Pivo bude výrazne drahšie. Ceny sladu a energií robia šarapatu, o koľko si priplatíme?

Leto s plechovkovým a fľaškovým pivom za ceny prijateľné pre priemernú slovenskú peňaženku, ale vo výčapoch a na rôznych festivaloch sa už predáva pol litra čapovaného piva aj za dve až dve a pol eura. Zdražovanie dobehlo aj pivo. Nemecké pivovary avizujú v jeseni zdražovanie o 30 percent, slovenskí výrobcovia zatiaľ o raste cien nechcú hovoriť, priznávajú však, že zdražovaniu sa nevyhnú. To zo začiatku tohto roka prinieslo zatiaľ znesiteľné šesť- až osempercentné zvýšenie cien.

17.06.2022 05:30
debata (57)

Aké prekvapenie je ukryté v cenovej tajničke piva pre výrobcov, ale aj spotrebiteľov, zatiaľ nevedia, či sa neodvažujú predpovedať ani tí, ktorí manažujú celý reťazec zrodu piva. Jedinou dobrou správou je, že po uvoľnení protipandemických opatrení výroba piva utešene rastie a ľudia dva roky uzavretí do protikoronovej bubliny po ňom dychtia. Akoby sa potrebovali vyhovoriť z prežitého stresu a z obáv, ktoré ich sužujú.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Zatiaľ je najvýhodnejšie nakupovať pivo v super- a hypermarketoch. Vo veľkých obchodných sieťach si ho zákazníci môžu stále dopriať za zhruba minuloročné alebo len mierne zvýšené ceny. Obchodníci dávajú pivo vrátane najchýrnejších značiek do akcií. Takže v zľave sa dá kúpiť za 89 centov plechovka jedného známeho českého piva, ale inak treba rátať s cenami od 60 do 80 centov za dvanástky, lacnejšie sú desiatky.

pivo, ale, magazín varecha, Čítajte viac Ocenili TOP 11 najlepších pív. Je medzi nimi vaše obľúbené pivo? Pozrite si víťazov

To, kam sa vývoj cien piva uberá, naznačujú výčapy. Pivo v nich je drahšie. Od nového roku ho začali pivovary predávať krčmám a reštauráciám o 6 až 8 percent drahšie. "Na vidieku, kde sa zarába menej, zvýšili výčapníci cenu piva zhruba o rovnakú čiastku, ale našli sa aj reštaurácie, kde čapované pivo stojí aj o sto percent viac ako vlani,“ povedal zástupca jedného z pivovarov, ktorý nechcel byť menovaný.

Slad je dušou piva, energie ešte drahšou

Citeľne podraželo pivo v malých remeselných pivovaroch. Vo výčapoch tam vyjde veľký krígeľ už okolo 2,30 eura. Podľa Ľubomíra Straku z rodinného pivovaru Turák a vnuk v Starej Turej sa v cene premieta zdraženie jednak surovín, najmä sladu, jednak energií. Napríklad slad tohto roku drobným pivovarom, ktorých je na Slovensku vyše 90, zdražel od začiatku tohto roka tri razy. A keďže pivo v remeselných pivovaroch nesterilizujú, musia ho trvale chladiť, ešte väčším problémom novej sezóny sa stávajú ceny energií.

pivo Čítajte viac Pivo lacnejšie ako voda? Sedem položiek, ktoré idú proti inflácii

"Slad je dušou piva, ale energie jeho motorom, bez ktorých sa jednoducho nedá vyrobiť,“ povedal na Sladovníckom poľnom dni vo Veľkých Ripňanoch Tomáš Ševčík, manažér najväčšej slovenskej sladovne Heineken Slovensko, ktorá sídli v Hurbanove. Vystihol tým jadro problému, pred ktorým stojí nielen hurbanovská, ale aj ďalších šesť slovenských sladovní.

