Juraja Káčera totiž ide o odôvodnené meškanie, ktoré trvá zatiaľ najviac 18 dní.

Šéf Sociálnej poisťovne tieto problémy vysvetľuje tým, že jej na vybavovanie žiadostí chýbajú zamestnanci na útvaroch dôchodkového poistenia. Tých mal z práce vyradiť koronavírus. Ochorením si už v poisťovni prešlo 1 200 ľudí. „V decembri bol až 41-percentný podstav zamestnancov. Ľudí sme rozdeľovali na zmeny,“ povedal Káčer. Nedostatok ľudí na oddeleniach tak poisťovňa kompenzovala aj prácou počas sobôt. Odrobili ich jedenásť.

SR SP Sociálna poisťovňa Káčer TK BAX Čítajte viac Krajniak a šéf Sociálnej poisťovne: Mešká len 112 dôchodkov, Fico nehovorí pravdu

Pod významný nárast žiadostí sa mala podpísať najmä právna úprava odškodňujúca diskriminované ženy, teda súčasné dôchodkyne narodené v rokoch 1957 až 1965. Novela im totiž umožnila požiadať o dôchodok skôr, čo mnohé z nich zrejme využili práve začiatkom tohto roka. Ďalším dôvodom bol nárast počtu invalidných dôchodkov, ako aj nárast vdovských a vdoveckých dôchodkov po pandemických úmrtiach.

„Predpokladáme, že aj toto je jeden z dosahov pandémie,“ vysvetľuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Za prvé štyri mesiace roku 2021 bolo do Sociálnej poisťovne doručených viac ako 46 500 žiadostí o dôchodok. V porovnaní s rokom 2020 je to nárast o viac ako 42 percent. Keďže ide o nárazový prírastok žiadostí, hlavne v mesiacoch marec a apríl, poisťovňa sa rozhodla informovať o možnom zdržaní.

Ľuďom tak začali prichádzať informácie o meškaní prostredníctvom listov. Sociálna poisťovňa ich poslala viac ako 3 000. Jeden z čakajúcich dôchodcov na to upozornil aj denník Pravda. Dvoráková na otázky ešte minulý týždeň odpovedala, že za prvé tri mesiace zaznamenala poisťovňa viac ako 35-tisíc žiadostí na priznanie dôchodku. Ľudí však v liste poisťovňa ubezpečila, že o penzie neprídu a budú im čo najskôr vyplatené spätne.

Poisťovňa v mínuse, dôchodky pôjdu hore

Už tradične – i vlani, musel Sociálnej poisťovni s peniazmi pomáhať štát. Pod vyššie výdavky sa však podpísala aj koronakríza. V minulom roku síce skončila poisťovňa s prebytkom 656,7 milióna eur, no len vďaka finančnej injekcii od štátu vo výške 970 miliónov eur. Ďalších viac ako 528 miliónov si preniesla z roku 2019 ako prebytok. Bez toho by na vyplácanie dávok chýbalo viac ako 841 miliónov eur.

Viac peňazí išlo hlavne z nemocenského a dôchodkového fondu sociálneho poistenia. Najviac peňazí odhryzlo vyplácanie pandemickej práceneschopnosti a pandemického ošetrovného. Celkovo išlo z nemocenských dávok na vyplácanie medziročne viac o vyše 283 miliónov eur. Podpora v nezamestnanosti odhryzla viac o 115 miliónov. Na klasické starobné a predčasné dôchodky išlo v porovnaní s predošlým rokom viac o zhruba 376 miliónov eur.

Pandémia však nemá vplyv na výšku starobných dôchodkov. Práve naopak, vládne stimuly na ochranu ekonomiky môžu výrazne zvýšiť infláciu, podľa ktorej sa penzie valorizujú. V budúcom roku, keď sa budú dôchodky navyšovať, tak môžu vďaka vyššej inflácii rásť viac ako po minulé roky. Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša však môžu penzisti krátkodobo pocítiť rast cien tovarov v súvislosti s prudkým oživením ekonomík.

