Expo v Dubaji: Ohrdnuté víno, borovička

Už bezmála týždeň Slováci na svetovej výstave Expo Dubaj s neskrývanou iróniou rozoberajú nápojový lístok, ktorým sa prezentuje reštaurácia v slovenskom pavilóne. Zverejnil ho administrátor stránky Dovolenky bez cestovky – letenky. Každého šokovala ponuka – francúzske vína a koňaky, talianska minerálka, české pivo.

04.11.2021 18:48
Dubaj SR premiér cesta Expo slovenský pavilón Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík počas slávnostnej prezentácie slovenského pavilónu na Svetovej výstave Expo v Dubaji.
debata (150)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Fotokópie pasov delegácie ministerstva hospodárstva sa objavili v nezabezpečenom súbore na verejnom úložisku na internete a kvôli tomu sa verejnosť dozvedela, že jednou zo štátnej výpravy bola aj dcéra ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Argument, že si cestu vládnym špeciálom hradila vlastnými peniazmi naštrbuje fakt, že si ju ministerstvo najalo ako poradkyňu, ktorej podľa zmluvy poskytne cestovné náklady. Je to prekvapujúci prešľap pri politickom matadorovi akým je minister Sulík, hovorí o kauze v podcaste denníka Pravda, komentátorka a moderátorka relácie Ide o Pravdu Mária Hlucháňová.

Ak sa chcelo ministerstvo hospodárstva strápniť, podarilo sa mu to ako ešte nikdy predtým. Reakcie, s ktorými sa stretla prezentácia Slovenska v Dubaji, hovoria najlepšie, čo si ľudia myslia o novej manažérskej kvalite. Nápojovým lístkom slovenskej reštaurácie v Dubaji do hĺbky duše urazili tých, čo poctivo a s umením vyrábajú víno, pivo, destiláty. Ich skvapalnený um vyjadrujúci emóciu krajiny, jej chute a vône ocenili na prestížnych medzinárodných výstavách a súťažiach.

To, čo si myslia vinári, pivári a liehovarníci, si páni úradníci za klobúk nestrčia.

Facka nielen vinárom

"Dubaj je fackou slovenskému vínu, ktoré jedinečnou kvalitou, preverenou najprestížnejšími medzinárodnými súťažami, pritiahlo pozornosť k malej krajine veľkého vína. Nielen športovci a automobilový priemysel, ale aj vinohradníci a vinári zdvihli prestíž a sebavedomie Slovenska,“ pripomenul v stanovisku Zväzu vinohradníkov a vinárov jeho prezident Vladimír Mrva. "Expom v Dubaji pretiekol pohár našej trpezlivosti. Naliali sme doň cudzie víno odstrčiac vlastné ako nehodné svojej krajiny,“ dodal.

budaj Čítajte viac Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

"Ako slovenského vinára ma absencia slovenských vín, piva, vody uráža dvojnásobne, pretože darmo na Slovensku pestujeme slovenské hrozno, kultivujeme slovenskú krajinu, nosíme medaily zo svetových súťaží, keď potom vidíme ako macošsky sa táto republika chová k svojim poľnohospodárom či potravinárom. Bohužiaľ, je to prejav hlbšieho bezvedomia časti spoločnosti, ktorá nebazíruje na slovenskom pôvode výrobkov, prípadne je dokonca presvedčená, že dovozové musí byť lepšie,“ napísal na svojom facebookovom profile modranský vinohradník a vinár Karol Šebo.

Vzápätí naň reagoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #expo Dubaj #domáce produkty