V kolabujúcom slovenskom agropotravinástve predstavujú sladovne najsilnejšie exportné odvetvie. Ročne vyprodukujú okolo 290-tisíc ton sladu a sú v prvej päťke až šestke európskych producentov. Po slade je zháňačka, cena produktu, bez ktorého sa pivo nedá vyrobiť, dramaticky rastie. Kedy sa premietne do ceny piva?

Na túto otázku Tomáš Ševčík odpovedal vyhýbavo. Vysvetlil, že cenu piva si pivovary dojednávajú s odberateľmi individuálne. Zatiaľ stále platia zmluvy, na ktorých sa pivovary dohodli s obchodnými reťazcami v jeseni minulého roka. Najbližšie cenové rokovania budú opäť v septembri a októbri, po nich sa ukáže, kam sa uberie cena piva,“ prezradil manažér jedného z pivovarov. Dodal však, že celkom určite treba pre novú sezónu rátať s dvojnásobne vyššími cenami sladu. Poľnohospodári budú totiž predávať sladovnícky jačmeň, z ktorého sa slad vyrába, za dvojnásobne vyššie ceny ako vlani.

Kde sa zastavia ceny?

Ak si chcú sladovne udržať exportné pozície, potrebujú jačmeň. Lenže jeho plochy klesli na historické minimum, na Slovensku sa pestuje už len na ploche okolo 110-tisíc hektárov. Na pokusných políčkach Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodáskeho vo Veľkých Ripňanoch apelovali sladovníci na poľnohospodárov, aby neváhali rozšíriť osevné plochy. Poľnohospodári si však môžu vyberať, v Európe je taká zháňačka po obilí a olejninách, aká tu celé desaťročia nebola.

Dubaj SR premiér cesta Expo slovenský pavilón Čítajte viac Expo v Dubaji: Ohrdnuté víno, borovička

Ešte na jeseň mohli sladovne kontrahovať sladovnícky jačmeň po 200 eur za tonu, na jar už ponúkali poľnohospodárom 240 eur a šesť týždňov pred žatvou im ponúkli ďalších 100 eur navyše. Tým sa cena sladovníckeho jačmeňa dostala k 350 eurám. Cenu „vyšraubovali“ poľskí obchodníci, ktorí ešte v marci začali obchádzať českých a slovenských pestovateľov. Kde sa zastaví?

"To v tejto chvíli nevie nikto povedať, jedno si však treba uvedomiť, že platy ľudí, penzie dôchodcov nie sú nastavené na taký horibilný rast surovín, ani energií. Ak nedôjde k rozumnému konsenzu, môže explozívny rast cien spôsobiť obrovskú spoločenskú nespokojnosť,“ povedal farmár Ján Jelen z Novej Dediny. Naznačil tým, že všetko má svoje medze, aj rast cien surovín a energií. Ten je dvojsečnou zbraňou. Úroda bola síce založená za ceny minuloročné, lenže medzitým vojna úplne zmenila trh s obilím, olejninami a energiami.

Z hľadiska nákladov na výrobu piva sa slad podieľa na nich 15 percentami, spolu s chmeľom a vodou dovedna 40 percentami, celých 60 a v prípade remeselných pivovarov až 70 percent nákladov však tvoria energie. "Dnes ráno som si prečítal, že Rusko opäť priškrtilo dodávky plynu. To úplne relativizuje energetické náklady, a keďže nevieme ani to, ako to bude s cenami elektriny a nafty, ktorú potrebujeme na rozvoz piva, netušíme vôbec, za koľko budeme pivo vyrábať,“ povedal manažér jedného pivovaru na strednom Slovensku.

