Konzílium sa dohodlo na cestovateľskom semafore. Ešte ho musí schváliť vláda

Rozdelenie krajín na zelené, červené a čierne. A možno aj oranžové, takzvané "covid-free" zóny. Od 27. mája by mal začať platiť cestovateľský covid automat. Vo štvrtok sa na tom dohodlo konzílium epidemiológov, ešte ho musí schváliť vláda.

21.05.2021 08:00 , aktualizované: 14:40
debata (12)

„Nový semafor sa rodil niekoľko týždňov. Odborníčky a experti z konzília epidemiológov, v spolupráci s ďalšími rezortmi či organizáciami, strávili desiatky hodín, často aj v noci, tvorbou tohto nástroja na uvoľnenie hraničného režimu,“ oznámil na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Cestovateľský semafor ešte musí odobriť vláda a prejsť do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. To by však nemalo trvať dlhšie ako do konca mája.

V princípe automat rozdeľuje krajiny na zelené, kde by mala patriť Európska únia, pričom Schengen je braný ako jedna epidemiologická jednotka. Takisto aj také mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu, ako napríklad Izrael, Austrália, Nový Zéland, Japonsko a iné.

Podmienky návratu z týchto krajín by mali zostať také, ako navrhlo ministerstvo zahraničných v vecí, a teda ak ste zaočkovaní alebo ak ste prekonali ochorenie koronavírusu v posledných 180 dňoch, karanténa ani povinnosť testu sa na vás nevzťahuje. Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete do eHranice a môžete pokračovať v bežnom živote. Ak nie ste zaočkovaní ani ste ochorenie neprekonali, potrebujete sa zaregistrovať a absolvovať Ag/RT-PCR test po príchode, čím si 14-dňovú domácu karanténu môžete prakticky ihneď, alebo teda čím skôr, zrušiť negatívnym testom.

„Ak vám môžeme odporučiť a poprosiť vás, zaočkujte sa a vyberte si tento rok a toto leto práve krajinu z tejto kategórie, kde sú aj mnohé obľúbené turistické destinácie. Vyhnete sa zbytočným problémom a prekážkam, navyše výrazne si uľahčíte návrat do bežného života po dovolenke či po ceste,“ dodáva Klus.

Červené a čierne krajiny zatiaľ nemajú presný režim. Klus viac detailov prezradiť nechcel. Dodal však, že mnohé krajiny, ktoré sú teraz červené sa zrejme do leta stanú zelenými, napríklad USA alebo Kanada. „Bohužiaľ, proces môže byť aj opačný, kedy sa z červených krajín môže stať čierna, ak sa v nej masívnejšie objaví niektorý z rizikových variantov,“ hovorí.

Diskutovať sa má aj o takzvanom oranžovom režime, teda takzvanej „covid-free zóne“, teda o krajinách, ktoré sú takmer úplne zaočkované, ako napríklad Phuket v Thajsku. „Myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón je stále na stole a je pomerne zaujímavá. Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať. Nateraz je táto kategória odložená, v spiacom režime,“ hovorí Klus. Diskutovať však o nej budú ďalej, pretože je v záujme Slovenska, aby dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska, a nie z Viedne či Budapešti. „V tejto súvislosti oslovíme aj naše ambasády v zahraničí, aby nám pomohli s preverením epidemiologickej „dôveryhodnosti“ daných rezortov v obľúbených destináciách mimo EÚ. Aby sme si boli istí, že nepredstavujú vážne riziko pre našich občanov,“ dodáva.

O tom, že konzílium pracuje na cestovateľskom semafore informovala už minulý týždeň hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. „Epidemiológovia sa nastavením cestovateľskej stratégie počas dovolenkovej sezóny zaoberajú už dlhšie,“ povedala. Semafor má podobne ako vlani určiť rizikovosť tej-ktorej krajiny, pričom neposudzuje len epidemiologickú situáciu, ale i výskyt nových variantov pandemického vírusu.

Cestovky sa dočkali

„Na návrh cestovateľského semaforu čakali cestovné kancelárie, aby mohli koordinovať svoje ponuky s súvislosti s prijatými opatreniami ohľadom cestovania,“ hovorí pre denník Pravda Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA). Cestovné kancelárie budú podľa neho upriamovať svoju pozornosť na krajiny označené zelenou farbou.

Na príprave cestovateľského semaforu s konzíliom odborníkov sa zúčastnili i zástupcovia SACKA. „Vysvetlili sme náš postoj a možnosti cestovných kancelárií prispieť k zvýšeniu bezpečnosti organizovaného cestovania,“ hovorí Berkes. I keď dodáva, že samotný návrh je plne v rukách kompetentných orgánov, konzília odborníkov a rezortu zahraničných vecí.

Začnú ľudia viac cestovať po zverejnení semaforu? Berkes tvrdí, že teraz sú nevyhnutné jasne definované a stanovené pravidlá pre cestovanie. A to preto, aby masovejšie cestovanie bolo čo najbezpečnejšie. Okrem toho ich dodržiavanie vedia cestovné kancelárie efektívne kontrolovať.