Ekonóm a odborník na dôchodkové schémy Ján Šebo poukazuje aj na iný faktor, ktorý môže ovplyvniť výšku novopriznávaných dôchodkov. Ide o rýchlejší rast priemernej mzdy počas pandémie. „Tá sa prejaví v náraste aktuálnej dôchodkovej hodnoty, a preto novopriznávané dôchodky v roku 2022 budú vyššie ako priznávané dôchodky v roku 2021 možno aj o sedem percent,“ odhaduje Šebo s tým, že to ukáže až ďalší vývoj priemernej mzdy.

SR SP Sociálna poisťovňa Káčer TK BAX Čítajte viac Na priznanie dôchodku sa bude čakať dlhšie. Sociálnej poisťovni chýbajú ľudia

Fico hovoril o tisícoch

„V podstate nám prestala fungovať Sociálna poisťovňa,“ povedal na utorkovom vyhlásení strany Smer Fico. Pracoval pritom s číslom 35-tisíc dôchodcov, ktorým majú penzie meškať. Mnoho ľudí podľa neho žije len z posledných finančných zásob, pretože doteraz im nebol stanovený výmer dôchodku. Druhým problémom sú podľa predsedu Smeru pracujúci dôchodcovia, ktorým sa pravidelne navyšujú penzie vďaka práci a výmer im teraz mešká.

Fico sa pustil aj do šéfa Sociálnej poisťovne, ktorý nahradil Ľubomíra Vážneho zo strany Smer. Tvrdil, že na čele Sociálnej poisťovne je obchodník s autami, ktorý o jej vedení nič nevie. Výsledkom má byť prepúšťanie zamestnancov v pobočkách, ktorí sú zodpovední za kontakt s ľuďmi. Poslanec Smeru Ján Richter tiež kvôli situácii s meškaním priznávania penzií zvoláva mimoriadne zasadnutie príslušného parlamentného výboru.

Keďže Krajniak obvinenia vyvrátil, Fica vyzval na reakciu. „Žiadame poslanca Fica a stranu Smer, aby sa ospravedlnili 5 400 zamestnancom Sociálnej poisťovne za obvinenie, že si neplnia svoje povinnosti,“ povedal Krajniak. Pravdou podľa Káčera nie je ani tvrdenie, že na výmer čakajú aj pracujúci dôchodcovia. Tí by už mali mať penzie za vlaňajšok prehodnotené. Vyskytujú sa len prípady, keď sa riešia nezrovnalosti vo výpočtoch.

Káčer vyvrátil aj Ficove tvrdenia o tom, že Sociálna poisťovňa masívne prepúšťala svojich ľudí v pobočkách. „Klientske centrá boli šesť mesiacov zavreté, čiže neviem, ako sa to mohlo dotknúť našich klientov, s ktorými sme komunikovali cez e-mail a telefonicky,“ povedal. Išlo podľa neho len o bežnú pracovnú fluktuáciu, keď sa ľudia menia z rôznych dôvodov. Pri takom veľkom počte zamestnancov o tom ani nemá zmysel hovoriť, dodal šéf poisťovne.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak ide definitívne zrušiť dôchodkový strop. Pozostalostné penzie chce zvýšiť

Odborári kritizovali dôchodkovú reformu

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) má zásadné výhrady voči návrhu dôchodkovej reformy z dielne rezortu práce. Celkovo 21 pripomienok chcú prezentovať aj ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina). A to už budúci pondelok na tripartite. Návrh bol podľa prezidenta KOZ Mariána Magdoška pripravený viac ekonomicky ako sociálne. Odborárom sa najviac nepozdáva zrušenie dôchodkového stropu a jeho opätovné naviazanie na strednú dĺžku života. Podľa Magdoška tak ľudia budú odchádzať do penzie oveľa neskôr a skôr ju budú prežívať. „A zase budú ľudia do nemlátom robiť. Krajina ide dopredu, ľudia sa dožívajú vyššieho veku, ale ide aj o to, v akom zdraví žijú ten dôchodkový vek,“ hovorí. Magdoško tiež kritizuje úpravu valorizácie dôchodkov. Tie sa podľa jeho slov nebudú zvyšovať, keď bude štát zle hospodáriť.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Robert Fico #dôchodky #Milan Krajniak #Juraj Káčer