Česká pivná legenda je na predaj. Expremiér Babiš je v šoku, považuje to za škandál

Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne a strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v utorok rozoslala výzvu, aby v rámci konsolidácie verejných financií štát predal nepotrebný majetok a zbavil sa vlastníckych podielov v niektorých firmách. Podľa strany TOP 09 by štát mal predať aj pivovar Budvar. TASR informáciu prevzala zo serveru Novinky.cz.

15.06.2022 16:30
ČR Budvar 2021 produkcia export rast Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

„Štát rozhodne nemá ani prevádzkovať hotel, ani variť pivo. Nie je na to jediný racionálny dôvod,“ povedala Pekarová Adamová. Vo výzve, ktorú predsedníctvo TOP 09 v utorok rozoslalo, sa píše, že štát by mal predať majetok, ktorý nie je podstatný na jeho chod. Vedenie strany chcelo apelovať na ostatných koaličných partnerov, aby sa snažili znížiť schodok v pripravovanom štátnom rozpočte.

Minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) však návrh Pekarovej Adamovej odmietol a zdôraznil, že pivovar v uplynulom roku vygeneroval zisk 305 miliónov korún (viac ako 12 miliónov eur). Vyrobil rekordných 1,8 milióna hektolitrov piva, z toho 1,3 milióna hektolitrov vyviezol do zahraničia.

pivo, ale, magazín varecha, Čítajte viac Ocenili TOP 11 najlepších pív. Je medzi nimi vaše obľúbené pivo? Pozrite si víťazov

S predajom podniku nesúhlasí ani minister financií Zbyněk Stanjura (ODS) či minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDÚ-ČSL). Premiér Petr Fiala (ODS) sa k otázke predaja štátneho majetku vyjadril neurčito. „Keď sa pre niečo rozhodneme, tak to oznámime,“ povedal Fiala.

„To, že chcú privatizovať štátne podniky, považujem za škandál a som z toho v šoku,“ povedal expremiér a predseda opozičnej strany ANO Andrej Babiš. Podľa neho vláda účelovo klame o zlom stave verejných financií.

Český štát ovláda alebo má väčšinové vlastnícke podiely v desiatkach podnikov. Okrem Budvaru sú to napríklad České dráhy, České energetické závody či Česká pošta. Vlastní tiež hotel Thermal v Karlových Varoch.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #pivo #Budvar