A bude aj zadarmo – na predvolebných mítingoch

To však nie je jediný problém, zdražel hliník, z ktorého vyrábajú plechovky a horentne stúpla cena skla. "Sklárne si účtujú takzvaný energetický príplatok. Každý mesiac je iný a vyšší, odhadnúť vývoj nákladov sa vôbec nedá,“ povedal Ľubomír Straka z Pivovaru Turák a vnuk. Vojna na Ukrajine odhalila to, čo si prv málokto všímal, ako tesne bola prepojená nielen Ukrajina, ale aj Rusko so západnou Európou. "Rusi úplne zastavili výrobu pivových fliaš a obrovskú ukrajinskú skláreň Vetropacku zbombardovali. To je teraz cítiť,“ konštatoval Tomáš Ševčík z Heinekenu Slovensko.

ČR Budvar 2021 produkcia export rast Čítajte viac Česká pivná legenda je na predaj. Expremiér Babiš je v šoku, považuje to za škandál

Za tejto situácie odhadnúť, aká bude cena piva, sa podľa Tomáša Ševčíka takmer nedá odhadnúť, kam sa uberie budúca cena piva. Jeden z jeho kolegov poznamenal, že momentálna hladina veľkého oceánu piva je pokojná, ale nad ňou sa vznáša zlovestné ticho. Môže po ňom prísť zlovestná búrka.

V jeseni však môže pivo tiecť potokmi. Na konci októbra budú komunálne voľby, a to znamená, že strany a kandidáti na pimátorov budú organizovať volebné stretnutia, na ktorých sa, ako je to už na Slovensku zvykom, bude podávať guláš a pivo. Bude to v tejto sezóne posledná príležitosť, kedy sa ľudia budú môcť napiť piva, ktoré ich nebude nič stáť,“ myslí si malý pivovarník Ľubomír Straka.

Hneď však dodáva, že biznis, v ktorom podniká, čelí aj nevídanému zvýšeniu cien za prenájom priestorov alebo výčapného miesta. Na jednom jarmoku si pýtali od Straku 600 eur. "To už človek premýšľa, či má vôbec zmysel ísť čapovať pivo na nejaké podujatie, organizátori niektorých podujatí či majitelia priestorov akoby po covidovej pandémii chceli všetko v čo najkratšom čase dobehnúť. To sa nedá, treba poznať mieru, lebo dvíhanie cien pivu ublíži. Nemáme snahu prehnane zdražovať ceny, zvyšujeme ich len o takú výšku, ktorá nám zaučí profit z obdobia pred krízou, ktorú vyvolala korona,“ uzavrel Straka.

Aj české pivo je naše

Na Slovensku sa ročne vypije 70 litrov piva na hlavu. Takmer jednu štvrtinu z toho tvorí české pivo. Mnohí Slováci ho považujú za svoje. Najlepším českým pivom sa však v anonymnej súťaži stalo slovenské pivo Urpiner dvanástka, ktorú uvarili v Banskej Bystrici.

Banislav Cvik z banskobystrického pivovaru tvrdí, že je to najlepší dôkaz kvality slovenského piva. O víťaznom slovenskom pive rozhodla v slepom teste porota degustátorov.

Samotní Česi však slovenské pivo príliš nepijú. Sú verní svojmu. "Niekedy českým pivovarníkom úprimne závidíme ich fanúšikov piva,“ povedal Cvik. To, že Slováci tak holdujú českému pivu, zrejme súvisí s tým, že niekoľko generácií mladých mužov slúžilo počas existencie spoločného štátu v českých vojenských posádkach. Odtiaľ si priniesli domov návyk na české pivo, ktorý prežíva aj v ďalších pokoleniach.

"Potrebujeme viac hovoriť o tom, že naše pivo je predovšetkým to, čo sa uvarí na Slovensku. A pripomínať každý úspech najmä v Česku, ktoré je lídrom v spotrebe piva,“ povedal na margo fenoménu českého piva Branislav Cvik. Mimochodom, testy musia byť slepé, anonymné. Nejeden český degustátor sa totiž pri otvorenom porovnávaní piva, keď vie, že je to slovenský produkt, obmedzí iba na konštatovanie: „Jó, není to špatný.“

57 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #pivo