Pivo lacnejšie ako voda? Sedem položiek, ktoré idú proti inflácii

Nápoj, ktorý mnohí považujú za takmer nealkoholický, si dnes kúpite o 0,6 percenta lacnejšie, ako vlani. Nie však na dlho. Najväčší český výrobca zlatého moku ohlasuje dvíhanie cien už o pár týždňov.

15.03.2022 11:54
pivo Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa Štatitického úradu tempo medzimesačného rastu cien výrazne spomalilo, pričom ceny vo februári v porovnaní s januárom vzrástli o 0,9 %. Januárový rast oproti decembru bol trojnásobne vyšší. Našli sa ale aj položky, ktoré išli cenou dolu. Najväčší prepad zaznamenali letenky. Tie si kúpite o viac ako polovicu lacnejšie, než pred rokom.

„Aktuálne spomedzi 12 hlavných zložiek spotrebného koša vzrástli ceny v desiatich, medzimesačný rast zmiernil iba pokles cien odevov a obuvi, ceny alkoholických nápojov zostali nezmenené,” komentuje úrad. Jeden nápoj, ktorý však mnohí považujú za takmer nealkoholický, si dnes kúpite o 0,6 percenta lacnejšie, ako vlani.

Ktoré tovary kúpite lacnejšie
Položka Medziročné zlacnenie v percentách
Osobná letecká doprava 52,1
Topánky, iná obuv 2
Obuv 1,9
Pivo 0,6
Cestná osobná doprava 0,6
Telefónne a faxové služby 0,5
Pošty 0,3
Zdroj: ŠÚ SR  

Ide však len o pivo v supermarketoch. Služby, vrátane barov a rešturácií, totiž medziročne zdraželi o viac ako 15 percent.

Zdražovanie služieb
Položka Medziročné zlacnenie v percentách
REŠTAURÁCIE A HOTELY 15,6
Závodné jedálne 35,2
Stravovacie služby 16,4
Reštaurácie, kaviarne a podobné zariadenia 9,2
Ubytovacie služby 4,8
Zdroj: ŠÚ SR  
nákup, nakupovanie, potraviny, ovocie, supermarket, inflácia, DPH Čítajte viac Ceny na Slovensku rastú ako v Rusku. Bývanie, energie či jedlo zdražujú najviac za 17 rokov (+ grafy)

Aj lacnému pivu však, zdá sa, čoskoro odzvoní. Ako informoval začiatkom marca portál irozhlas.cz. Plzeňský Prazdroj, najväčší český pivovar, zdražie od apríla polliter čapovaného piva o jednu českú korunu.

„Pôjde o všetky značky, teda Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Veľkopopovický Kozel a Birell v sudoch a tankoch. Ceny balených pív sa nezmenia,” uviedol pre portál hovorca Prazdroja Zdeněk Kovář. Za zdražovaním sú podľa Kovářa rastúce náklady na energie, obaly a suroviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #ceny