SACKA považuje cestovateľský semafor za dobrý a odskúšaný nástroj pre ľudí, ktorí sa v ňom vedia ľahko orientovať. „Treba však ešte zvážiť znovuzavedenie oranžovej farby pre označenie mimoeurópskych krajín o ktorých vieme, že v ich turistických oblastiach sú klesajúce pandemické čísla a všetok personál, ktorý prichádza do styku s cestujúcimi, bude zaočkovaný,“ hovorí Berkes. Týkať by sa to mohlo i obľúbenej destinácia slovenských dovolenkárov – Turecka, ktoré je nateraz medzi červenými krajinami.

Ako sú rozdelené krajiny:

  • Zelené – Európska únia (Schengen), tiež štáty s vysokou mierou zaočkovanosti
  • po návrate je potrebné prihlásiť sa do aplikácie eHranice
  • ak ste zaočkovaní alebo ste v posledných 180 dňoch prekonali koronavírus, môžete pokračovať v bežnom živote
  • v opačnom prípade sa po registrácii musíte nechať odtestovať Ag/PCR testom. V prípade, že bdue negatívny, môžete ukončiť povinnú 14-dňovú karanténu
  • Červené a čierne – patria sem krajiny ako napríklad USA a Kanada
  • presný režim zatiaľ nie je známy
  • Oranžové – takmer úplne zaočkované krajiny, ako napríklad Phuket v Thajsku
  • tento režim je zatiaľ predmetom diskusie

Jednotné cestovanie v únii

Zuzana Ballaschová, predsedkyňa Fóra cestovného ruchu tvrdí, že cestovateľský semafor je dobrý a prehľadný nástroj na naštartovanie a plánovanie cestovania. No len pod podmienkou, že bude jednotný pre všetky krajiny únie. „Avizované rozdeľovanie cestujúcich pri návrate na Slovensko na očkovaných a neočkovaných v zmysle karantény a testovanie pokladáme za sporné – neopodstatnené až diskriminačné, pretože aj očkovaní môžu byť naďalej prenášači ochorenia,“ hovorí Ballaschová. Preto k tejto problematike požiadalo Fórum cestovného ruchu o stanovisko odborníkov a právnikov.

Cestovanie potrebuje jasné a jednoduché podmienky pri vstupe a návrate do krajín. „Ak by Slovensko trvalo na testoch pri návrate, veríme, že sa bude držať odporúčania Európskej únie, aby testy boli bezplatné – aj za účelom cestovania,“ hovorí Ballaschová. Ako príklad uvádza Dánsko, kde sú testy bezplatné.

Čaká sa na konečnú verziu

„Mnoho turistov, ktorí majú záujem navštíviť počas leta Slovensko sa na nás a na prevádzkovateľov obracalo s otázkami, aké budú podmienky vstupu, ktoré sme im, bohužiaľ, nevedeli zodpovedať,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. Asociácia však očakávala takýto návrh na spustenie cestovania skôr. Zaváži i konečná podoba, ktorá ešte nie je známa, dodáva Harbuľák.

Najdôležitejšie budú podľa Harbuľáka podmienky pre ľudí pri vycestovaní a vrátení sa spať na Slovensko. A i to, aby boli porovnateľné s podmienkami, ktoré sú v okolitých krajinách, dodáva generálny manažér. Kľúčový bude taktiež režim povinnej karantény. „Ak to nastavenie nebude viac obmedzujúce než je tomu v iných krajinách, tak to určite pomôže obnoviť cestovný ruch na Slovensku,“ hovorí Harbuľák.

Tento týždeň však europoslanci v Bruseli prijali rozhodnutie o zelených digitálnych certifikátov. „Z toho prirodzene vyplýva všeobecný názor, aby sa uvoľnili pravidlá pre cezhraničných pohyb v rámci únie,“ hovorí Harbuľák.

Leto v Európe

Hoci na začiatku roka dominovala exotika, zdá sa, že leto bude v znamení európskych pláží. „Momentálne sa záujem presúva na leto v Európe, kde je takpovediac na špici Španielsko, ďalej rastú destinácie ako napríklad Malta, Grécko či Taliansko,“ hovorí Patrik Vas, strategický manažér portálu Pelikan.sk. Z cestovateľského dotazníka portálu vyplýva, že až 95 percent opýtaných má v pláne v tomto roku cestovať. Pričom 82 percent z nich za rekreáciou.

Záujem o dovolenku pri mori v tomto roku očakáva Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA), ešte väčší ako vlani. „More je pre Slovákom silným magnetom a záujem o dovolenku pri mori je veľký,“ hovorí. Samozrejme cestovné kancelárie preverujú všetky prijaté opatrenia v destináciách a hoteloch a následne informujú svojich klientov, dodal Berkes.

Pandémia spôsobila aj zmenu v čase kúpy zájazdov a leteniek. A to najmä z dôvodu meniacich sa opatrení v jednotlivých krajinách. Na rozdiel od minulých rokov ľudia menej plánujú a na rozhodnutie o dovolenke si nechávajú menej času. Teraz je to už okolo dvoch mesiacov, informuje Vas. Zavážila však podľa neho i blízkosť leta a vidina jednotných pravidiel pre úniu v podobe Covid certifikátu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus #cestovateľský semafor