Krajniak a šéf Sociálnej poisťovne: Mešká len 112 dôchodkov, Fico nehovorí pravdu

Nie tisíce, ale len 112 dôchodcov. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer takto reagovali na vyjadrenia predsedu politickej strany Smer-SD Roberta Fica. Ten povedal, že na dôchodok čaká v omeškaní okolo 35-tisíc penzistov.

19.05.2021 09:45 , aktualizované: 11:45
SR SP Sociálna poisťovňa Káčer TK BAX Foto: ,
Na snímke zľava generálnehy riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak počas tlačovej konferencie 15. januára 2021 v Bratislave.
debata (15)

„Žiadame poslanca Fica a stranu Smer, aby sa ospravedlnili 5400 zamestnancom Sociálnej poisťovne za obvinenie, že si neplnia svoje povinnosti,“ povedal Krajniak. Podľa jeho slov nie je pravda, že na výmer svojich dôchodkov čaká 35-tisíc dôchodcov. Minister práce dodal, že v omeškaní je 112 žiadostí o výmer dôchodku po 60-dňovom zákonnom termíne. Tie sa už údajne vyhodnocujú.

Video

Zamestnanci Sociálnej poisťovne podľa Krajniaka absolvovali 11 pracovných sobôt, aby si napriek pandémii plnili svoje zákonné povinnosti. V priemere poisťovni kvôli koronavírusu chýbalo 25 percent zamestnancov. Za všetkým je preto podľa Káčera pandémia, ochorením si totiž prešlo 1200 zamestnancov poisťovne. „V decembri bol až 41-percentný podstav zamestnancov. Ľudí sme rozdeľovali na smeny,“ povedal.

Káčer vyvrátil aj tvrdenia o tom, že Sociálna poisťovňa masívne prepúšťala svojich ľudí. „Klientske centrá boli šesť mesiacov zavreté, čiže neviem, ako sa to mohlo dotknúť našich klientov, s ktorými sme komunikovali cez e-mail a telefonicky,“ povedal. Podľa neho ide o bežnú pracovnú fluktuáciu a pri tak veľkom počte zamestnancov o tom ani nemá zmysel hovoriť.

Pravdou podľa šéfa Sociálnej poisťovne nie je ani tvrdenie, že na výmer čakajú aj pracujúci dôchodcovia. Tí by už mali mať prehodnotené penzie. Vyskytujú sa len prípady, kedy sa riešia nezrovnalosti vo výpočtoch. V 112 prípadoch meškania však poisťovňa neuvažuje o kompenzácii alebo o vyplácaní úrokov z omeškania. Podľa Káčera výmery meškajú len od troch po 18 dní.

SR SP Sociálna poisťovňa Káčer TK BAX Čítajte viac Na priznanie dôchodku sa bude čakať dlhšie. Sociálnej poisťovni chýbajú ľudia

Ľudia žijú z posledných zásob, tvrdí Fico

„V podstate nám prestala fungovať Sociálna poisťovňa,“ povedal Fico na utorkovom vyhlásení strany Smer. Podľa jeho slov je na čele Sociálnej poisťovne obchodník s autami, ktorý o jej vedení nič nevie. Výsledkom podľa neho je prepúšťanie zamestnancov na pobočkách, ktorí sú zodpovední za kontakt s ľuďmi. Reagoval tak na to, že Sociálna poisťovňa v súčasnosti mešká s vybavovaním žiadostí o dôchodok.

„Mnohí z týchto ľudí hovoria, že žijú len z posledných finančných zásob, pretože doteraz im nebol stanovený výmer dôchodku,“ povedal Fico. Druhým problémom podľa neho sú pracujúci dôchodcovia, ktorým sa pravidelne navyšujú penzie kvôli práci. Aj v ich prípade je podľa Fica výmer v omeškaní. Poslanec Smeru Ján Richter už kvôli situácii v Sociálnej poisťovni zvolal mimoriadne zasadnutie príslušného parlamentného výboru.

Sociálna poisťovňa vysvetľovala meškanie pandémiou

Sociálna poisťovňa argumentuje tým, že jej na vybavovanie žiadostí chýbajú zamestnanci na útvaroch dôchodkového poistenia. Tých mal z práce vyradiť koronavírus. Hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková denníku Pravda ešte minulý týždeň povedala, že dôchodkové oddelenie v úvode roka dlhodobo dosahovalo úroveň 20 až 35 percent z celkového počtu zamestnancov. Ľudí o meškaní priznávania penzií informovali listom. Poslali ich viac ako 3000.

Podľa Dvorákovej ale Sociálna poisťovňa ľudí v liste ubezpečila, že o penzie neprídu a budú im čo najskôr vyplatené spätne. „Ich životné situácie nám nie sú ľahostajné, preto robíme všetko, čo je v našich silách,“ povedala hovorkyňa. Pod významný nárast žiadostí sa mala podpísať najmä právna úprava odškodňujúca diskriminované ženy, teda ženy narodené v rokoch 1957 až 1965. Novela im umožnila požiadať o dôchodok skôr, čo mnohé z nich využili práve začiatkom tohto roka.

Ďalším dôvodom bol nárast počtu invalidných dôchodkov, ako aj nárast vdovských a vdoveckých dôchodkov. „Predpokladáme, že aj toto je jeden z dopadov pandémie,“ hovorí Dvoráková. Za prvé štyri mesiace roku 2021 bolo do Sociálnej poisťovne doručených viac ako 46 500 žiadostí o dôchodok. V porovnaní s rokom 2020 je to nárast o viac ako 42 percent. Keďže ide o nárazový prírastok žiadostí, hlavne v mesiacoch marec a apríl, poisťovňa sa rozhodla informovať o možných zdržaniach pri ich spracovaní.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #penzie #pandémia #Milan Krajniak #koronakríza #Juraj Káčer