Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

Zamestnávateľské zväzy, ktoré združujú priemyselné podniky zamestnávajúce vyše 420 tisíc zamestnancov, vyzvali vládu, aby prehodnotila svoj doterajší postoj k podpore slovenského priemyslu.

03.11.2021 15:53
budaj Foto: ,
Minister životného prostredia Ján Budaj.
debata (3)

Minister životného prostredia Ján Budaj v rozhovore v denníku SME povedal v súvislosti s kompenzáciou nárastu cien energií pre slovenský priemysel, že: „Envirofond nie je bankomat pre priemyselníkov,“ a že by bolo dobré, keby niektoré energeticky náročné výroby odišli zo Slovenska.

„Považujeme to za škandalózne vyjadrenia v situácii, kedy celý vyspelý svet rieši enormný nárast cien energií a ich dopad na priemysel, pričom zodpovedné vlády hľadajú spôsoby kompenzácie tak, aby bola zachovaná výroba a pracovné miesta,“ vyhlásil Radovan Slobodník, hovorca kolektívu priemyselných skupín Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, Republiková únia zamestnávateľov a Klub 500.

Osvetlenie, lampa, sídlisko, bývanie, panelák, svetlo Čítajte viac Polovica samospráv rieši, za čo bude kúriť a svietiť. Pomôcť im môžu 3 zmeny

Priemyselné podniky od ministra životného prostredia, ale aj od vlády očakávajú urýchlené legislatívne predloženie konkrétnych opatrení, ktorými bude riešiť predovšetkým zvýšenie kompenzačných príspevkov z Environmentálneho fondu. „Zelená zmena nesmie ísť na úkor domáceho priemyslu, objemu investícií či počtu pracovných miest v krajine. Podniky sú pripravené splniť svoje záväzky, avšak žiadajú nastavenie správnych rámcových podmienok na opatrenia, ktoré sú nevyhnutné pre úspešnú modernizáciu energetiky a dekarbonizáciu priemyslu pri zachovaní jeho konkurencieschop­nosti,“ odkazujú podniky.

Zareagovali aj hlinikári

„Vyjadrenia pána ministra Budaja sú pritom v zjavnom rozpore so snahou chrániť životné prostredie a sú aj v rozpore s jeho osobnými vyjadreniami, ktoré vyslovil nášmu majoritnému akcionárovi Norsk Hydro počas rokovania o novom modely podpory pre energeticky náročný priemysel. Pán Budaj nás ubezpečil, že záujmom vlády je zachovanie výroby hliníka na Slovensku,“ pripomenul Peter Oťapka, vedúci oddelenia Integrovaných systémov firmy Slovalco.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #budaj #envirofond #priemyselné podniky